Παρεμβάσεις Τελευταίες Εξελίξεις

Εκτός πραγματικότητας η εφαρμογή της Προτυποποίησης Εντύπων Ενιαίας Λειτουργίας των Νοσοκομείων του και η συμπεριφορά των στελεχών του Ο.ΔΙ.Π.Υ.

Η ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο. – Ε.Σ.Υ. απέστειλε καταγγελία προς τον Ο.ΔΙ.Π.Υ. και το Υπουργείο Υγείας, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκεια όλων των Νοσηλευτών, για τις δυσχέρειες τις οποίες έχει επιφέρει στην λειτουργία των Νοσηλευτικών Τμημάτων, η εφαρμογή των Προτυποποιημένων Εντύπων Ενιαίας Λειτουργίας των Νοσοκομείων, καθώς και για την έμμονη της εφαρμογής της Υπουργικής Απόφασης από τα στελέχη  του Ο.ΔΙ.Π.Υ., η οποία παραπέμπει σε μη αποδεκτές συμπεριφορές. Αναλυτικά η καταγγελία

Αξιότιμοι,

Στο πλαίσιο της εφαρμογής των Προτυποποιημένων Εντύπων Ενιαίας Λειτουργίας των Νοσοκομείων του Ο.ΔΙ.Π.Υ., στο σύνολο των Νοσοκομειακών Ιδρυμάτων της χώρας, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση με αρ. πρωτ.: Γ2α,γ/οικ.14741/11-03-2022, σας εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκεια όλων των Νοσηλευτών, για τις δυσχέρειες τις οποίες έχει επιφέρει στην λειτουργία των Νοσηλευτικών Τμημάτων, καθώς και για την έμμονη της εφαρμογής της Υπουργικής Απόφασης από τα στελέχη του Ο.ΔΙ.Π.Υ., η οποία παραπέμπει σε μη αποδεκτές συμπεριφορές.

Αρχικά θεωρούμε ότι η ανάγκη προσαρμογής του Εθνικού Συστήματος Υγείας στα σύγχρονα περιβάλλοντα υγείας είναι πιο επιτακτική από ποτέ και ορθώς δόθηκε έμφαση στην εφαρμογή της Tήρησης Ατομικού Φακέλου Νοσηλείας Ασθενή, με την έκδοση των Προτυποποιημένων Εντύπων Ενιαίας Λειτουργίας των Νοσοκομείων από τον Ο.ΔΙ.Π.Υ.

Ωστόσο όμως, το πλαίσιο εφαρμογής της Tήρησης Ατομικού Φακέλου Νοσηλείας Ασθενή, δεν ανταποκρίνεται στις ρεαλιστικές συνθήκες εργασίας, στην καθημερινή κλινική εφαρμογή της νοσηλευτικής φροντίδας, ώστε να συμβάλλει στην προαγωγή του κλινικού έργου των Νοσηλευτών. Σαφώς και θα έπρεπε να εφαρμοστεί σε πιλοτικό στάδιο, ώστε να διαπιστωθούν οι όποιες δυσχέρειες, καθώς η καθολική εφαρμογή του, ταυτόχρονα σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας, χωρίς να ληφθούν υπόψιν οι ιδιαιτερότητες της λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας και οι διαχρονικές παθογένειες, οι οποίες το διέπουν, με ναυαρχίδα την τραγική υποστελέχωση, ήταν μια εσφαλμένη απόφαση πολιτική υγείας.

Η μη εργονομική σύνταξη των περιεχομένων των εντύπων και το γενικό πλαίσιο εφαρμογής δεν επικεντρώνονται στις ιδιαιτερότητες της λειτουργίας του εκάστοτε Τμήματος, με αποτέλεσμα να έχουν προκαλέσει σημαντικές αστοχίες και δυσχέρειες σε επίπεδο εφαρμογής της νοσηλευτικής διεργασίας και διαχείρισης χρόνου εργασίας, οι οποίες επιβαρύνουν το κλινικό έργο των Νοσηλευτών.

Επιπλέον, η επαναλαμβανόμενη συμπλήρωση των εντύπων, καθυστερεί χρονικά τη νοσηλευτική φροντίδα, καθώς δεν υπάρχει το αντίστοιχο ανθρώπινο δυναμικό για να επωμιστεί μέρος της διοικητικής διαδικασίας συμπλήρωσης και ενημέρωσης των εντύπων. Το ιδιαιτέρως επιβαρυμένο εργασιακό περιβάλλον των Νοσηλευτών απαιτεί την εφαρμογή ψηφιακής τεχνολογίας, η οποία θα συμβάλλει στην ασφαλή και τεκμηριωμένη καταγραφή δεδομένων κι όχι στη χειρόγραφη, η οποία αφενός είναι αναχρονιστική για τα σύγχρονα περιβάλλοντα υγείας κι αφετέρου αυξάνει το κόστος λειτουργίας των Νοσηλευτικών Τμημάτων, επηρεάζοντας τις δαπάνες και προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων.

Το πιο σημαντικό όμως σημείο, το οποίο θέλουμε να επισημάνουμε, εκφράζοντας παράλληλα την έντονη δυσαρέσκεια των μελών μας, είναι η απαράδεκτη και απαξιωτική συμπεριφορά στελεχών σας, απέναντι στους Νοσηλευτές, οι οποίοι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να εφαρμόσουν τα Προτυποποιημένα Έντυπα Ενιαίας Λειτουργίας των Νοσοκομείων, παρά τις δυσλειτουργίες εφαρμογής τους. Απειλές και εκφοβισμοί στους Νοσηλευτές δεν βοηθούν και η ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο. – Ε.Σ.Υ. είναι απέναντι σε τέτοιες πρακτικές. Η λειτουργία των Νοσοκομείων και η νοσηλευτική φροντίδα δεν παρέχονται εξ’ αποστάσεως…αλλά εξ’ επαφής, λαμβάνοντας υπόψιν τις ρεαλιστικές συνθήκες εργασίας… κι όχι τις κατά p<0,0001 ιδανικές.

Αναμένοντας τις δικές σας ενέργειες, επί των επισημάνσεών μας και στο πλαίσιο τους υγιούς συνδικαλισμού, δηλώνουμε τη διαθεσιμότητά μας, προς το Υπουργείο Υγείας και τον Ο.ΔΙ.Π.Υ. για ρεαλιστική και ουσιαστική συνεργασία.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                                     Ο Γεν. Γραμματέας

Γεώργιος Αβραμίδης                                     Τζαννής Πολυκανδριώτης

Download PDF

Διαβαστε επισης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy