Άρθρα

Γεώργιος Αβραμίδης: «Η κουλτούρα των Νοσηλευτών τους θέλει στην πρώτη γραμμή, να είναι δημιουργικοί και ευπροσάρμοστοι απέναντι σε οποιαδήποτε συνθήκη μέχρι να την φέρουν εις πέρας».

Η ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο. – Ε.Σ.Υ. στο πλαίσιο της εφαρμογής του καταστατικού της, προχώρησε το Φεβρουάριο του 2020, στην αναδιάρθρωση του Διοικητικού Συμβουλίου της, αφουγκρασμένη τις απαιτήσεις των μελών της και τα νέα δεδομένα στο χώρο του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η ανάγκη για συσπείρωση όλων των ΣΥ.ΝΟ. και των μελών της Ομοσπονδίας πανελλαδικά, ώθησε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου να λάβουν γενναίες αποφάσεις, ώστε να αναδειχθεί το νοσηλευτικό επάγγελμα και να αποκτήσουν βήμα και λόγο όλα τα μέλη πανελλαδικά. Η επανεργοποίηση και η ίδρυση νέων ΣΥ.ΝΟ. αποτελεί το κύριο μέλημα της νέας σύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου, όπως επίσης και η αυτόνομη λειτουργία τους με την αναλογική οικονομική επιχορήγηση από τις συνδρομές των μελών τους. Η ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο. – Ε.Σ.Υ. μέσα από τη συνδικαλιστική ωρίμανση των μελών της, έρχεται να καλύψει με υγιή τρόπο, δυναμισμό και διαφάνεια τη θέση των Νοσηλευτών μέσα στη συνδικαλιστική σκακιέρα, συμμετέχοντας ενεργά στη χάραξη των πολιτικών υγείας.

Οι Νοσηλευτές σε κάθε υγειονομική κρίση, όπως και στη συγκεκριμένη σε συνεργασία με όλους τους επαγγελματίες υγείας, αγωνίζονται με υπερβάλλοντα ζήλο και αλτρουισμό, ώστε να κρατήσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τη Δημόσια Υγεία ακέραια. Αυτοσκοπός των Νοσηλευτών είναι η μάχη μέχρις εσχάτων, ώστε οι ασθενείς να επιστρέψουν στους αγαπημένους τους υγιείς.

Σε όλη τη διαδικασία, οι νοσηλευτές παραμένουν δίπλα στον ασθενή, συνοδοιπόροι, από την πρώτη επαφή στο Κέντρο Υγείας, στην Τοπική Μονάδα Υγείας ή στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, στο Νοσοκομείο Αναφοράς, τη στιγμή της ανακοίνωσης του θετικού κρούσματος, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας, στη λήψη του εξιτηρίου. Μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες και φόβους, βιώνουν την καχυποψία και το στίγμα του COVID – 19 στην κοινότητα, προσπαθούν να προστατέψουν τους οικείους τους και γίνονται απόμακροι ακόμα και από τα παιδιά τους. Μετακομίζουν ή απομακρύνονται από τις οικογένειες τους για να τις αφήσουν αλώβητες. Ένας κυκεώνας αναρίθμητων συναισθημάτων, ο οποίος συνεχώς μεταλλάσσεται και τους κατακλύζει. Όμως εκείνοι σε πείσμα των καιρών, παραμένουν στις επάλξεις, υποστελεχωμένοι, με ελλείψεις υγειονομικού υλικού και ειδών ατομικής προστασίας. Εδώ και δεκαετίες άλλωστε, έχουν σκληραγωγηθεί να εργάζονται σε επισφαλές περιβάλλον εργασίας και πάντα στα όρια.

Πλέον όμως τα δεδομένα είναι διαφορετικά, η κοινωνία και οι φορείς επανασυστήθηκαν στους Νοσηλευτές και στις Νοσηλεύτριες, τους οποίους πάντα επικροτούσαν για το έργο τους, αλλά με ημερομηνία λήξης, διότι μόλις ανέκαμπταν από το πρόβλημα υγείας τους, η μνήμη τους αδυνατούσε να τους ανακαλέσει στις περισσότερες περιπτώσεις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, το γεγονός ότι οι Νοσηλευτές κατέχουν τη θλιβερή πρωτιά στην επιθετική και βίαιη συμπεριφορά από ασθενείς και συνοδούς.

Ωστόσο, επειδή η Νοσηλευτική σε επιλέγει, δεν την επιλέγεις, όλοι οι Νοσηλευτές δηλώνουν βροντερό παρόν σε ακόμη μια κρίση υγείας. Η ηθική και η δεοντολογία τους το επιβάλλει, όλα τα βιώματα και οι εμπειρίες τους από την καθημερινή κλινική άσκηση αποτελούν τα εφόδια τους για να στηρίξουν ολόκληρο το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Τώρα είναι η σειρά της κοινωνίας και των αρμόδιων φορέων να δείξουν την έμπρακτη συμπαράστασή τους προς τους Νοσηλευτές, δημιουργώντας τον κλάδο Νοσηλευτών στο Ε.Σ.Υ, εφοδιάζοντας τους με τον απαραίτητο εξοπλισμό, αναπληρώνοντας τις κενές οργανικές θέσεις εργασίας και εντάσσοντας τους στα Β.Α.Ε., αποκαθιστώντας τα αυτονόητα, χωρίς να εθελοτυφλούν. Τα χειροκροτήματα και οι δηλώσεις συμπαράστασης ανατάσσουν το ηθικό μας, ωστόσο μέσα στα Νοσοκομεία δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, δεν επαρκούν για να σώσουμε ζωές, δεν επαρκούν για να θεραπεύσουμε, δεν επαρκούν για να είμαστε ασφαλείς. Χρειαζόμαστε εξοπλισμό, για να σώσουμε τους ασθενείς μας και να προφυλαχθούμε, εμείς οι ίδιοι, όλοι έχουν αγαπημένα πρόσωπα, το ίδιο κι εμείς.

Η κουλτούρα των Νοσηλευτών τους θέλει στην πρώτη γραμμή, να είναι δημιουργικοί και ευπροσάρμοστοι απέναντι σε οποιαδήποτε συνθήκη μέχρι να την φέρουν εις πέρας. Αυτό θα γίνει και τώρα, γι’ αυτό κι όλοι οι Νοσηλευτές και οι Νοσηλεύτριες είναι ενωμένοι όσο ποτέ άλλοτε και μαζί με όλους τους επαγγελματίες υγείας και τους συνεργάτες τους αντιμετωπίζουν ομόψυχα τον κοινό εχθρό, τον COVID – 19.

Γεώργιος Αβραμίδης,
Πρόεδρος της ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο. – Ε.Σ.Υ.,
Νοσηλευτικά Δρώμενα, 1ο Τεύχος, Ανασκόπηση 2020, «Editorial»

Διαβαστε επισης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy