Σε ένα παράλληλο νοσηλευτικό όχι και τόσο μακρινό ίσως μέλλον… Ο R. Έχει πολύ δουλειά στο Νοσηλευτήριο του. Είναι άλλωστε ο μόνος ειδικευμένος νοσηλευτής στην περιποίηση του διαβητικού ποδιού και όλοι οι συνεργάτες του ιατροί παραπέμπουν όλα τα αντίστοιχα περιστατικά σε αυτόν. Του άρεσε πάντα η χειρουργική γι αυτό και αποφάσισε μετά τη λήψη του βασικού τίτλου σπουδών στη Νοσηλευτική να παρακολουθήσει την χειρουργική ειδικότητα. Παράλληλα παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο σακχαρώδη διαβήτη και παρότι εργάστηκε για κάποια χρόνια στο σύστημα υγεία αποφάσισε να ανοίξει δικό του Νοσηλευτήριο. Ξόδεψε αρκετά για τα εξειδικευμένα σεμινάρια περιποίησης διαβητικού ποδιού και κουράστηκε όμως δεν το μετάνιωσε. Στην αρχή ήταν δύσκολο να έχει ασθενείς και ο κύριος όγκος της δουλειάς του ήταν οι κατ΄οίκον νοσηλείες ασθενών από την περιοχή με παραπεμπτικό και αποζημίωση από το σύστημα υγείας, όμως σταδιακά απέκτησε τη δική του πελατεία ασθενών με διαβητικό πόδι. Σκέφτεται να συστεγαστεί με έναν συνάδελφο νοσηλευτή που γνωρίζονται από την ειδικότητα και είναι εξειδικευμένος στην περιποίηση στομίων. Πλέον τον καλούν να δίνει διαλέξεις και να διδάσκει νέους; Επιστήμονες υγείας πάνω στο αντικείμενο του.
Η K. μόλις τελείωσε μια πολύ κουραστική βάρδια στη ΜΕΘ. Ξέρει ότι θα μπορούσε να επιλέξει να ειδικευθεί πάνω σε ένα νοσηλευτικό αντικείμενο με λιγότερες απαιτήσεις, βάρδιες και ευθύνη, όμως οι νοσηλευτές ΜΕΘ στην εποχή μας είναι περιζήτητοι και η αμοιβή της είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο άλλων ειδικοτήτων. Τελευταία σκέφτεται σοβαρά να αποδεχθεί την οικονομική πρόταση από νοσοκομείο άλλης πολιτείας και να μετακομίσει.
Η F. έχει μεγάλες ελπίδες να επιλεγεί για την θέση διδάσκοντα στο αντικείμενο «Αναισθησιολογική Νοσηλευτική», στη νοσηλευτική σχολή της πόλης της. Άλλωστε τα 20 χρόνια κλινικής αναισθησιολογικής νοσηλευτικής εμπειρίας στο τριτοβάθμιο νοσοκομείο, το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό της στην αναισθησιολογική νοσηλευτική, σε συνδυασμό με της δημοσιεύσεις της σε επιστημονικά περιοδικά και τις πολλές συμμετοχές σε συνέδρια και ημερίδες πάνω στο αντικείμενο την καθιστούν την ιδανική υποψήφια.
Όταν ο P. επέλεξε από τα μαθήματα επιλογής του τρίτου έτους της σχολής τη Νεφρολογική Νοσηλευτική δεν φανταζόταν ότι θα γίνει Νοσηλευτής Νεφρολογίας. Στο μάθημα όμως ήρθε σε επαφή με αυτήν την ιδιαίτερη ομάδα ασθενών και πληροφορήθηκε για την εξειδικευμένη εργασία που εκτελούν οι Νεφρολογικοί Νοσηλευτές καθώς και για τις εργασιακές δυνατότητες στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού. Έχοντας κι ο ίδιος στην πόλη του ιδιωτική όσο και δημόσια μονάδα αποφάσισε να εξειδικευτεί στο αντικείμενο, Μετά την παθολογική ειδικότητα ακολούθησε την εξειδίκευση την Νεφρολογική Νοσηλευτική και τώρα αποτελεί πολύτιμο επιστημονικό μέλος της υγειονομικής ομάδας της Νεφρολογικής Ιδιωτικής κλινικής της περιοχής του.
Ο A. αποφάσισε ότι θα παραμείνει στην γενική νοσηλεία. Του αρέσει άλλωστε να αλλάζει τμήμα εργασίας και οι θέσεις γενικών νοσηλευτών είναι πάντα περισσότερες από τις ειδικευμένες και έτσι πιστεύει ότι πάντα θα έχει εξασφαλισμένη εργασία. Άλλωστε αν βρει την ειδική του κλίση ή αν αλλάξουν οι κοινωνικό – οικονομικές συνθήκες στη ζωή του μπορεί πάντα να ξεκινήσει μια ειδικότητα.
Η D. όσο μεγάλη προσπάθεια κι αν έκανε να εγκλιματιστεί σε νοσοκομειακό περιβάλλον κατά τα χρόνια των σπουδών της, ποτέ δεν της άρεσε. Έφτασε μέχρι το σημείο να σκεφτεί να αφήσει τις σπουδές της στη Νοσηλευτική. Ευτυχώς διαπίστωσε γρήγορα ότι οι νοσηλευτές δεν απασχολούνται μόνο σε νοσοκομεία. Σαν σχολική νοσηλεύτρια που είναι γνωρίζει ότι θα πρέπει ενδεχομένως για αρκετά ακόμη χρόνια να μετακινείτε από περιοχή σε περιοχή, όπου υπάρχουν ανάγκες κι ότι ο μισθός της θα ήταν μεγαλύτερος αν ήταν σε νοσοκομείο, όμως εργάζεται σε ένα περιβάλλον με παιδιά που πάντα αγαπούσε και νιώθει ότι τους διδάσκει πολλά μέσα από την αγωγή υγείας και είναι η προστάτιδα της σωματικής και ψυχικής τους υγείας κι αυτό την αποζημιώνει.
Ο Ε. δεν χρειάστηκε τελικά νοσηλεία σε κλινική Covid. Ο πρωτοβάθμιος νοσηλευτής Home – Care της γειτονιάς του, αντιλήφθηκε νωρίς τα συμπτώματα του, και σε συνεργασία με τον οικογενειακό του ιατρό, εκτιμούσε καθημερινά την αναπνευστική του κατάσταση στο σπίτι, εφάρμοσε οξυγονοθεραπεία και την συνιστώμενη φαρμακευτική αγωγή και τελικά τα συμπτώματα υποχώρησαν. Ευτυχώς που υπάρχει πλέον ο νοσηλευτής Home – Care και ο προσωπικός ιατρός, γιατί στο προηγούμενο κύμα της πανδημίας τα νοσοκομεία γέμισαν από ασθενείς ενώ πολλοί θα μπορούσαν να παρακολουθούνται και να αντιμετωπιστούν στο σπίτι. Στο προηγούμενο κύμα έχασε έναν στενό συγγενή του και δύο φίλους, γιατί άργησαν να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια και δεν είχαν κάποιον υγειονομικό να τους εκτιμήσει και να τους συμβουλεύει…
Τι σημαίνει Νοσηλευτική ειδίκευση για εμάς τους Νοσηλευτές στην Ελλάδα…
Εξειδίκευση στις επιστήμες σημαίνει ειδικές γνώσεις και εμπειρία σε έναν τομέα – κλάδο – αντικείμενο της εκάστοτε επιστήμης.
Για εμάς τους νοσηλευτές τι σημαίνει;
Σημαίνει να έχουμε πολυετή εργασιακή εμπειρία σε έναν τομέα- αντικείμενο;
Σημαίνει μετά τη λήψη του πτυχίου να έχουμε παρακολουθήσει πρόγραμμα ειδικότητας ή/και εξειδίκευσης;
Να έχουμε παρακολουθήσει και ολοκληρώσει σχετικά με την εξειδίκευση μας προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών ; Πιστοποιημένα σεμινάρια, συνέδρια και ημερίδες;
Σημαίνει άραγε να είμαστε μέλη των αντίστοιχων με την ειδικότητα μας επιστημονικών συλλόγων; Να έχουμε επιστημονικό έργο σχετικό με την ειδικότητα μας με εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά και ανακοινώσεις σε σχετικά συνέδρια;
Και τελικά μετά από έτη εργασιακής και επιστημονικής εμπειρίας στο αντικείμενο μας να καλούμαστε να μεταλαμπαδεύσουμε την εξειδικευμένη μας γνώση και εμπειρία σε νέους σπουδαστές, φοιτητές, ειδικευόμενους νοσηλευτές κ.ο.κ;
Για τους Καρδιολογικούς Νοσηλευτές, τους Νοσηλευτές Χειρουργείου, τους Περιαναισθησιολογικούς Νοσηλευτές, τους Νοσηλευτές Μ.Ε.Θ., τους Κοινοτικούς Νοσηλευτές κ.ο.κ μπορεί ειδικευμένος νοσηλευτής να σημαίνει κάτι, κάποια ή και όλα τα παραπάνω.
Τι σημαίνει όμως νοσηλευτική ειδίκευση για το σύστημα υγείας, δημόσιο και ιδιωτικό κάθε βαθμίδας;
Την αποδέχεται κι αν ναι πως ορίζει τους ειδικούς νοσηλευτές; Δημιουργεί και προασπίζει εξειδικευμένες θέσεις εργασίας; Δημιουργεί ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για την εκάστοτε ειδικότητα; Παρέχει κίνητρα εξειδίκευσης; Προωθεί την αυτονομία της επιστήμης και του επαγγέλματος; Στηρίζει το ελεύθερο επάγγελμα του νοσηλευτή;
Με πολύ κόπο τα πρώτα βήματα έγιναν (Καθηκοντολόγιο, θέσπιση Νέων Νοσηλευτικών Ειδικοτήτων, Σχολικός Νοσηλευτής, Βοήθεια στο σπίτι). Ελπίζουμε τα επόμενα χρόνια μέσα από της διεκδικήσεις των νοσηλευτών και την απαίτηση της κοινωνίας να δούμε άλματα στον επιστημονικό και επαγγελματικό μας κλάδο.