Η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών (ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ.) είναι η μεγαλύτερη συντεχνία νοσηλευτών και η μοναδική συντεχνία στην Κύπρο που αγωνίζεται αποκλειστικά για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα τού νοσηλευτικού κλάδου.
Κύρια αποστολή μας είναι να αγωνιζόμαστε για τον κλάδο μας, τους νοσηλευτές/τριες, τις επισκέπτριες/ες υγείας και τις μαίες, οι οποίοι είναι τόσο οι «πνεύμονες» των συστημάτων υγείας σε μια χώρα, όσο και οι στυλοβάτες των δημόσιων και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και των εθνικών σχεδίων υγείας.
Τα τελευταία χρόνια και με αποκορύφωμα της υγειονομική κρίση του COVID – 19, ο ρόλος και η συνεισφορά μας στη φροντίδα και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των πολιτών είναι καθοριστικός και διαφαίνεται ότι θα γίνει ακόμη σημαντικότερος τα προσεχή χρόνια, όσο οι κοινωνίες και τα κράτη θα υποχρεώνονται να αναβαθμίζουν τα ιατροφαρμακευτικά τους συστήματα για να ικανοποιούν τις αυξημένες ανάγκες των ασθενών. Η Κύπρος εισήλθε πριν τρία χρόνια στην εποχή του Γενικού Σχεδίου Υγείας, και εκ των πραγμάτων και των εξελίξεων αναβαθμίζει όλες τις δομές τού συστήματος υγείας, καθιστώντας τον νοσηλευτή/τρια κύτταρο και πυρήνα των αλλαγών.
Οι μεγάλες μάχες: Η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ πέτυχε μετά από αγώνες χρόνων να αναβαθμίσει τον κλάδο εκεί όπου ανήκει, στην επιστημονική δομή τού συστήματος υγείας, εξασφαλίζοντας την επιστημονική κλίμακα Α8 για το κάθε μέλος μας με πανεπιστημιακό δίπλωμα αλλά και για τους νεοεισερχομένους στο επάγγελμα. Η συμφωνία που συνομολογήθηκε με το κράτος και υλοποιείται από το 2019, έθεσε τις βάσεις για την αναβάθμιση του κλάδου και του επαγγέλματος, των νοσηλευτών που υπηρετούν σήμερα στην υγεία, αλλά και των νέων νοσηλευτών που θα επανδρώσουν τα νοσηλευτήρια τού αύριο. Η συντεχνία μας, αντιλαμβανόμενη τα μηνύματα των καιρών, βρίσκεται πάντοτε στις επάλξεις, γιατί θεωρεί ότι ένας λειτουργός υγείας με γνώσεις και δεξιότητες μπορεί να προσφέρει καλύτερα και πιο αποτελεσματικά στο σύστημα υγείας.
Οι μεγάλες προκλήσεις: Τα τελευταία δυο χρόνια αντιμετωπίσαμε μεγάλες προκλήσεις αλλά αποδείξαμε τη δύναμη και την ανθεκτικότητά μας. Στην Κύπρο η πανδημία έφερε μεγάλες ανατροπές, καθώς εκδηλώθηκε σε μια περίοδο που τα δημόσια νοσηλευτήρια μετατράπηκαν σε αυτόνομα και τέθηκαν υπό την εποπτεία του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας. Παρά τα προβλήματα, τις αντίξοες συνθήκες, την πίεση και, πολλές φορές, τις ελλιπείς γνώσεις και λοιπά αναλώσιμα, τα καταφέραμε! Μάθαμε πολλά και δώσαμε μαθήματα σε πολλούς. Ότι ο κλάδος είναι δυνατός, ευέλικτος, διαθέτει ακαδημαϊκό υπόβαθρο και έμψυχο δυναμικό και μπορεί να αντέξει τα δύσκολα και πρωτόγνωρα.
2022: Το 2022 είναι μια εξίσου δύσκολη χρονιά, καθώς δίνουμε συνεχείς μάχες για την επαρκή στελέχωση των δημόσιων αυτόνομων νοσηλευτηρίων, τις καλύτερες συνθήκες εργασίας τού προσωπικού και την ικανοποίηση ενός αιτήματος που οφείλουν όλοι να δουν θετικά: το επίδομα επικινδυνότητας. Παράλληλα, αγωνιζόμαστε για δυο ομάδες εργαζομένων με ιδιαίτερα προβλήματα, τους νεοεισερχόμενους νοσηλευτές στον ΟΚΥπΥ και τις καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους νοσηλευτές στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, ένα νοσηλευτήριο για την ψυχική υγεία των πολιτών, που λειτουργεί από τον περασμένο αιώνα. Επίσης, διεκδικούμε πλήρωση των κενών θέσεων για τις/τους επισκέπτριες/ες υγείας που ανάλαβαν ένα μεγάλο μέρος της πανδημίας, τον εμβολιασμό του κόσμου.
Ωστόσο, οι μεγαλύτερες μάχες δίνονται με τις διοικήσεις των νοσοκομείων και ιδιαίτερα με τον ΟΚΥπΥ με τον οποίον έχουμε ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας για τη συζήτηση των θεμάτων που αφορούν τον κλάδο:
Η νοσηλευτική στελέχωση: α) Εκδηλώνουμε συχνά την έντονη δυσαρέσκειά μας για τον τρόπο που ο ΟΚΥπΥ διαχειρίζεται τη νοσηλευτική στελέχωση των τμημάτων στα αυτόνομα νοσηλευτήρια, ειδικότερα σε εξειδικευμένα τμήματα όπως είναι η Μ.Ε.Θ. και η Μ.Ε.Ν.Ν και οι Κλινικές COVID – 19, οι οποίες βρίσκονται υποστελεχωμένες και χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό.
β) Δίνουμε μάχες για συνεχή στελέχωση των κλινικών/τμημάτων ημερήσιας νοσηλείας ώστε το προσωπικό μας να μην καταπονείται σωματικά και ψυχικά.
γ) Διεκδικούμε τη σωστή στελέχωση των νοσηλευτηρίων από νοσηλευτές διεκδικώντας τις σωστές αναλογίες νοσηλευτών – ασθενών και ζητούμε όπως οι δομές συμφωνούνται μεταξύ του ΟΚΥπΥ και των συντεχνιών με τον καθορισμό ενός αριθμού νοσηλευτών οι οποίοι θα στελεχώνουν τα γραφεία, πέραν των συμφωνιών για στελέχωση των θαλάμων εσωτερικής νοσηλείας και της κοινότητας.
Η πανδημία του COVID – 19 εκτός του ότι αναδεικνύει το ρόλο και τη σημαντικότητά μας στο σύστημα υγείας, επιβεβαιώνει ότι το επάγγελμά μας είναι άκρως ανθυγιεινό κυρίως σε μια περίοδο πανδημίας, με μεγάλες χρονικές περιόδους έξαρσης τού ιού και πιθανή εκδήλωση και άλλων ιών.
Συμμετέχουμε ενεργά με εκπροσώπους μας σε διάφορα Σώματα λήψης αποφάσεων και σε συνεδρίες της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής και παρουσιάζουμε τις θέσεις μας:
α) Για τη λειτουργία της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων στο πλαίσιο του ΓεΣΥ και την ανάγκη για συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα.
β) Για ενίσχυση του Κλάδου των Επισκεπτών/Επισκεπτριών Υγείας.
γ) Για την υποστελέχωση της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο Μακάρειο Νοσοκομείο.
δ) Για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Αθαλάσσας και πολλά άλλα.
Η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών ξεχωρίζει από την αρχή της δημιουργίας της για τη μαχητικότητα, τη συλλογικότητα και την καθαρή γραμμή για όλα τα θέματα του κλάδου. Είμαστε η συντεχνία που αγωνίζεται με τους νοσηλευτές για τους νοσηλευτές, μακριά από συμφέροντα και προσωπικές ατζέντες.
Με την ευκαιρία θα ήθελα να στείλω τους χαιρετισμούς των νοσηλευτών, επισκεπτριών/ών υγείας και μαιών στην αδελφή συντεχνία της Ελλάδος και να δηλώσω εκ μέρους όλων ότι μαζί μπορούμε για τα ακατόρθωτα!
Παναγιώτης Γεωργίου, Γενικός Γραμματέας της Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών,
Νοσηλευτικά Δρώμενα, 6ο Τεύχος, Ιανουάριος – Φεβρουάριος – Μάρτιος 2022,«Editorial»