Ανακοινώσεις

Έδειξαν πολλά οι Εκλογές της Ε.Ν.Ε.

Σίγουρα αν δεν περάσει  ασφαλής χρόνος από ένα γεγονός, κάθε σχόλιο επ’ αυτού, ενέχει τον κίνδυνο της υποκειμενικής παρουσίασής του, λόγω της τυχόν υποβόσκουσας συναισθηματικής εμπλοκής.

Αξίζει όμως τον κόπο να προχωρήσουμε σε μια εξαρχής ερμηνεία όλου του πλαισίου μέσα στο οποίο δρομολογήθηκαν οι εκλογικές διαδικασίες της ΕΝΕ, τόσο από πλευράς προετοιμασίας, όσο και από τη σκοπιά των τελικών αποτελεσμάτων.

Πέρυσι τέτοια εποχή, δεν είχε φύγει απ’ τα ρουθούνια μας καλά καλά, η μυρωδιά του καπνού απ’ τα πυροτεχνήματα της Μαριλίζας και των υποβολέων της, για αναβολή των εκλογών της ΕΝΕ που είχαν προκηρυχθεί από το Μάρτη του 2010 με το σύστημα του ενιαίου ψηφοδελτίου και της δικαιότερης όλων αναλογικής: Όποιος ψηφιζόταν από τους νοσηλευτές, θα εκλεγόταν στο όργανο απευθείας, χωρίς παρεμβάσεις κομματικής ή παραταξιακής ιεραρχίας.

Η επαίσχυντη και άκρως αντιδημοκρατική τούτη παρέμβαση της τέως υπουργού Υγείας, επιχείρησε να επιβάλλει τη βίαιη εισδοχή των κομματικών μηχανισμών που σαπροφυτούν από το 1983 στην ΠΟΕΔΗΝ, μέσα στον πυρήνα της κλαδικότητας της ΕΝΕ, αδυνατώντας να «χωνέψει» ότι στο χώρο των νοσηλευτών, δε μπορούν να διεισδύσουν οι ημιάγριοι κομματικοί πάτρωνες με τα καθρεφτάκια και τις χάντρες που διαθέτουν στο πενιχρό τους οπλοστάσιο.

Πέρασε λοιπόν ένας χρόνος αναμονής, προκειμένου οι έμπειροι εκλογομάγειρες της «γείτονος» να βγάλουν κάποιο λαγό απ’ το καπέλο, αλλά μάταια… Οι νοσηλευτές γύρισαν επιδεικτικά την πλάτη σε όσους προσπάθησαν να δημιουργήσουν κομματικούς στρατούς για να πολιορκήσουν την ΕΝΕ.

Έτσι, απέναντι από την «Ενότητα Νοσηλευτών Ελλάδας-ΕΝΕ» που περιελάμβανε ολόκληρη την ομάδα των ακομμάτιστων νοσηλευτών και υποστηριζόταν ανοιχτά από την ΠΑΣΥΝΟ, αντιτάχθηκαν όλοι οι υπόλοιποι που τόσα χρόνια περίμεναν τη… στιγμή της αποκαθήλωσης: Η ΠΑΣΚΕ της ΠΟΕΔΗΝ που τελευταία στιγμή φοβούμενη το διασυρμό μετονομάστηκε σε… ακέφαλη ΔΗΣΥΝΟ από τη μια μεριά και η ΠΑΣΟΝΟΠ μαζί με τον ΕΣΝΕ και το Σύλλογο Αποφοίτων ΕΚΠΑ ως ΑΝΟΣΥ από την άλλη, παρέταξαν τις δυνάμεις τους απέναντι στην ΕΝΕ. Οι παρατάξεις που πρόσκεινται ευλαβικά στα δυο κόμματα της αριστεράς, έκαναν το αναμενόμενο, αρκούμενα σε μερικές δεκάδες ψήφων, επιδεικνύοντας τη γνωστή τους αυτιστική συμπεριφορά.

Οι πιέσεις στους χώρους εργασίας ήταν αφόρητες. Ορισμένοι έταζαν αφειδώς αναθέσεις καθηκόντων, άλλοι πίεζαν μέσω της θέσης τους μεταπτυχιακούς φοιτητές να ασπαστούν το νέο… δόγμα του ανίερου συνασπισμού των πεφωτισμένων με τους μονίμως… αδικημένους,  και άλλοι, επιστρατεύοντας τα τοπικά σωματεία, είχαν αναθέσει σε φύλακες και κηπουρούς να βρουν υποψηφίους νοσηλευτές για τις επικείμενες εκλογές.

Η εμπλοκή των κομματικών μηχανισμών ήταν εμφανής παντού, σε όλα τα στάδια της εκλογικής διαδικασίας. Οι εργατοπατέρες της ΠΟΕΔΗΝ θεώρησαν ότι με την εμπλοκή τους στον καθορισμό ορισμένων εκλογικών τμημάτων, θα καθάριζαν εύκολα την υπόθεση νίκη. Το ίδιο πίστεψαν και οι φαιές κυρίες του πολυθρύλητου πύργου της Μεσογείων, ράβοντας προφανώς καινούργια ταγεράκια προκειμένου να αναλάβουν τα πόστα τους στην ΕΝΕ. Έτσι, οι μεν ετοιμάστηκαν να παρακολουθήσουν την τελική μάχη από τα θερινά… ανάκτορα καθήμενοι στο μπαλκόνι της Αριστοτέλους και οι δε κάνοντας χρήση της τεχνολογίας μέσω tablet PC και i-Phone…

Η μάχη άρχισε μέσα σε μια Αθήνα σπαρασσόμενη από συγκρούσεις μεταξύ οργισμένων διαδηλωτών και χιλιάδων αφιονισμένων αστυνομικών, που με τα ψεκαστήρια τους, είχαν μετατρέψει το κέντρο σε θάλαμο αερίων. Έτσι, οι άνεργοι νοσηλευτές που θα ψήφιζαν στον Ευαγγελισμό και το Αγία Σοφία, δε μπόρεσαν να κατέβουν στο κέντρο, με αποτέλεσμα από τους 1300 που ήταν στους εκλογικούς καταλόγους, να μην μπορέσουν να ψηφίσουν ούτε οι 300…

Παρ’ όλες όμως τις δυσκολίες οι 2 χιλιάδες των νοσηλευτών που ψήφισαν στην Αθήνα, έδωσαν με την ψήφο τους πολλές απαντήσεις σε όλους μας.

Καταρχήν, έδωσαν στην ΕΝΕ μια περίτρανη νίκη με ποσοστό πάνω από 70%, καταδικάζοντας απερίφραστα την αναίσχυντη πολιτική των παρεμβάσεων στα εσωτερικά του κλάδου, ρίχνοντας στο καναβάτσο την ΠΑΣΚΕ (ΔΗΣΥΝΟ) και τον περιφερόμενο θίασο της ΑΝΟΣΥ.

Εν ολίγοις, όλοι μαζί οι επίδοξοι …πορθητές της ΕΝΕ, συγκέντρωσαν κάτι λιγότερο από το 30% των ψήφων των Νοσηλευτών, με το εκλογικό σύστημα που οι ίδιοι οι κομματικοί μηχανισμοί επέβαλλαν και με εκλογικά τμήματα που εν πολλοίς καθορίστηκαν από τους ίδιους, στα πλαίσια της… σοσιαλιστικής συγκυβέρνησης…

Ας μη θεωρηθεί αλαζονική η εν λόγω ανάλυση, με δεδομένο το φοβερό κομματικό παρασκήνιο που έβριθε απειλών, παρεμβάσεων και εμποδίων, θεωρώντας τους νοσηλευτές πρόβατα, χωρίς νεύρο, χωρίς μνήμη, χωρίς συνείδηση και κυρίως χωρίς κλαδική συνείδηση και φιλότιμο.

Πήραν την απάντηση που τους άξιζε.

Εμείς από την πλευρά μας, παρά τα πεπραγμένα μας που επιβραβεύτηκαν από τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων, οφείλουμε να έρθουμε πιο κοντά στους νοσηλευτές, απλώνοντας το παιχνίδι ακόμα περισσότερο και εμπλέκοντας στη δράση μας ολοένα και περισσότερους συναδέλφους. Γιατί το ταξίδι, πρέπει να γίνει εξίσου ενδιαφέρον με τον προορισμό.

Αυτό που δεν πρέπει να παραλείψουμε, είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη στήριξη όλων σας και ένα μεγάλο συγγνώμη για τα λάθη που κάναμε.

 

Διαβαστε επισης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy