Παρακολουθούμε με απορία αλλά και με μεγάλη ανησυχία τις αποσπασματικές κινήσεις των επιτελών του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την οργάνωση δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ακολουθώντας τα λάθη των προκατόχων τους. Από τους χειρισμούς των στελεχών που έχουν επιφορτιστεί με το έργο αυτό, προκύπτει μια ανεξήγητη απροθυμία να αξιοποιήσουν το τεράστιο γνωστικό φορτίο και την εμπειρία των νοσηλευτών της ΕΝΕ, στερώντας έτσι από το αισιόδοξο τούτο εγχείρημα πολύτιμα στοιχεία τεχνογνωσίας.
Παγκοσμίως, όπου η ΠΦΥ έχει ευδοκιμήσει, βασίζεται στο ότι στηρίχθηκε στην παρουσία των νοσηλευτών σε όλα τα επίπεδα της άσκησής της.
Με μια απλή αναζήτηση από οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να βρει την αλήθεια, τα υποδειγματικά συστήματα ΠΦΥ της Γαλλίας, του Καναδά, της Αυστραλίας, της Αγγλίας και άλλων προηγμένων χωρών, στηρίζονται πάνω στο πυκνό και εξειδικευμένο δίκτυο των νοσηλευτών, τόσο σε επιτελικό, όσο και σε εκτελεστικό επίπεδο.
Στην χώρα μας αντίθετα, παρατηρούμε μία ανεξήγητη και άγονη εμμονή στην χρησιμοποίηση μιας ειδικής ομάδας επαγγελματιών, των Επισκεπτών Υγείας, που δεν συναντιέται σε καμία άλλη χώρα αναφορικά με τον προπτυχιακό τίτλο σπουδών τους, με τον ταυτόχρονο αποκλεισμό των Νοσηλευτών. Οι επανειλημμένες αναφορές μας και οι προσφορά βοήθειας από την ΕΝΕ προσκρούουν σε θύρες «μη ακουόντων», με πρόσφατο παράδειγμα το εθνικό σχέδιο των εμβολιασμών και πολλές ομάδες έργου από όπου οι νοσηλευτές δεν αξιοπιούνται, αδικαιολόγητα. Έστω λοιπόν και την «δωδεκάτη ώρα» αν θέλουμε να εδραιωθεί ένα άρτιο σύστημα ΠΦΥ, οι υπεύθυνοι του Υπουργείου Υγείας πρέπει να συμπεριλάβουν άμεσα στο σχεδιασμό αυτόν τους Νοσηλευτές, και να προβούν στην άμεση σύσταση των νέων οργανισμών των ΥΠΕ, όπου θα φαίνεται ξεκάθαρα η διοικητική δομή και διάρθρωση των δομών της ΠΦΥ, με αυτόνομες και ανεξάρτητες Νοσηλευτικές Υπηρεσίες. Τα υπόλοιπα είναι ημιτελείς απόπειρες ικανοποίησης της ματαιοδοξίας ορισμένων εκπροσώπων αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων, καταδικασμένων να αποτύχουν.
Αριστείδης Δάγλας,
Πρόεδρος ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ