Τελείωσαν και οι εκλογές, με την νέα κυβέρνηση να λαμβάνει ένα μεγάλο ποσοστό της εμπιστοσύνης των πολιτών, οι οποίοι προσδοκούν ένα καλύτερο παρόν και μέλλον.
Η ζοφερή πραγματικότητα όμως στα δημόσια νοσοκομεία και τις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας παραμένει. Αυξημένη προσέλευση του κόσμου, ελλείψεις σε προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, ελλείψεις υλικών, αλλά και “απαιτήσεις” για υψηλότερη παροχή υπηρεσιών υγείας.
Είναι γεγονός, ότι ο αυξανόμενος μέσος όρος ηλικίας των Νοσηλευτών και Νοσηλευτριών που υπηρετούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας η υπερπροσπάθειά τους ν’ ανταποκριθούν στις δύσκολες, απαιτητικές, αλλά και επικίνδυνες πολλές φορές συνθήκες εργασίας τους, η έλλειψη οικονομικών και άλλων κινήτρων, έχουν οδηγήσει τους περισσότερους να βιώνουν το αίσθημα της ματαιότητας, όσον αφορά το εργασιακό τους μέλλον.
Προκειμένου να «ξεφύγουν» από αυτή την κατάσταση, προσπαθούν να βρουν τρόπο να συνεχίσουν μεν να εργάζονται, αλλά από άλλη θέση. Π.χ. μετάταξη σε διοικητικές υπηρεσίες, απόσπαση σε δομές με λιγότερο φόρτο εργασίας, αλλαγή ακόμα και Υπουργείου (Σχολικοί Νοσηλευτές, Καθηγητές Νοσηλευτικής), φυγή στο εξωτερικό. Εύκολα γίνεται αντιληπτό πως, υπό τις παρούσες συνθήκες, το μέλλον του Εθνικού Συστήματος Υγείας κρίνεται δυσοίωνο και επισφαλές για όλους.
Ας ελπίσουμε ο νέος Υπουργός Υγείας, ο οποίος διαθέτει τεράστια εμπειρία από υπουργικές θητείες και οι συνεργάτες του, με αντικειμενικά κριτήρια και λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις θέσεις και προτάσεις τόσο της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Νοσηλευτικής Ομοσπονδίας, όσο και του Επιμελητηρίου των Νοσηλευτών (Ε.Ν.Ε. – Ν.Π.Δ.Δ.), προχωρήσουν άμεσα στην θέσπιση νέων μέτρων και κινήτρων ανταποδοτικότητας, αντιλαμβανόμενοι ότι τα περιθώρια λειτουργίας του υπάρχοντος Εθνικού Συστήματος Υγείας, στενεύουν επικίνδυνα.
Απόστολος Κωτσής,
Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο. – Ε.Σ.Υ.