Ανακοινώσεις Τελευταίες Εξελίξεις

«Αναχρονιστικές και επικίνδυνες οι μεθοδεύσεις του Π.Ι.Σ για τη δημόσια υγεία»

Η σύνοδος της Ολομέλειας των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, το επίσημο όργανο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κατά τη συνεδρίασή της στην Θεσσαλονίκη στις 16 Οκτωβρίου, παρουσίασε μια πρόταση,  που – κατά τον συντάκτη της- περιλαμβάνει «ρηξικέλευθες» και ριζικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας της χώρας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αυτή,  το υφιστάμενο επίπεδο της νομικής υπόστασης των δημόσιων δομών της Υγείας τροποποιείται με τη μετατροπή των νοσοκομείων του ΕΣΥ από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ.

Ξεκινώντας την ανάγνωση της ανακοίνωσης του ΠΙΣ με το εντυπωσιακό επίθετο «ρηξικέλευθη», θα περίμενε κανείς να συναντήσει στη συνέχεια μια σειρά προτάσεων υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, υπέρ της ενίσχυσης της κοινωνικής αλληλεγγύης, υπέρ της άμβλυνσης και της κατάργησης των κοινωνικών ανισοτήτων, υπέρ της ισότιμης πρόσβασης των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας, υπέρ της ενίσχυσης των αποδεκατισμένων νοσοκομείων, υπέρ της αθρόας πρόσληψης προσωπικού στα υποστελεχωμένες δομές υγείας, υπέρ της κατάργησης των ελαστικών μορφών εργασίας και γενικά υπέρ της ενίσχυσης του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της υγείας ώστε να αναδειχτεί σε υπέρτατο κοινωνικό αγαθό, που δεν θα κινδυνεύει από την επιβουλή κανενός διαχειριστή της εξουσίας διαχρονικά.

Αντί αυτών όμως, το επίθετο «ρηξικέλευθη» προαναγγέλλει μια άλλου είδους ανατροπή, διόλου ευχάριστη για την πλειοψηφία των μη προνομιούχων πολιτών και των εργαζομένων: Αυτή της συγκεκαλυμμένης κατεδάφισης όλων των κεκτημένων, που από το 1983 αποτελούν τα θεμέλια του ΕΣΥ.

Οι αξιότιμοι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων, ενεργώντας ως μια ελίτ ξεκομμένη από την κοινωνία, αντί να προτείνουν την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας, επιχειρούν να την εμπορευθούν με τρόπο πλάγιο, δείχνοντας για ακόμη μια φορά ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας για εκείνους, πρέπει να έχει ως πυρήνα τον προνομιούχο γιατρό και όχι τον πάσχοντα πολίτη.

Με αφορμή τα παραπάνω, η ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ και τα πρωτοβάθμια σωματεία της σε όλη την ελληνική επικράτεια, δηλώνουν ξεκάθαρα ότι καταδικάζουν απερίφραστα την αναχρονιστική και επικίνδυνη πρόταση του ΠΙΣ και δηλώνουν προς κάθε κατεύθυνση, ότι θα αντισταθούν σθεναρά σε κάθε απόπειρα  αμφισβήτησης του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                  Ο Γ. Γραμματέας

Αριστείδης Δάγλας                     Γεώργιος Αβραμίδης

Download PDF

Διαβαστε επισης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy