Οι Νοσηλευτές του Νοσοκομείου Χαλκίδας βρίσκονται για μια ακόμα φορά θεατές στο αποτρόπαιο έργο της αφαίμαξης νοσηλευτικού προσωπικού. Το νοσοκομείο, λειτουργεί με τρομακτικές ελλείψεις, αφού ανεστάλησαν τα προγράμματα προσλήψεων, ενώ οι όποιες αποσπασματικές τοποθετήσεις δεν επαρκούν για να καλύψουν τα κενά που δημιουργούνται από τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης, παραιτήσεων κ.λπ.
Η εκάστοτε διοίκηση υποχρεώνει τους εργαζόμενους να εργάζονται σε συνθήκες (διπλοβάρδιες, χωρίς επαρκή ενδιάμεση ανάπαυση, χωρίς επαρκή εβδομαδιαία ανάπαυση, ένας νοσηλευτής να αντιστοιχεί σε 25 ασθενείς, ένας τραυματιοφορέας να καλείται να καλύψει τις ανάγκες δεκάδων ασθενών κ.ά.) που δεν είναι ασφαλείς τόσο για τους ίδιους, όσο και για τους ασθενείς που νοσηλεύουν. Απ’ αυτές ακριβώς τις συνθήκες απορρέει η επικινδυνότητα για λάθη, παραλείψεις, ελλιπή νοσηλευτική φροντίδα ή αδυναμία αντιμετώπισης κάποιων περιστατικών, εντάσεις μεταξύ προσωπικού και συγγενών, καθώς και η εξουθένωση του προσωπικού.
Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., όπου υπάρχουν ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού, υπάρχουν και σοβαρά προβλήματα Δημόσιας Υγείας. Έτσι, οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και άλλες μολυσματικές ασθένειες ευνοούνται από τις ελλείψεις.
Επιπλέον, όπως σημειώνουν οι επιστήμονες του Οργανισμού, όταν οι νοσηλευτές είναι λίγοι, οι θεραπείες δεν παρακολουθούνται όπως πρέπει, οι ώρες αναμονής αυξάνονται.
Το ενεργό προσωπικό της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Γ.Ν. Χαλκίδας αριθμεί (μετά από καταγραφή, στις 31/03/2014):
-
4 ΠΕ Νοσηλευτές,
-
68 ΤΕ Νοσηλευτές ,
-
76 Β.Νοσηλευτών ΔΕ,
-
11 Μαίες,
-
6 Επισκέπτριες Υγείας,
-
8 Β. Θαλάμων,
-
15 Τραυματιοφορείς
-
2 Νοσοκόμοι και
-
1 Νεκροτόμος
Από το πιο πάνω προσωπικό 6 άτομα (αφορά Νοσηλευτές ΤΕ και ΔΕ) είναι με τρίμηνες μετακινήσεις, από άλλα νοσοκομεία. Ενώ οι 2 τραυματιοφορείς είναι αντιρρησίες συνείδησης (εκτίουν τη θητεία τους προσφέροντας έργο).
Η δύναμη αναπτυγμένων κλινών του νοσοκομείου είναι: 194
Αν μάλιστα στα παραπάνω προσθέσουμε τις συνταξιοδοτήσεις αλλά και τις πολύμηνες άδειες (αναρρωτικές, μητρότητα κα), τότε εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι η Νοσηλευτική Υπηρεσία του Νοσοκομείου Χαλκίδας έχει κυριολεκτικά αποδεκατιστεί. Αποτέλεσμα των τραγικών ελλείψεων είναι, τα νοσηλευτικά τμήματα να λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, σχεδόν σε καθημερινή βάση, ενώ ο αριθμός των οφειλόμενων κανονικών αδειών του προηγούμενου έτους καθώς και των οφειλόμενων ημερών ανάπαυσης να είναι μεγάλος.
Άς δούμε όμως τι γίνεται στο νοσοκομείο Χαλκίδας, που αποτελεί ένα ΝΠΔΔ, με καθημερινή εφημερία και με 100% πληρότητα κλινών.
Στο ΓΝΧαλκίδας λειτουργεί:
-
Παθολογική κλινική, με δύναμη 50 κλινών. Η κλινική, άτυπα είναι χωρισμένη σε Α και Β, με διαφορετικές επισκέψεις και διαφορετική δύναμη ιατρών σε κάθε κλινική, κοινό όμως νοσηλευτικό προσωπικό. Λειτουργεί με 1 προïσταμένη, 13 νοσηλευτές ΤΕ, 5 β. νοσηλευτών ΔΕ και 2 β. Θαλάμων.
- Καρδιολογική κλινική και άτυπη λειτουργία Μον. Εμφραγμάτων, με δύναμη 21κλινών. Λειτουργεί με 1 προïσταμένη, 4 νοσηλευτές ΤΕ, 7 β. νοσηλευτών ΔΕ και 1β. Θαλάμου.
-
Χειρουργική κλινική, με δύναμη 37 κλινών και 1 προïσταμένη, 5 νοσηλευτές ΤΕ, 8 β. νοσηλευτές ΔΕ και 1β. θαλάμου.
-
Χειρουργείο: Λειτουργούν καθημερινά 5 αίθουσες και έχουμε 1 προïσταμένη, 2 νοσηλευτές ΠΕ, 9 νοσηλευτές ΤΕ, 7β. νοσηλευτών ΔΕ, 1β. θαλάμου και 3 τραυματιοφορείς.
-
Αναισθησιολογικό τμήμα (από τις 5 αίθουσες στις 3 δίνεται γενική αναισθησία):
1 υπεύθυνος νοσηλ. ΠΕ, 2 νοσηλευτές ΤΕ, 5 β.νοσηλευτών ΔΕ
-
Μικτή κλινική (ορθοπεδική-οφθαλμολογική-ουρολογική),με δύναμη 37 κλινών. Λειτουργεί με 1 προïσταμένη, 4 νοσηλευτές ΤΕ, 9β. νοσηλευτών ΔΕ και 2 β. θαλάμων.
-
Μαιευτική-Γυναικολογική, με δύναμη 12 κλινών: Σήμερα στην κλινική υπηρετούν11 μαίες, υπεύθυνες για την κλινική, την αίθουσα τοκετών και τις γυναικολογικές επεμβάσεις.
-
Παιδιατρική κλινική (Ταυτόχρονη λειτουργία Τακτικού – Εκτάκτου Ιατρείου και Τμήματος Εμβολίων), με δύναμη 8 κλινών. 1 προïσταμένη, 1 νοσηλεύτρια ΤΕ, 4 β.νοσηλευτών ΔΕ. Οι μικροί ασθενείς που εξετάσθηκαν στο Παιδιατρικό ιατρείο είναι 5170, από 1/01/2014 έως και 31/03/2014. Ενώ την ίδια χρονική περίοδο, το 2013, είχαν εξεταστεί 4013 ασθενείς.
-
ΜΤΝ (16 μονάδες για αιμοκάθαρση):.1 προϊσταμένη, 1 νοσηλεύτρια ΤΕ, 8 β.νοσηλευτών ΔΕ
-
Αιμοδοσία: Σύμφωνα με τις διατάξεις, που ισχύουν, για τη λειτουργία της Αιμοδοσίας και τη σημερινή λειτουργία της στο ΓΝΧ, θα έπρεπε να εργάζονταν συνολικά 12-14 Νοσηλευτές ΤΕ, 3 ΤΕ Ιατρικών Εργαστηρίων, 2 Επισκέπτριες Υγείας, 1β. Θαλάμου. Δυστυχώς σήμερα υπηρετούν 8 Νοσηλευτές ΤΕ, 2ΤΕ Ιατρικών Εργαστηρίων, 1 Επισκέπτρια υγείας. Γίνονται 8500 αιμοληψίες το χρόνο, 12000 διασταυρώσεις και καλύπτει παιδιά με Μεσογειακή Αναιμία. Από το ίδιο προσωπικό συγκροτούνται συνεργεία για εξωτερικές αιμοληψίες 2-3 φορές την εβδομάδα.
-
Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας-Αιματολογικό (με δύναμη 3 κλίνες):
2 Νοσηλεύτριες ΤΕ
-
Έκτακτα Εξωτερικά Ιατρεία: Λειτουργεί παθολογικό – καρδιολογικό-χειρουργικό – ορθοπεδικό ιατρείο καθώς και ΜΒΝ, δύναμης 6 κλινών, με το ίδιο προσωπικό.Έχουμε 1 προïσταμένη, 1 νοσηλεύτρια ΠΕ, 7 νοσηλευτές ΤΕ, 9 β.νοσηλευτών ΔΕ και 1 β. θαλάμου. Το τραγικό είναι ότι έχουμε4 νοσηλευτές στην πρωινή βάρδια για ουσιαστική λειτουργία 4 εκτάκτων ιατρείων. Ενδεικτικά οι ασθενείς που εξετάσθηκαν στο Παθολογικό ιατρείο (από 1/01/14 έως 8πμ στις 1/04/14) είναι 8362 και στο Χειρουργικό ιατρείο είναι 3046 (την ίδια χρονική περίοδο). Αντίστοιχη είναι και η κίνηση στο Έκτακτο Καρδιολογικό και Έκτακτο Ορθοπεδικό.
-
Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία: λειτουργία 11 ιατρείων. 1 προïσταμένη, 2 νοσηλεύτριες ΤΕ, 8 β. νοσηλευτών ΔΕ.
Αν ληφθεί υπόψη ότι το πιο πάνω νοσηλευτικό προσωπικό καλύπτει τα τμήματα σε 24ωρη βάση, Σαββατοκύριακα και Αργίες η κατάσταση, από πλευράς προσωπικού, γίνεται απελπιστική.
Υπάρχουν περιπτώσεις όπου σε κοινούς θαλάμους του νοσοκομείου νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ασθενείς, δηλαδή λειτουργούν σαν… ΜΕΘ, όπου όμως, λόγω έλλειψης προσωπικού, τους ασθενείς φροντίζουν οι συγγενείς τους!
Αν θέλουμε να λειτουργούν οι κλινικές και τα τμήματα, προσφέροντας πραγματικά αξιόλογες υπηρεσίες, ανταποκρινόμενες στην τεράστια ζήτηση για Φροντίδα και Θεραπεία, τηρώντας τα στοιχειώδη όρια υγείας κι ασφαλείας και αξιοποιώντας τις μεγάλες επιστημονικές δυνατότητες του προσωπικού, οφείλουμε:
- να μην εργαζόμαστε σε απαράδεκτα ωράρια (π.χ. απόγευμα, επόμενο πρωί, επόμενη νύκτα, δεκάδες οφειλόμενα ρεπό κλπ)
- να μην ανεχόμαστε την επικίνδυνη μείωση στο προσωπικό της απογευματινής ή της νυκτερινής βάρδιας, επειδή δεν επαρκεί το προσωπικό,
- να μην νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ασθενείς σε κοινούς θαλάμους
Το προσωπικό που απαιτείται πρέπει να ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΙΜΟ!
Συμβασιούχοι, σπουδαστές από ΙΕΚ, ΤΕΙ, κλπ προφανώς δεν λύνουν το πρόβλημα όπως έχει αποδείξει η μέχρι τώρα εμπειρία.
Απαιτούμε την άμεση πρόσληψη μόνιμου Νοσηλευτικού Προσωπικού όλων των Κενών Οργανικών θέσεων του Νοσοκομείου Χαλκίδας και του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Χαλκίδας.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας
Κιούσης Νικόλαος Μαργαρίτη Χρυσούλα