Αναφορικά με το σοβαρότατο πρόβλημα της υποστελέχωσης από νοσηλευτικό προσωπικό στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Νοσηλευτών Νομού Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των καταστατικών του σκοπών επισημαίνει τα ακόλουθα:
Το πρώτο τρίμηνο του 2021 ήδη έχουν αποχωρήσει με συνταξιοδότηση έντεκα (11) άτομα από νοσηλευτικό προσωπικό και προβλέπεται ο αριθμός αυτός μέχρι τέλους του έτους να αυξηθεί επικίνδυνα, ενώ πέρσι οι αποχωρήσεις ήταν είκοσι εννέα (29) άτομα νοσηλευτικού προσωπικού, τούτο αντιστοιχεί στην στελέχωση τουλάχιστον δύο (2) νοσηλευτικών τμημάτων στο Ψ.Ν.Θ.
Το γεγονός αυτό από μόνο του δημιουργεί μεγάλη ανησυχία για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου με δεδομένο ότι λόγω της οικονομικής κρίσης δεν έχουν πραγματοποιηθεί μαζικές προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού την τελευταία δεκαετία στο νοσοκομείο και τα προβλήματα πλέον που έχουν δημιουργηθεί είναι τεράστια και δυσχεραίνουν το έργο του προσωπικού στις υπηρεσίες υγείας.
Η λειτουργία του νοσοκομείου στηρίζεται πλέον στο λιγοστό επικουρικό προσωπικό που ήρθε πέρσι καθώς και στο προσωπικό του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ το οποίο βρίσκεται σε παράταση. Όλοι όμως αυτοί οι εργαζόμενοι, μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να εγκαταλείψουν την θέση τους καθώς περιμένουν τα αποτελέσματα για μόνιμες θέσεις με ΑΣΕΠ σε άλλα νοσοκομεία .
Δεν μπορούμε να αναφερθούμε πλέον ούτε σε αναλογίες προσωπικού ανά 100.000 κατοίκους ή σε άλλες αναλογίες προσωπικού με ασθενείς σύμφωνα με τον ΠΟΥ καθώς το κύριο μέλημα είναι ,το πως θα καλυφθούν οι βάρδιες. Αυτό από μόνο του λέει πολλά !
Η ίδια εικόνα παρατηρείται και στις εξωνοσοκομειακές δομές του ΨΝΘ ,( ΚΨΥ, οικοτροφεία, ξενώνες κτλ.) όπου το νοσηλευτικό προσωπικό είναι είδος προς εξαφάνιση. Οι φιλόδοξοι στόχοι που είχαν τεθεί με το πρόγραμμα αποασυλοποίησης της ΕΕ, δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν , ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος της δημιουργίας μικρών κατά τόπους ψυχιατρείων. Στο ήδη βεβαρυμμένο εργασιακό περιβάλλον το νοσηλευτικό προσωπικό επιβαρύνεται καθημερινά με αλλότρια καθήκοντα λόγω έλλειψης στο βοηθητικό προσωπικό , στο προσωπικό εστίασης στο διοικητικό προσωπικό με αποτέλεσμα να εκτελούν στην βάρδια τους αρμοδιότητες που δεν συνάδουν με τον επαγγελματικό και επιστημονικό τους ρόλο. Τούτο δημιουργεί υπερβολικό φόρτο εργασίας, που σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο μέσο όρος ηλικίας του προσωπικού (54-55 έτη) είναι πλέον μεγάλος, δημιουργεί ένα επισφαλές εργασιακό περιβάλλον, γεγονός που επηρεάζει το σύστημα παροχής υπηρεσιών πολύπλευρα.
Επιπλέον πρέπει να τονιστεί πως το νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται στην πρώτη θέση σε ότι αφορά την εκδήλωση βίαιων και βάναυσων συμπεριφορών, εις βάρος του, σε σχέση με τους υπόλοιπους επαγγελματίες υγείας. Η ασφάλεια του προσωπικού αλλά και των ασθενών τίθεται συχνά σε κίνδυνο , καθώς λόγω της ιδιαιτερότητας των ψυχικών παθήσεων αλλά και των διαφορετικών αναγκών νοσηλείας, το θεραπευτικό πλαίσιο είναι συνεχώς μεταβαλλόμενο και ρευστό. Με τις υπάρχουσες συνθήκες και την έλλειψη προσωπικού , δεν εφαρμόζονται οι εξειδικευμένες γνώσεις που διαθέτει το νοσηλευτικό προσωπικό και αναλώνεται σε μεγάλο βαθμό σε ρόλους φύλαξης και σίτισης. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι πολλοί νοσηλευτές είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού αλλά και ειδικότητα ψυχικής υγείας αλλά λόγω της υποστελέχωσης η υπηρεσία τους χρησιμοποιεί όπου αυτή κρίνει, προκειμένου να καλύψει κενά.
Συνεπεία των ανωτέρω ως ΣΥΝΟ Θεσσαλονίκης, θεωρούμε επιβεβλημένη από το Υπουργείο Υγείας αλλά και από την 3η ΥΠΕ, όλων εκείνων των ενεργειών που θα έβαζαν οριστικό τέλος στην δραματική υποστελέχωση σε νοσηλευτικό προσωπικό στο Ψ.Ν.Θ. , δια της άμεσης πρόσληψης μόνιμου προσωπικού.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας
Γεώργιος Μπαλιόζογλου Σοφία Ζουρνατζή