Δελτία Τύπου Πρωτοβάθμια Σωματεία ΣΥ.ΝΟ.ΨΥ.ΝΟ. Ε.Σ.Υ. - Ν. Αττικής Τελευταίες Εξελίξεις

Αντιδεοντολογική και εκτός θεραπευτικού πλαισίου προσέγγιση σε θεραπευόμενους της Μονάδας Απεξάρτησης του 18 Άνω – Ψ.Ν.Α.

Ο Σύλλογος Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων ΕΣΥ Ν. Αττικής, με αφορμή το ατυχές περιστατικό, σχετικά με τη μη διακριτική και εκτός θεραπευτικού πλαισίου προσέγγιση σε θεραπευόμενους της Μονάδας Απεξάρτησης του 18 Άνω – Ψ.Ν.Α., από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και της Άμεσης Δράσης, με σκοπό τον έλεγχο ταυτοποίησης στοιχείων, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης εξόδου τους, κατακρίνει τη εν λόγω συμπεριφορά, σε ότι αφορά τον τρόπο προσέγγισης για την διευθέτηση τη εν λόγω τυπικής διαδικασίας.

Η διαχρονική πορεία των Προγραμμάτων Απεξάρτησης του 18 Άνω – Ψ.Ν.Α., προσφέρει αδιάλειπτα εξειδικευμένες υπηρεσίες προς τους εξαρτημένους ασθενείς και το κοινωνικό – οικογενειακό τους περιβάλλον, γεγονός το οποίο έχει γίνει αποδεκτό από όλο το κοινωνικό φάσμα, ενδυναμώνοντας με αυτό τον τρόπο τη συνεργασία όλων των φορέων, ως προς την ανάπτυξη συνεργασιών και συμμαχιών, ώστε οι συμμετέχοντες στα Προγράμματα Απεξάρτησης να έχουν ένα ασφαλές θεραπευτικό περιβάλλον, το οποίο δρα προστατευτικά, υποστηρικτικά και με ενσυναίσθηση, έτσι ώστε οι θεραπευόμενοι να μπορούν να ανταπεξέλθουν στην πορεία της ζωής «χωρίς εξαρτήσεις». Επιπλέον, καθώς, οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες υγείας των Προγραμμάτων Απεξάρτησης του 18 Άνω – Ψ.Ν.Α., λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας σε όλα τα στάδια των Προγραμμάτων και ως συνοδοιπόροι των θεραπευόμενων, αποτελούν το συνδετικό κρίκο (τους κοινωνούς) με τους Δημόσιους Λειτουργούς, έτσι ώστε να μπορούν όλοι μαζί συνεργατικά και διεπιστημονικά να παρέχουν όλα τα απαραίτητα εχέγγυα, ώστε οι θεραπευόμενοι να ολοκληρώσουν τα Προγράμματα, αλλά και να επανενταχθούν  πλήρως  στο κοινωνικό σύνολο.

Το μη αποδεκτό σε μια δημοκρατική κοινωνία περιστατικό, μη ορθής  προσέγγισης της ομάδας των θεραπευόμενων σε συνδυασμό με την αντιεπαγγελματική συμπεριφορά απο τους Λειτουργούς της Δημόσιας Τάξης προς τους συνοδούς Λειτουργούς Ψυχικής Υγείας, αποτελεί προφανώς, μια λανθασμένη πρακτική, η οποία προκαλεί αρνητικές εντυπώσεις και δεν λειτουργεί υποστηρικτικά προς τους θεραπευόμενους πολίτες.

Επιπλέον, αναδεικνύει την αναγκαιότητα άμεσης και στοχοποιημένης εκπαίδευσης προς τους Λειτουργούς της Δημόσιας Τάξης σε θέματα ψυχικής υγείας και απεξάρτησης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων Ν. Αττικής, επισημαίνει ότι η συνεργασία μεταξύ των Δημόσιων Λειτουργών θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητη και να είναι αυτοσκοπός, καθώς διακατέχει τον καθοριστικό ρόλο, σε όλα τα στάδια της πορείας των θεραπευόμενων, ώστε τα Προγράμματα Απεξάρτησης να λειτουργούν ως εφαλτήρια για τη θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη των συμμετεχόντων.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, δηλώνουμε επανειλημμένως, τη διαθεσιμότητά μας, να συνδράμουμε στην οργάνωση των αναγκαίων εκπαιδευτικών – επιμορφωτικών προγραμμάτων για τα στελέχη των Δημόσιων Αρχών, ειδικότερα, στο νευραλγικό περιβάλλον της Παιδείας, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, έτσι ώστε να υπάρχει εξειδικευμένη – συνεχιζόμενη εκπαίδευση και ενδυνάμωση των Δημόσιων Λειτουργών – Φορέων, με απώτερο σκοπό την αλλαγή κουλτούρας και την καταπολέμηση της στοχοποίησης –  στίγματος από το κοινωνικό σύνολο, ως προς τους πολίτες/ασθενείς οι οποίοι έχουν ανάγκη υποστήριξης σε θέματα ψυχικής υγείας.

Τέλος, καταδικάζουμε, οποιαδήποτε ενέργεια, απο όπου κι αν προέρχεται, η οποία θέτει εμπόδια στις προσπάθειες των θεραπευόμενων για απεξάρτηση.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΥ.ΝΟ.ΨΥ.ΝΟ. – Ε.Σ.Υ. του Νομού Αττικής 

Ο Πρόεδρος                                                                                         Η Γεν. Γραμματέας

Γεώργιος Αβραμίδης                                                                             Ελένη Ντάτση

Download PDF

Διαβαστε επισης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy