«Συνωστισμός» καταγράφεται στο Οδοντιατρείο του ΚΑΤ –δεν αφορά όμως σε ασθενείς, όπως θα ήταν το αναμενόμενο σε τέτοιους δύσκολους καιρούς, αλλά σε… γιατρούς. Τρεις οδοντίατροι, όλοι διευθυντές ΕΣΥ και δη σε προσωποπαγείς θέσεις, «στριμώχνονται» καθημερινά γύρω από μία οδοντιατρική καρέκλα και… διαγκωνίζονται ποιος θα αναλάβει τον ασθενή της ημέρας!
Διότι όπως προκύπτει από τα στοιχεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), στο Οδοντιατρικό τμήμα του ΚΑΤ όλο το έτος 2013 καταγράφηκαν 719 επισκέψεις, ενώ το 2012 τα οδοντιατρικά περιστατικά μόλις που ξεπέρασαν τα 500.
Την ίδια στιγμή, παραμένει κλειστό δεύτερο οδοντιατρείο που δημιουργήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες το 2011 και παραδόθηκε με το… κλειδί στο χέρι στο Οδοντιατρικό τμήμα για να εξυπηρετήσει ασθενείς τόσο στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία όσο και στο πλαίσιο των εφημεριών της Γναθοχειρουργικής κλινικής.
Τρεις γιατροί, μία οδοντιατρική καρέκλα
Στο Οδοντιατρείο του ΚΑΤ προβλέπεται μία θέση οδοντίατρου και συνεπώς μία οδοντιατρική καρέκλα, ωστόσο τρεις γιατροί στελεχώνουν το τμήμα –σημειωτέον ότι μέχρι και το 2012 οι γιατροί ήταν τέσσερις, αλλά πλέον ο ένας, που ήταν και ο γιατρός που είχε καταλάβει με προκήρυξη τη θέση, συνταξιοδοτήθηκε.
Οι τρεις εναπομείναντες οδοντίατροι έχουν προσωποπαγείς θέσεις. Πρόκειται για τους πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κκ Μιχάλη Νεονάκη και Χρήστο Σμυρλή – Λιακατά, που αξιοποίησαν σχετική –και προκλητική- νομοθετική ρύθμιση και βάσει αυτής μετά το πέρας της βουλευτικής θητείας τους κατέλαβαν διευθυντικές θέσεις στο ΕΣΥ. Ο τρίτος οδοντίατρος, Ανδρέας Παπανδρέου κατέλαβε επίσης προσωποπαγή θέση στο ΚΑΤ μετά τη θητεία του σε άγονη μονάδα του ΕΣΥ όπως είχε το δικαίωμα εκ του νόμου.
Οι σαρωτικές και επιβεβλημένες από το μνημόνιο ανακατατάξεις στις κλινικές και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ τα τελευταία τρία χρόνια δεν άγγιξαν τους οδοντίατρους του ΚΑΤ. Στελέχη της Υγειονομικής Περιφέρειας, μάλιστα, αναφέρουν πως κάθε διοικητής του ΚΑΤ όταν αναλάμβανε, εκτός των άλλων καθηκόντων του, ενημερωνόταν ατύπως και για την ευνοϊκή μεταχείριση που απολάμβανε διαχρονικά το συγκεκριμένο τμήμα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι επί διοίκησης Παπαφράγκα το 2011 δημιουργήθηκε δεύτερο Οδοντιατρείο και τοποθετήθηκε σε αυτό ο ένας εκ των τεσσάρων οδοντιάτρων. Οι άλλοι τρεις εγκαταστάθηκαν στο Οδοντιατρείο που υπήρχε όπου και μοιράζονταν τη μία και μοναδική οδοντιατρική καρέκλα ενώ τους παραχωρήθηκε με απόφαση διοικητή και ξεχωριστό γραφείο στον 4ο όροφο του νοσοκομείου.
Η απόσπαση που έμεινε στα χαρτιά
Το 2012 επί διοίκησης Βουμβουλάκη, ο οποίος παραμένει ακόμη επικεφαλής του νοσοκομείου, αποφασίστηκε να μετακινηθεί ο κ. Ανδρέας Παπανδρέου από το ΚΑΤ στο διασυνδεόμενο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης Αναπήρων το οποίο δεν διέθετε οδοντίατρο. Ωστόσο, δύο χρόνια αργότερα η μετακίνηση παραμένει σε εκκρεμότητα. Ο κ. Παπανδρέου απασχολείται μαζί με τους άλλους δύο συναδέλφους του στο ΚΑΤ και από κοινού κάνουν και τις εφημερίες του μήνα.
Σύμφωνα με στοιχεία του νοσοκομείου, αμείβονται έκαστος για 5 εφημερίες τον μήνα. Σημειωτέον πάντως ότι οι εφημερίες των οδοντιάτρων του ΚΑΤ δεν δηλώνονται στο ΕΚΑΒ, γεννώντας εύλογα ερωτήματα για το περιεχόμενο της εφημέρευσης κάθε οδοντιάτρου.
Πηγή: Πρώτο Θέμα