Παρεμβάσεις Τελευταίες Εξελίξεις

«Αστοχίες στην Υπουργική Απόφαση περί Λειτουργίας Τμημάτων Εντατικής Θεραπείας Ενηλίκων-Παίδων»

Η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ. – Ε.Σ.Υ. απέστειλε καταγγελία προς το Υπουργείο Υγείας και το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, σχετικά με τις αστοχίες στην πρόσφατη Υπουργική Απόφαση περί Λειτουργίας Τμημάτων Εντατικής Θεραπείας Ενηλίκων-Παίδων. Αναλυτικά η καταγγελία:

Αξιότιμοι,

Λαμβάνοντας γνώση της υπ. αριθ. Γ2α/οικ.11525/23-02-2023 απόφασης της Αν. Υπουργού Υγείας κ. Ασημίνας Γκάγκα, σύμφωνα με την οποία καθορίζεται η Λειτουργία Τμημάτων Εντατικής Θεραπείας Ενηλίκων-Παίδων, κατόπιν της υπ’ αριθ. 2 απόφασης της 300ης/25-11-2022 Ολομέλειας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, διαπιστώνουμε γι’ ακόμη μια φορά τον μη ορθό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε τους Νοσηλευτές ως επαγγελματίες υγείας.

Σε ότι αφορά το πλαίσιο ΙΙ.4. Νοσηλευτικό προσωπικό της Απόφασης και πιο συγκεκριμένα ΙΙ.4.3. Νοσηλευτές, παρατηρούμε ότι:

  1. «Ο συνολικός αριθμός νοσηλευτών είναι κατ’ ελάχιστον 3 (τρείς) στις ΜΕΘ και 2 (δυο) για κάθε κλίνη στις ΜΑΦ», ενώ θα έπρεπε βάσει των διεθνών ποσοστών στελέχωσης ο συνολικός αριθμός νοσηλευτών να είναι κατ’ ελάχιστον 6 (έξι) στις ΜΕΘ και 4 (τέσσερις) για κάθε κλίνη στις ΜΑΦ. Από πού προέκυψε η αριθμητική έκπτωση, όταν οι διεθνείς δείκτες στελέχωσης συνιστούν τους προαναφερόμενους αριθμούς;
  2. «Το νοσηλευτικό προσωπικό μετακινείται, μόνο εάν έχει εξασφαλισθεί αντικατάστασή του και ποτέ χωρίς την έγκριση του διευθυντή και του προϊσταμένου ΜΕΘ». Από πότε ο Διευθυντής ΜΕΘ, συναποφασίζει για το ποιος θα μετακινείται από τους Νοσηλευτές; Ο Προϊστάμενος ΜΕΘ έχει λόγο σε ανάλογες μετακινήσεις ιατρών; Ο Προϊστάμενος ΜΕΘ δεν υπάγεται στη Διεύθυνση Νοσηλευτικής Υπηρεσίας; Η Διεύθυνση Νοσηλευτικής Υπηρεσίας δεν είναι ανεξάρτητη Διεύθυνση, όπου μέσα στις αρμοδιότητές της, υπάγεται και η διαχείριση των Νοσηλευτών;
  3. «Το νοσηλευτικό είναι κατά προτίμηση ΠΕ και ΤΕ μπορεί, δε, να στελεχώνεται και από ΔΕ, ιδίως στην περίπτωση που ήδη υπηρετεί ως προσωπικό ΔΕ στη ΜΕΘ». Προς ενημέρωση της Αν. Υπουργού Υγείας, τόσο στις ΜΕΘ, όσο και στα υπόλοιπα Τμήματα των Νοσοκομείων, το «νοσηλευτικό προσωπικό», αποτελείται από Νοσηλευτές ΠΕ και ΤΕ, καθώς και από άλλες κατηγορίες υπαλλήλων, οι οποίοι όμως ΔΕΝ είναι Νοσηλευτές! Οπότε παρακαλείται να μας διευκρινίσει η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας αν βαφτίζει του Βοηθούς Νοσηλευτών ως Νοσηλευτές ή αν αναφέρεται σε κάποια άλλη κατηγορία υπαλλήλων. Όπως επίσης να μας απαντήσει στο ερώτημα από που προέκυψε η συγκεκριμένη προσθήκη σε αυτή την παράγραφο!

Φαίνεται πως η στάση του Υπουργείου Υγείας απέναντι στους Νοσηλευτές είναι ξεκάθαρη: ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ & ΚΟΡΟÏΔΙΑ.

Η απάντησή μας είναι: Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΕΛΑΒΕ ΤΕΛΟΣ! Ανακαλέστε τώρα την «ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ» επανάληψη της Υπουργικής Απόφασης κι επιτέλους εφαρμόστε τις κατευθυντήριες οδηγίες στελέχωσης με τους σωστούς δείκτες, όπως ορίζονται από τους διεθνείς οργανισμούς και τις πραγματικές εισηγήσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας!

Και υπενθυμίζουμε ότι ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ γίνεσαι ΣΠΟΥΔΑΖΟΝΤΑΣ κι όχι ΨΗΦΙΖΟΝΤΑΣ…

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                                                     Ο Γεν. Γραμματέας

Γεώργιος Αβραμίδης                                                    Τζαννής Πολυκανδριώτης

Διαβαστε επισης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy