Ανακοινώσεις

Ανακοίνωση για την τυπική εναρμόνιση της ΕΣΔΥ με τις διατάξεις του νόμου 4009/2011

Με αφορμή τις αντιδράσεις που εσχάτως εκδηλώθηκαν από μερίδα της πανεπιστημιακής κοινότητας και συνοψίζονται σε μια έμπλεη ανακριβειών ανακοίνωση της ΠΟΣΔΕΠ, αναφορικά με την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία που προέβλεπε την τυπική εναρμόνιση της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ)  με τις διατάξεις του Ν. 4009/2011, επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

Η ΕΣΔΥ διαχρονικά αποτελεί τον κυριότερο φορέα παραγωγής και μετεκπαίδευσης στελεχών του χώρου της υγείας, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη βελτίωση του επιπέδου της Δημόσιας Υγείας του πληθυσμού, χωρίς να χρειάζεται κανενός είδους αποδείξεις περί αυτού. Εξάλλου θεωρούμε απίθανο ότι μπορεί να βρεθεί οιοσδήποτε, που να επιχειρήσει να αμφισβητήσει την εν γένει επιστημονική προσφορά της σχολής στο σχεδιασμό και την εφαρμογή της πολιτικής υγείας της χώρας.

Επιπλέον, με τρόπο πλουραλιστικό και εξόχως προσιτό, έχει ανοίξει τις πόρτες της σε όλες τις επαγγελματικές ομάδες του χώρου της υγείας και των ανθρωπιστικών επιστημών, καθιστώντας τη λειτουργία της αναντικατάστατη, τη στιγμή που άλλα ιδρύματα θέτουν συνεχώς προσκόμματα στη μεταπτυχιακή εκπαίδευση  των επιστημόνων του χώρου, είτε απαιτώντας δυσπρόσιτα δίδακτρα από τους υποψηφίους, είτε ακολουθώντας «την τεθλασμένη» κατά την επιλογή των τελευταίων.

Ειδικά για τους νοσηλευτές, η ΕΣΔΥ αποτέλεσε και αποτελεί έναν μόνιμο αρωγό, που παραδοσιακά βελτίωσε και βελτιώνει μέσω των αποφοίτων της, την εικόνα της νοσηλευτικής διοίκησης, μιας επιστήμης που αντιμετωπίστηκε με χλευασμό από το ιατροκεντρικό κατεστημένο και χαρακτηρίστηκε ως ιατρικό πάρεργο από τους σημερινούς επικριτές που εμπνεύστηκαν την προαναφερθείσα ανακοίνωση της ΠΟΣΔΕΠ.

Το επιχείρημα που με έκπληξη διαβάσαμε στην εν λόγω ανακοίνωση, ότι δηλαδή επιχειρείται η ανάπτυξη της ΕΣΔΥ, τη στιγμή που κλείνουν και συρρικνώνονται τμήματα πανεπιστημιακών σχολών, μάλλον λειτουργεί αντιστρόφως, αποδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο ότι οι σχολές που ευημερούν πρέπει να επιβραβεύονται, ενώ οι υπεύθυνοι των σχολών που οδηγούνται σε μαρασμό θα πρέπει να προβληματιστούν αναλόγως…

Κλείνοντας, συντασσόμαστε με την εναρμόνιση της ΕΣΔΥ με τις διατάξεις του Ν. 4009/2011 και καταδικάζουμε με κάθε τρόπο την απρόκλητη, σκαιά και πλήρη ανακριβειών, επίθεση της ΠΟΣΔΕΠ και των υποβολέων της, στη Σχολή που υπηρέτησε και υπηρετεί όσο κανένα άλλο ίδρυμα  τη δημόσια Υγεία.

Ο πρόεδρος της Ε.Ν.Ε
Ο πρόεδρος της ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο-Ε.Σ.Υ
Δημήτριος Σκουτέλης
Αριστείδης Δάγλας

Download PDF

Διαβαστε επισης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy