Ανακοινώσεις

Αφού έβαλαν και τη Λεμονιά… Τι άλλο να περιμένουμε, εκτός από …ξυνό μισθολόγιο!!!

Με απόφαση των Ραγκούση και Παπακωνσταντίνου, συστήνεται ειδική επιτροπή για την καταγραφή και διάρθρωση του νέου μισθολογίου, όπως και τις μετακινήσεις των δημόσιων υπαλλήλων

Επώδυνες περικοπές και καταργήσεις επιδομάτων στο δημόσιο τομέα, καθώς επίσης και αθρόες μετατάξεις υπαλλήλων, προβλέπει το νέο μισθολόγιο, που θα εφαρμοστεί από τα μέσα του 2011 και θα συρρικνώσει σταδιακά τη δαπάνη για μισθούς στο δημόσιο τομέα μέχρι και το 2014.
Με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, και Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, συστάθηκε εννεαμελής επιτροπή που θα καταγράψει την υφιστάμενη κατάσταση και θα προτείνει τη διάρθρωση του νέου μισθολογίου, αλλά και τις μετακινήσεις των υπαλλήλων, από υπηρεσία σε υπηρεσία.
Σύμφωνα με την τελευταία αναθεώρηση του μνημονίου, τον περασμένο Νοέμβριο, η πρόταση της κυβέρνησης για τις αλλαγές πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι και το Φεβρουάριο και να τεθεί υπό την κρίση της τρόικας, που επανέρχεται για έλεγχο των εξελίξεων στην ελληνική οικονομία, και να εφαρμοστεί μέχρι τα μέσα του 2011, πιθανότατα από την 1η Ιουλίου. Το νέο μισθολόγιο θα επιφέρει σημαντικές μειώσεις των τελικών αποδοχών, δεδομένου ότι θα περικόψει επιδόματα που λαμβάνουν ορισμένες κατηγορίες δημόσιων υπαλλήλων, καθώς στόχος είναι η εξίσωση των αμοιβών, ενώ θα υπάρξουν μόνο μικρές διαφοροποιήσεις με βάση ειδικά προσόντα.
Το κόστος για τους απασχολούμενους στο Δημόσιο θα είναι τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ για φέτος, αλλά διευρύνεται σημαντικά στα επόμενα χρόνια. Οπως ρητά προβλέπει το μνημόνιο, το 2012 η δαπάνη για μισθούς στο Δημόσιο μειώνεται κατά 870 εκατ. ευρώ, το 2013 ακολουθεί νέα μείωση κατά 960 εκατ. ευρώ και το 2014 μειώνεται κατά 900 εκατ. ευρώ!
Για το 2011 πρέπει να διευκρινιστεί ότι η μείωση κατά 400 εκατ. ευρώ αντανακλά τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις, αφενός, και τις περικοπές των μισθών που έγιναν στα μέσα του 2010, αλλά θα εφαρμοστούν φέτος για ολόκληρο το έτος. Ωστόσο, πέραν αυτών, δεν ενσωματώνονται στους συγκεκριμένους στόχους οι περικοπές που θα προέλθουν από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, από την 1η Ιουλίου του 2011, που θα αποτελέσουν και ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας για την κάλυψη πιθανών αποκλίσεων του προϋπολογισμού.

Μετατάξεις με λιγότερες αποδοχές!
Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς και υπάλληλοι των ΔΕΚΟ, θα μετακινηθούν σε υπηρεσίες με χαμηλότερες αμοιβές, χωρίς να έχουν εναλλακτική επιλογή, πλην της απόλυσης. Η αρμόδια επιτροπή θα εισηγηθεί και σενάρια «ανακατανομής του προσωπικού», με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίησή του. Οι μετατασσόμενοι θα εισπράττουν τους μισθούς της νέας θέσης -και όχι της παλαιάς- που θα είναι χαμηλότεροι.

Αλλωστε καταργήθηκε η ισχύουσα μέχρι το Δεκέμβριο διάταξη, που προέβλεπε τη διατήρηση των αμοιβών της παλιάς θέσης όσων υπαλλήλων μετατάσσονταν σε άλλες υπηρεσίες.
Παράλληλα, πρέπει να σημειωθεί ότι το νέο μνημόνιο προβλέπει για το 2012 «μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα επιπροσθέτως του κανόνα της μίας πρόσληψης ανά πέντε συνταξιοδοτήσεις».
Οι γενικές αρχές του ενιαίου μισθολογίου, οι οποίες ωστόσο θα εξειδικευτούν από την επιτροπή, είναι:
• να συνδέεται με την αξιολόγηση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων των υπαλλήλων
• να ακολουθεί το σύστημα σταδιοδρομίας
• να συνδέεται με τη σπουδαιότητα των ασκούμενων καθηκόντων και την κατοχή θέσεων ευθύνης
• να σχετίζεται με το παραγόμενο αποτέλεσμα
• να συγκλίνει από άποψη δομής και τάσεων προς τα ευρωπαϊκά συστήματα αμοιβών
• να λαμβάνει υπόψη τις γενικότερες συνθήκες εργασίας
• να ασκείται μισθολογική πολιτική με ορθολογικά κριτήρια, ύστερα από κεντρικό σχεδιασμό και πρόγραμμα, που θα καλύπτει όλες τις κατηγορίες προσωπικού
• να ασκείται επιδοματική πολιτική με ενιαία και αντικειμενικά κριτήρια από κεντρικό φορέα εκταμίευσης, από ένα όργανο και μέσα από διάλογο
• να διαφοροποιεί μισθολογικά τη γνώση και την ικανότητα, με διαφάνεια και δικαιοσύνη.

Η επιτροπή

Εργο της Ομάδας Εργασίας είναι η μελέτη και σύνταξη αναλυτικής έκθεσης επί του ισχύοντος μισθολογίου στο δημόσιο τομέα, για τη δομή και το ύψος των αποζημιώσεων, τον όγκο και τη δυναμική της απασχόλησης σε αυτόν και το σχεδιασμό ανακατανομής του ανθρώπινου δυναμικού για την εξυπηρέτηση των τομέων προτεραιότητας (σε εφαρμογή και εκτέλεση του μνημονίου). Επίσης θα συνεργάζεται με τους εξωτερικούς συμβούλους και θα υποβάλλει, σε τακτά χρονικά διαστήματα, αναφορά εξέλιξης του έργου στους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών.

Για την ιστορία, στην επιτροπή τοποθετήθηκαν οι:

1. Κωνσταντίνος Παύλου, προϊστάμενος του Τμήματος Α’ της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, ως συντονιστής.
2. Λάζαρος Παλάικος, προϊστάμενος της διεύθυνσης Μηχανογράφησης του υπουργείου Εσωτερικών.
3. Ευτυχία Δημητρίου, προϊσταμένη της διεύθυνσης Οικονομικού της Γ. Γ. Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
4. Γιάννης Σπηλιωτόπουλος, προϊστάμενος της διεύθυνσης Προσλήψεων του υπουργείου Εσωτερικών.
5. Κωνσταντίνος Μπαζιώτης, προϊστάμενος της διεύθυνσης Μισθολογίου του ΓΛΚ.
6. Σταμάτιος Πιτσίνης, προϊστάμενος του τμήματος της διεύθυνσης ΔΕΚΟ-τμήμα Μεταφορών.
7. Λεμονιά Παπαδάκου, σύμβουλος του ΥΠΟΙΚ Γ. Παπακωνσταντίνου με αναπληρώτρια τη Μαριάνθη Αναστασάτου, που υπηρετεί στο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.
8. Νικόλαος Χατζηεργάτης, ειδικός σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών, Γ. Ραγκούση.
9. Αναστάσιος Τάσσος, ειδικός συνεργάτης στο γραφείο του υπουργού Εσωτερικών.

Download PDF

Διαβαστε επισης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy