Ανακοινώσεις Τελευταίες Εξελίξεις

Δεκαοχτώ Βουλευτές Ευτέλισαν και Ποδοπάτησαν τον Τίτλο μας. Δείτε ποιοι είναι και τι είπε ο καθένας.

Στις 22 Δεκεμβρίου 2014, συζητήθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με τίτλο: «Ίδρυση παρατηρητηρίου άνοιας, βελτίωση περιγεννητικής φροντίδας και ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας», στο οποίο υπήρχε το άρθρο 42 για τη δημιουργία κλάδου Νοσηλευτών ΕΣΥ. Όσο κι αν πιστεύουμε πως το εν λόγω άρθρο ήταν σημαντικό για το σύνολο των Νοσηλευτών που εργάζονται στο ΕΣΥ, θεωρούμε πως αυτά που προέκυψαν κατά τη συζήτηση του άρθρου, είναι συγκλονιστικά και γι’ αυτό, πολύ ενδιαφέροντα.

Πρώτα απ’ όλα διαπιστώσαμε, όπως θα δείτε κι εσείς παρακάτω, ότι αρκετοί «εκπρόσωποι του λαού», που οι πολίτες έστειλαν στο κοινοβούλιο για να τους εκπροσωπήσουν, δε σκαμπάζουν γρι από τα θέματα που καλούνται να θίξουν. Το χειρότερο όμως, δεν είναι ότι δε γνωρίζουν, αλλά ότι δεν ενδιαφέρονται να μάθουν, θεωρώντας προφανώς ότι μπορούν να ανεβαίνουν στο βήμα εντελώς απροετοίμαστοι, περιμένοντας πιθανώς την επιφοίτηση του αγίου πνεύματος, όταν θα τοποθετηθούν για ζητήματα που δεν είναι του αντικειμένου τους.

Δεκαοχτώ (18) βουλευτές λοιπόν, σχεδόν απ’ όλα τα κόμματα, δε δίστασαν να κακοποιήσουν και να ποδοπατήσουν όλα όσα ξέραμε ότι ισχύουν βάσει της κείμενης νομοθεσίας για τον επαγγελματικό τίτλο του νοσηλευτή, εκστομίζοντας απίστευτες κοτσάνες και εκθέτοντας τους εαυτούς τους, τα κόμματα στα οποία ανήκουν, αλλά κυρίως προσβάλλοντας όλους εμάς που τους εκλέγουμε. Ο τίτλος μας λοιπόν, νομοθετημένος από το 1985 (Ν. 1579), αποτέλεσε αντικείμενο παραχάραξης, υποτίμησης και ανεξήγητα ελαφράς αντιμετώπισης από τους 18 βουλευτές, οι οποίοι απογυμνώθηκαν παντελώς στα μάτια του συνόλου των νοσηλευτών της χώρας, ως αδιάφοροι και τελικώς επιζήμιοι για τον κλάδο.

Απορίας άξιο λοιπόν είναι, πώς γίνεται ένα σύνολο νομοθετημάτων να αγνοείται από τους βουλευτές που υποτίθεται ότι προετοιμάζονται πριν εκτεθούν στον άμβωνα του ναού της Δημοκρατίας, σχολιάζοντας και ψηφίζοντας για το θέμα που εκλήθησαν να αποφανθούν. Η διαπίστωση αυτή, μόνο θλίψη μπορεί να προκαλέσει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα της αντιπροσώπευσης των πολιτών δια των αιρετών αντιπροσώπων τους.

Συνοψίζοντας, θεωρούμε ότι όλοι οι νοσηλευτές της χώρας πρέπει να ενημερωθούν αναλυτικά για τα όσα είπαν οι 18 προαναφερθέντες, πράττοντας αναλόγως, τόσο όταν κληθούν να προσέλθουν στις κάλπες, όσο και γενικότερα ως υπεύθυνοι πολίτες και επαγγελματίες νοσηλευτές. Θα δουν δίπλα από το όνομα, το κόμμα και την περιφέρεια που εκλέγεται ο καθένας και το προσωπικό του e mail.

Ξεκινώντας, θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε τις εξοργιστικές προπαρασκευαστικές ενέργειες του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Λεωνίδα Γρηγοράκου, ο οποίος αν και διετέλεσε καθηγητής στο Τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, δε δίστασε στο βωμό της άγρας μικροπολιτικών και εκλογικών οφελών, να αναγορεύσει σε πρόσφατο δελτίο τύπου, τους κατόχους διπλωμάτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Βοηθούς Νοσηλευτών,  σε Νοσηλευτές.

Στα χνάρια του κ. Γρηγοράκου και προφανώς θέλοντας να ευαρεστήσουν τους Βοηθούς Νοσηλευτών (οι οποίοι παρεμπιπτόντως, όντως εργάζονται σκληρά όπως άλλωστε και οι Νοσηλευτές), βάδισαν και πολλοί από όσους τοποθετήθηκαν για το θέμα αυτό.

Ο κ. Βλαχογιάννης, βουλευτής της ΝΔ από τα Τρίκαλα, αναγορεύει σε Νοσηλευτές τους Βοηθούς ΔΕ, αδιαφορώντας για τα προβλεπόμενα από τη σχετική νομοθεσία. Αν δε τα ήξερε, ας ενδιαφερόταν να τα μάθει…

Η κ. Ιωάννα Γαϊτάνη, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ από τη Θεσσαλονίκη, προβαίνει σε μια πρωτοφανή επίθεση στον επαγγελματικό μας τίτλο, δείχνοντας σε όλους ότι είναι παντελώς άσχετη με το θέμα που εκλήθη να σχολιάσει. Έμπορος στο επάγγελμα, μάλλον θα έπρεπε να διαλέξει άλλο κλάδο για να δώσει τα φώτα της… Διαβάστε και θα καταλάβετε…

Η κ. Μαρία Γιαννακάκη, βουλευτής ΔΗΜΑΡ Πειραιά, προφανώς τελεί εν πλήρει συγχύσει. Απολαύστε την.

Ο κ. Κων/νος Δερμιτζάκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ από το Λασίθι και Φαρμακοποιός, προσπαθεί να δώσει μια διάσταση …οικουμενική στο ζήτημα, αποκαλύπτοντας κι αυτός την παντελή του άγνοια περί του ισχύοντος τίτλου του Νοσηλευτή. Άραγε θα έδειχνε την ίδια… μεγαλοψυχία αν οι Βοηθοί Φαρμακείου διεκδικούσαν κοινό κλάδο με αυτόν των Φαρμακοποιών; Διαβάστε τα όσα είπε. Έχουν ενδιαφέρον!

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Κων/νος Ζαχαριάς, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας.

Ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης, βουλευτής ΠΑΣΟΚ Β Αθήνας, φαίνεται να συνεχίζει το ίδιο λαϊκίστικο τροπάριο ότι «ο νοσηλευτικός κλάδος πρέπει να είναι και ΠΕ και ΤΕ και ΔΕ», κάτι στο οποίο συμφωνεί από τα υπουργικά έδρανα και ο Υπουργός Παιδείας κ. Λοβέρδος. Στη συνέχεια, ο κ. Κακλαμάνης μπερδεύεται και ξεχνάει, λέγοντας πως «πριν καν μεταφέρω ως Υπουργός Παιδείας εγώ τις σχολές νοσηλευτικού προσωπικού στα ΤΕΙ και γίνουν τριετούς φοιτήσεως, ήταν διετούς φοιτήσεως», δείχνοντας να έχει ξεχάσει πως οι σημαντικές τριετούς φοίτησης σχολές των νοσοκομείων ήταν που μεταφέρθηκαν στα ΚΑΤΕΕ και μετέπειτα στα  ΤΕΙ και όχι οι διετούς φοίτησης. Μετά απ’ αυτό τι να πεις στον επί 40 χρόνια βουλευτή κύριο Απόστολο Κακλαμάνη…

Τα πρωτεία της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας όμως ανήκουν στο βουλευτή Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρήστο Καραγιαννίδη, ηχολήπτη στο επάγγελμα. Αυτό ίσως να αποτελεί μια μικρή δικαιολογία για τις αστοχίες που εκστόμισε, αλλά ως εκλεγμένος εκπρόσωπος των δραμινών πολιτών, μάλλον όφειλε να μελετήσει το θέμα με το οποίο ενεπλάκη…

Ο κ. Συμεών Κεδίκογλου, βουλευτής ΠΑΣΟΚ από την Εύβοια, γιατρός στο επάγγελμα και πρώην υφυπουργός Παιδείας, διαπράττει το μέγιστο σφάλμα της πολτοποίησης του επιδιωκόμενου κλάδου μας, λέγοντας το εξοργιστικό «Η θέση μας είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας κλάδος, στον οποίο να ενταχθούν και οι ΔΕ νοσηλευτές, οι οποίοι, όπως ξέρετε, αποτελεί μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων στο χώρο, προσφέρουν πραγματικά στον τομέα της υγείας και θα ήταν ηθικά, αν θέλετε, γι’ αυτούς άδικο να μπουν σε μία ξεχωριστή κατηγορία». Γιατί ο μεγαλόψυχος και γαλαντόμος κ. Κεδίκογλου δεν βάζει στον κλάδο των Ιατρών του ΕΣΥ και όλους τους υπαγόμενους στην Ιατρική Υπηρεσία, παρασκευαστές, αιμολήπτες, ραδιολόγους κτλ; Γι’ αυτούς δεν είναι άδικο ηθικά να μπουν σε ξεχωριστή κατηγορία παρ’ ότι μοχθούν; Απάντηση περιμένουμε κύριε Κεδίκογλου.

Το ίδιο ρωτάμε και τον κ. Ανδρέα Ξάνθο, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου, γιατρό στο επάγγελμα, που αδικαιολόγητα επιχειρεί κι αυτός να εξισώσει όλους τους ανήκοντες στη νοσηλευτική υπηρεσία. Κύριε Ξάνθο, άλλο νοσηλευτική υπηρεσία, κι άλλο κλάδος Νοσηλευτών, όπως άλλο ιατρική υπηρεσία κι άλλο κλάδος Ιατρών. Πού  ακριβώς δυσκολεύστε να σας βοηθήσουμε…

Η κ. Έλενα Κουντουρά, βουλευτής των ΑΝΕΛ στην Α΄ Αθήνας, πάει να ασχοληθεί με κάτι παντελώς ξένο με το αντικείμενό της, ήτοι τη βιομηχανία της μόδας, με αποτέλεσμα να εκτίθεται. Αναφέρει μάλιστα αρκετές εκνευριστικές ανακρίβειες, τις οποίες μπορείτε να δείτε παρακάτω. Κυρία Κουντουρά, δείτε λιγάκι την κείμενη νομοθεσία. Δε βλάπτει…

Ο κ. Γιάννης Κουτσούκος, βουλευτής ΠΑΣΟΚ νομού Ηλείας, πρώην πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, θα έπρεπε να ήταν πιο προσεκτικός στην τοποθέτησή του. Δε δικαιολογείται να μη μπορεί να διακρίνει δυο διαφορετικά πράγματα. Συνελήφθη ντεφορμέ, συνδικαλιστής γαρ…

Ο κ. Βασίλειος Κυριακάκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ νομού Φθιώτιδας, επαναλαμβάνει το ίδιο λαθεμένο τέμπο των προηγούμενων γατρών περί ενιαίου κλάδου νοσηλευτικού προσωπικού, ισοπεδώνοντας με ανευθυνότητα, όλες τις κατηγορίες και τα πτυχία των ανηκόντων στη νοσηλευτική υπηρεσία. Άραγε το ίδιο θα έλεγε και για την ιατρική;

Το βραβείο της ανευθυνότητας βέβαια ανήκει στον τέως υφυπουργό Υγείας και βουλευτή Πιερίας με τη ΝΔ κ. Γεώργιο Κωνσταντόπουλο, γιατρό, χωρίς περαιτέρω σχόλια. Αρκεί να διαβάσετε τα όσα εξόχως υπέροχα, ξεστόμισε… Είναι απολαυστικός.

Ο κ. Γεώργιος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ στη Λάρισα, γιατρός κι αυτός, δε μπαίνει στον κόπο να δει τις ιδιαιτερότητες των αποφοίτων της δευτεροβάθμιας με την τριτοβάθμια εκπαίδευση και διαπράττει το ίδιο σφάλμα της πολτοποίησης του τίτλου μας.

Η κ. Αικατερίνη Μάρκου, ανεξάρτητη βουλευτής στη Β’ Θεσσαλονίκης, δε δείχνει να το έχει ψάξει και πολύ…

Πλειοδοτώντας σε προσφορές, ενόψει και των εορτών ο κ. Δημήτριος Μπριάνης, βουλευτής ΝΔ Φθιώτιδας όχι μόνο μιλάει για ΔΕ Νοσηλευτές, αλλά προτείνει να αναβαθμιστούν σε ΤΕ ή ΠΕ… Στο προσωπικό του blog αναφέρει «αναφέρθηκα δε, στην αναγκαιότητα να συμπεριληφθούν οι ΔΕ νοσηλευτές στον κλάδο νοσηλευτών ΠΕ και ΤΕ για την εύρυθμη λειτουργία των Νοσοκομείων». Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος κύριος διατέλεσε διοικητής του νοσοκομείου Λαμίας για έξι χρόνια… Θλιβερό…

Η κ. Ευγενία Ουζουνίδου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ νομού Κοζάνης, μιλάει για «κάκιστη μεταχείριση των βοηθών νοσηλευτών» ενόψει της σύστασης του ειδικού κλάδου. Ήμαρτον…

Τέλος, υποψήφιος διεκδικητής του βραβείου της ανευθυνότητας και της αερολογίας, είναι και ο κ. Αθανάσιος Δαβάκης, βουλευτής ΝΔ από τη Λακωνία, όχι μόνο ισοπεδώνει με τρόπο εξοργιστικό τον τίτλο μας, αλλά προτείναι να αφαιρεθεί η λέξη  «βοηθοί» από τους ΔΕ, και να γίνουν de facto νοσηλευτές. Δοξάστε τον!!!

Μετά τη συνοπτική αλλά εξαιρετικά επίπονη παρουσίαση, ακολουθούν ακατέργαστα τα διαμάντια που ξεπήδησαν απ’ τα επίσημα πλην ανεύθυνα στόματα των εθνοπατέρων μας.

Διαβάστε τα και πράξτε αναλόγως.

ΗΛΙΑΣ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ , ΝΔ ΤΡΙΚΑΛΑ

Εγώ θα ήθελα να ξαναδείτε, κύριε Υπουργέ, τη διάταξη σ’ ό,τι αφορά τους ΔΕ Νοσηλευτές. Προφανώς, ο σκοπός του νομοθέτη και η βούληση η δική σας είναι η ορθολογικότερη αξιολόγηση του προσωπικού. Δόθηκε, όμως, η εντύπωση ότι μία κατηγορία εργαζομένων υποβαθμίζεται.

Πρέπει με κάποιο τρόπο αυτό, κύριε Υπουργέ, να το διορθώσουμε, για να μη δώσουμε την αίσθηση ότι σε μία κατηγορία προσωπικού -που είναι το 50% του νοσηλευτικού προσωπικού- θα μειωθούν, ίσως, οι αποδοχές τους ή θα μειωθεί η θέση τους, τα καθήκοντά τους μέσα στο νοσοκομείο. Είναι βασικός πυλώνας της δημόσιας νοσηλείας στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Πιστεύω, κύριε Υπουργέ, ότι μπορείτε ακόμα να το δείτε κάτω από ένα καλύτερο πρίσμα.

ΙΩΑΝΝΑ ΓΑΪΤΑΝΗ, ΣΥΡΙΖΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Δεύτερον, κανένας κλάδος δεν μπορεί να νικήσει μόνος του και μάλιστα διασπασμένος.

Τρίτον, τη στιγμή που το 50% του νοσηλευτικού προσωπικού είναι ΔΕ, ρωτάμε τον κύριο Υπουργό, εάν λειτουργήσει το καθηκοντολόγιο, πώς θα υπάρξει αυτό το σύστημα; Θα καταρρεύσει όλο!

Για παράδειγμα, για δεκαεξάωρη εφημερία στον «Ευαγγελισμό» και χίλιες εξακόσιες σαράντα δύο επισκέψεις ασθενών υπάρχουν μόνο δέκα έξι νοσηλευτές! Για να δούμε, εάν δεν δουλέψουν σαν εξειδικευμένοι επαγγελματίες, πώς θα λειτουργήσει το σύστημα;

Επειδή δεν θα τηρηθεί αυτό, στην πραγματικότητα αυτό που θέλουνε είναι τους υπαλλήλους ΔΕ ως φθηνό εργατικό δυναμικό, γιατί θα έχουν πολύ χαμηλότερο μισθολόγιο.

ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗ,  ΔΗΜΑΡ Β’ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

(Σημείωση συντάκτη: Η απόλυτη σύγχυση)

Όσον αφορά τον νοσηλευτικό κλάδο, όπως είπε και η ειδική αγορήτριά μας κυρία Ρεπούση στην αρμόδια Επιτροπή, σαφώς θα φέρει τους αποφοίτους ΤΕΙ σε μία δύσκολη θέση, γιατί ενώ θα ασκούν ακριβώς τα ίδια καθήκοντα, θα έχουν περιορισμένες δυνατότητες επαγγελματικής ανέλιξης. Όμως και αυτό μπορεί να περιοριστεί με μία σειρά από μέτρα, όπως θα είναι μία εξειδίκευση που θα κάνουν, μία περαιτέρω επιμόρφωση που θα λαμβάνουν από ανώτατα πανεπιστημιακά ιδρύματα, προκειμένου να μπορούν να ανταγωνιστούν και να εξισωθούν θεσμικά με τους συναδέλφους τους.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗΣ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΣΙΘΙ

Στο άρθρο 42 αποφασίζεται η σύσταση κλάδων νοσηλευτών ΕΣΥ, στον οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται 17,5 χιλιάδες νοσηλευτές ΔΕ που εργάζονται στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Οι νοσηλευτές ΔΕ αποτελούν το βασικό κορμό νοσηλευτικών υπηρεσιών των νοσοκομείων και ειδικά στις απογευματινές, βραδινές και κυριακάτικες βάρδιες. Οι νοσηλευτές ΔΕ, αν και στερούνται θεωρητικής εκπαίδευσης σε σύγκριση με τους συναδέλφους τους ΤΕ και ΠΕ, έχουν τεράστια πρακτική εμπειρία και αναλαμβάνουν πλήρη καθήκοντα νοσηλευτών.

Θα πρέπει να συσταθεί ειδικός κλάδος νοσηλευτών ΕΣΥ, στον οποίο θα εντάσσονται όλοι οι νοσηλευτές ΔΕ, ΤΕ, ΠΕ, επισκέπτες υγείας και μαίες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και να δοθεί η δυνατότητα σε όσους νοσηλευτές ΔΕ επιθυμούν να κάνουν αναβάθμιση του πτυχίου τους μέσω ειδικών μεταβατικών διατάξεων, όπως έγινε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΡΚΑΔΙΑ

Γιατί προβλέπεται κλάδος νοσηλευτών ΕΣΥ και διαιρείται κάθετα το νοσηλευτικό προσωπικό; Γιατί η Κυβέρνηση καλλιεργεί υποσχέσεις διαφορετικής μεταχείρισης, όταν τα προβλήματα είναι κοινά, όταν δηλαδή υπάρχει τραγική υποστελέχωση, με 3,4 νοσηλευτές στους χίλιους κατοίκους, έναντι δέκα με δώδεκα του μέσου ευρωπαϊκού όρου και όταν υπάρχουν απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, χωρίς ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, χωρίς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας και κυρίως χωρίς καθηκοντολόγιο;    

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ, ΠΑΣΟΚ, Β’ ΑΘΗΝΩΝ

Επίσης, καταψηφίζω το άρθρο που διχάζει το νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία. Είναι απαράδεκτο.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Σωστά, κύριε Πρόεδρε.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Είναι εδώ και ο Υπουργός Παιδείας. Είμαι βέβαιος ότι έχουμε μεγάλο πρόβλημα, κύριε Υπουργέ, με τους μηχανικούς, όπως και με ένα σωρό άλλους κλάδους,. Ο καθένας οριοθετεί το αμπελάκι του. Μα, δεν μπορώ εγώ να το δεχθώ, όταν ξέρω ότι οι σκαπανείς στη νοσηλευτική υπηρεσία, πριν καν μεταφέρω ως Υπουργός Παιδείας εγώ τις σχολές νοσηλευτικού προσωπικού στα ΤΕΙ και γίνουν τριετούς φοιτήσεως, ήταν διετούς φοιτήσεως.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Τελείωσα, κύριε Πρόεδρε.

Δεν νομίζω, λοιπόν, ότι πρέπει να αποσυρθεί, όπως απειλεί ο κύριος Υπουργός, το άρθρο. Αντίθετα, ο νοσηλευτικός κλάδος πρέπει να είναι και ΠΕ και ΤΕ και ΔΕ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΡΑΜΑ

Διαβάζω το άρθρο 43. «Σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία και λοιπούς φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας συνίσταται ειδικός κλάδος νοσηλευτών, επισκεπτών, μαιών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.»

Και οι νοσηλευτές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι υποχρεωτικής εκπαίδευσης; Αυτοί δεν είναι νοσηλευτές; Νοσηλευτές και νοσηλεύτριες που δούλεψαν για είκοσι, είκοσι πέντε και τριάντα χρόνια από την επαύριον της εφαρμογής αυτού του νόμου παύουν να είναι νοσηλευτές; Δεκαπέντε χιλιάδες από τις τριάντα χιλιάδες νοσηλευτές που έχει αυτή η χώρα δεν θα είναι νοσηλευτές; Υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία με την εφαρμογή αυτού του άρθρου; Και δεν ακούω Βουλευτές της Συγκυβέρνησης να έχουν κάποια ένσταση γι’ αυτό το άρθρο.

Ένα μικρό παράδειγμα θα σας δώσω, για να δείτε σε τι παράνοια πέφτουμε. Η μονάδα τεχνητού νεφρού στη Δράμα έχει δεκαέξι νοσηλεύτριες. Από αυτές οι εννιά νοσηλεύτριες είναι ΔΕ, η μία είναι ΥΕ και οι έξι είναι πανεπιστημιακής και τεχνολογικής κατεύθυνσης. Από την επαύριο της εφαρμογής αυτού του νόμου δεν θα λειτουργήσει η μονάδα τεχνητού νεφρού στη Δράμα. Από την επαύριο της εφαρμογής αυτού του νόμου οι νοσηλεύτριες ΔΕ και ΥΕ δεν θα παρέχουν ιατρική φροντίδα στους ασθενείς. Δεν θα μπορούν να δουλέψουν σε εξωτερικά ιατρεία, σε έκτακτα νυχτέρια και εφημερίες και ο κύριος Υπουργός απλώς μας κοιτάει ή συνομιλεί με το συνεργάτη του.

(…) Περιμένουμε, λοιπόν, όταν δευτερολογήσει να μας πει μια απάντηση γι’ αυτό, πώς θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία χωρίς ΥΕ και ΔΕ νοσηλεύτριες. Γιατί ξαφνικά αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, είναι «δουλάκια».

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΣΥΜΕΩΝ, ΠΑΣΟΚ, ΕΥΒΟΙΑ

Με το άρθρο 42 -πρώην 43- δημιουργείται κλάδος ΕΣΥ τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Διαφωνούμε με τον εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας να γίνουν δύο διαφορετικοί κλάδοι. Η θέση μας είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας κλάδος, στον οποίο να ενταχθούν και οι ΔΕ νοσηλευτές, οι οποίοι, όπως ξέρετε, αποτελεί μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων στο χώρο, προσφέρουν πραγματικά στον τομέα της υγείας και θα ήταν ηθικά, αν θέλετε, γι’ αυτούς άδικο να μπουν σε μία ξεχωριστή κατηγορία.

Καταλαβαίνουμε ότι δεν έχουν όλοι τα ίδια προσόντα. Αν θέλετε, εν πάση περιπτώσει, μπορεί να δημιουργηθούν κατηγορίες μέσα στον ίδιο κλάδο, όμως ο κλάδος μπορεί να είναι ενιαίος. 

ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, Α’ ΑΘΗΝΩΝ

Επίσης, υιοθετούμε τη διαμαρτυρία των νοσηλευτών ΔΕ, που λένε ότι αποκλείονται από τις οργανικές θέσεις των δομών του ΕΣΥ με βάση το άρθρο 42, αλλά και την άποψη της ΠΑΣΟΝΟΠ που ζητά ο κλάδος να ονομάζεται «Νοσηλευτικό Προσωπικό».

Κύριε Υπουργέ, είναι πολύ σημαντικό να ονομάζεται ο κλάδος «Νοσηλευτικό Προσωπικό», να είναι ενιαίος και να περιλαμβάνει και τις τρεις βαθμίδες νοσηλευτών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ, ο καθένας με τον επαγγελματικό του τίτλο.

(..) Όμως, αυτό ήταν για τους ΠΕ και τους ΤΕ. Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, δεν μπορούμε να απαξιώνουμε τους ΔΕ, να δημιουργούμε αντιπαλότητα στο νοσηλευτικό προσωπικό και να αισθάνονται οι ΔΕ έωλοι. Ζητάνε, λοιπόν, έναν ενιαίο κλάδο που να ονομάζεται «Νοσηλευτικού Προσωπικού», σεβόμενοι τις διαβαθμίσεις και τα επιστημονικά προσόντα όλων.

Είναι αποδεκτό από όλους ότι και οι ΠΕ και οι ΤΕ, αλλά και οι ΔΕ στηρίζουν σήμερα το νοσηλευτικό έργο. Μάλιστα, οι ΔΕ στηρίζουν περίπου το 60%. Είναι, λοιπόν, απολύτως απαραίτητοι στη λειτουργία των νοσηλευτικών μονάδων. Γι’ αυτό, λοιπόν, θα πρέπει ο κλάδος να ονομάζεται «Νοσηλευτικού Προσωπικού».

Νομίζω ότι και μέσα σε αυτή την «καταιγίδα» των τροπολογιών των τελευταίων ημερών θα είναι ευκαιρία να ακούσετε και τα δικά τους αιτήματα και αυτό τουλάχιστον που τους επηρεάζει άμεσα να το δείτε.

Εμείς αυτό το άρθρο, αν παραμείνει έτσι, δεν θα το ψηφίσουμε. 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ, ΠΑΣΟΚ, ΗΛΕΙΑ 

Γιατί δεν θα το ψηφίζαμε; Έχουμε δηλαδή κανένα πρόβλημα μαζί σας; Έχουμε πρόβλημα με τον τρόπο που επιχειρήσατε να οργανώσετε έναν κλάδο, ο οποίος κατά πλειοψηφία αποτελείται από ΔΕ, οι οποίοι βγάζουν την περισσότερη δουλειά. Και επειδή έχουμε μια αίσθηση πώς οργανώνονται οι κλάδοι σε κατηγορίες ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ, δεν έχει νόημα να τους διαχωρίζουμε και να δημιουργούμε περαιτέρω εσωτερικά προβλήματα.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ, ΣΥΡΙΖΑ, ΦΘΙΩΤΙΔΑ

Σχετικά με το άρθρο 43 για τη σύσταση κλάδων στο ΕΣΥ -όπως έχετε μετονομάσει τον τίτλο του άρθρου- που αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, εδώ το πρόβλημα δεν είναι οι κλάδοι για εμάς, τα κλαδιά, διότι έτσι χάνουμε το δένδρο και χάνουμε και το δάσος, το πρόβλημα είναι η μεγάλη υποστελέχωση σε νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία στη χώρα μας (…).

 Εάν φτιάξετε τέτοιο κλάδο, θα πρέπει να συμπεριλάβετε σε κλάδο νοσηλευτικού προσωπικού όλους τους νοσηλευτές.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΔ, ΠΙΕΡΙΑ

Όσον αφορά το άρθρο 42, πραγματικά αδικεί το νομοσχέδιο η ρύθμιση αυτή. Δεν είναι το «timing» σωστό. Δεν είναι η χρονική στιγμή σωστή να αναστατώσουμε τα νοσοκομεία της χώρας.

Έχετε δίκιο μεν. Έπρεπε να είχε γίνει από το 1992, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχουν νοσηλευτές ΔΕ, οι οποίοι σηκώνουν το βάρος, σηκώνουν την εύρυθμη νοσηλευτική λειτουργία όλων των νοσοκομείων της χώρας. Το άρθρο αυτό δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά τα οποία επιδιώκει να λύσει.

Πρέπει να το δούμε με μεγαλύτερη προσοχή και αν είναι δυνατόν να αποσυρθεί το άρθρο αυτό, γιατί μιας και δεν υπάρχει και καθηκοντολόγιο στα νοσοκομεία, πολύ φοβούμαι ότι θα έχουμε άρνηση νοσηλευτικών υπηρεσιών από τους ΔΕ νοσηλευτές στο εγγύς μέλλον, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Έχουν πολλά προβλήματα τα νοσοκομεία, ας μην δημιουργήσουμε ένα άλλο πρόβλημα τριβής μεταξύ νοσηλευτών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ.

Εξάλλου σε όλες τις προκηρύξεις που έχουμε κάνει ζητούμε ακόμη και για τα Κέντρα Αποκατάστασης νοσηλευτές ΔΕ, οι οποίοι σηκώνουν μεγάλο βάρος στις πλάτες τους, βάρος που δεν τους ανήκει. Πρέπει να το ξαναδούμε αυτό με μεγαλύτερη προσοχή, να ξαναέρθει αυτό το άρθρο σε ένα άλλο μελλοντικό νομοσχέδιο, με σύμφωνη γνώμη όλου του νοσηλευτικού κόσμου.

Επίσης, στο άρθρο 59, για την κατάργηση των ΕΠΑΣ, κύριε Υπουργέ, πολύ σωστά δεν δημιουργείτε ΙΕΚ μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά, με υπουργική απόφαση, και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας. Μετά από σύμφωνη γνώμη, φυσικά, και του ΚΕΣΥ και όλων των ενδιαφερομένων, θα πρέπει να γίνουν με πολλή προσοχή νέες νοσηλευτικές σχολές, ΙΕΚ εν προκειμένω, ει δυνατόν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας που είχαν ΕΠΑΣ. Αυτά τα ΕΠΑΣ δημιούργησαν γενιές ολόκληρες νοσηλευτών με πολύ καλά αποτελέσματα στην πράξη.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ, ΚΚΕ, ΛΑΡΙΣΑ

Ενδεικτικό της πολιτικής της Κυβέρνησης προκειμένου να υλοποιήσει και τους αντεργατικούς σχεδιασμούς της και μάλιστα χωρίς ουσιαστικές αντιστάσεις, αποτελεί η επιδίωξη καλλιέργειας ενός συνδυασμού αυταπάτης στους ΠΕ και ΤΕ νοσηλευτές, αλλά και αντιπαράθεσης με τους ΔΕ νοσηλευτές, επομένως και καλύτερα ελεγχόμενους, με την προώθηση ένταξης των νοσηλευτών ΠΕ και ΤΕ σε ειδικό κλάδο, με το άρθρο 42 (…).

 Οι ΔΕ πάλι, που χρόνια τώρα -όπως και στο μέλλον- αξιοποιούνται για νοσηλευτικές πράξεις, δεν εντάσσονται στον κλάδο που δημιουργείται.

Εμείς υποστηρίζουμε ότι από τη στιγμή που το ίδιο το κράτος διατηρεί τα διάφορα επίπεδα σπουδών στη νοσηλευτική, θα έπρεπε στον κλάδο αυτό να ενταχθούν όλοι οι νοσηλευτές όλων των βαθμίδων, χωρίς αυτό να σημαίνει από μόνο του βελτίωση της θέσης των νοσηλευτών ανεξάρτητα από την εκπαιδευτική τους βαθμίδα (…). Κι επειδή βλέπουμε το περιεχόμενο και όχι το περιτύλιγμα του ειδικού κλάδου, υποστηρίζουμε την αποκλειστικά δημόσια και ενιαία ανώτατη εκπαίδευση στη νοσηλευτική, τον κεντρικό σχεδιασμό με αύξηση της εισαγωγής και δωρεάν φοίτηση ικανού αριθμού νοσηλευτών με κριτήριο την πλήρη κάλυψη των αναγκών, την πρόσληψη στις κρατικές μονάδες υγείας με σχέση εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης όλων των νοσηλευτών που υπάρχουν και όλων των βαθμίδων και να δοθεί, παράλληλα, η δυνατότητα των νοσηλευτών ΔΕ, όσων επιθυμούν, να φοιτήσουν στις δημόσιες ανώτατες σχολές. 

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΑΡΚΟΥ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ, Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 

Βασικό είναι, για παράδειγμα, το ζήτημα του κλάδου νοσηλευτών ΕΣΥ, από το οποίο εξαιρούνται οι ΔΕ. Διαβάζω πως στην πραγματικότητα του δημοσίου νοσοκομείου ο διαχωρισμός μεταξύ ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ υπάρχει μόνο στα χαρτιά. Πρέπει επιτέλους να δούμε το θέμα της νοσηλευτικής εκπαίδευσης συνολικά. 

ΔΗΜΗΤΡΟΣ ΜΠΡΙΑΝΗΣ, ΝΔ, ΦΘΙΩΤΙΔΑ 

Σήμερα έρχεστε να βάλετε απ’ έξω τους Δ.Ε. Οι Δ.Ε., κύριε Υπουργέ, είναι η αιχμή του δόρατος στις νοσηλευτικές υπηρεσίες. Το έχουν πει όλες οι πτέρυγες. Ψηφίζουμε την αναβάθμιση με Τ.Ε. και Π.Ε. και αυτό είναι λογικό. Κανείς δεν μπορεί να φέρει αντίρρηση σε αυτό. Όμως, το 50% των νοσηλευτικών υπηρεσιών στηρίζεται στους Δ.Ε. που είναι άνθρωποι –γυναίκες και άνδρες- οι οποίοι στήριξαν τα νοσηλευτικά μας ιδρύματα από την απαρχή του ΕΣΥ.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, ΡΕΘΥΜΝΟ

Και, βεβαίως, το μόνο που δεν χρειάζεται σήμερα είναι διαιρετικές παρεμβάσεις μέσα στο κουρασμένο, εξαθλιωμένο και εξοντωμένο εργασιακά ανθρώπινο δυναμικό και ιδιαίτερα το νοσηλευτικό προσωπικό, διαιρετικές παρεμβάσεις κατακερματισμού και αντιπαλότητας μέσα στα νοσοκομεία, όπως αυτή που υλοποιείται με το άρθρο 42.

Εμείς πιστεύουμε -ιδιαίτερα στο νοσηλευτικό κλάδο που είναι μία ενιαία οντότητα η νοσηλευτική οντότητα, γι’ αυτό και υπάρχει ξεχωριστή νοσηλευτική υπηρεσία στα νοσοκομεία- ότι αυτό που χρειάζεται είναι συνεργασία, αλληλεγγύη ως μία ενιαία κοινωνική ομάδα, η οποία έχει ένα πολύ μεγάλο ειδικό βάρος μέσα στο δημόσιο νοσοκομείο. Βεβαίως, χρειάζεται επιστημονική αναβάθμιση, ισοτιμία, σεβασμός και αξιοπρέπεια και όχι ισοπεδώσεις ή ακρωτηριασμός κάποιων κομματιών. 

ΕΥΓΕΝΙΑ ΟΥΖΟΥΝΙΔΟΥ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΟΖΑΝΗ

Κυρίες και κύριοι, με αφορμή το παρόν νομοσχέδιο και την επιστολή που έλαβα από το Σύλλογο Υγειονομικών Υπαλλήλων του ΠΕΔΥ Δυτικής Μακεδονίας, για το σοβαρό θέμα που ανακύπτει με τη σύσταση του ειδικού κλάδου υγείας, των νοσηλευτών, μαιών και επισκεπτών υγείας και την κάκιστη αντιμετώπιση των δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης βοηθών νοσηλευτών έχουν πει αρκετά και ο εισηγητής μας, αλλά και οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ, ΝΔ, ΛΑΚΩΝΙΑ 

Είναι βέβαιο ότι η παρούσα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έρχεται να ρυθμίσει -να νοικοκυρέψει, θα έλεγα- ένα ζήτημα που εκκρεμεί από το 1992, σχετικά με την έκδοση προεδρικού διατάγματος που θα ρυθμίζει τα ζητήματα των νοσηλευτών τεχνικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και των νοσηλευτών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Είναι βέβαιο -και περί αυτών μιλώ τώρα- ότι οι νοσηλευτές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αποτελούν τον κορμό της νοσηλείας στη χώρα μας, του νοσηλευτικού προσωπικού, χωρίς να σημαίνει ότι δεν ισχύει το ίδιο και για τους υπόλοιπους απόφοιτους των άλλων βαθμίδων της εκπαίδευσης (…).

Νομίζω ότι κατά τούτο θα έπρεπε να το δείτε και να υπάρξει εκείνη η ρύθμιση, ούτως ώστε να μην υπάρχει ο ενδιάμεσος τίτλος «βοηθοί» σε αυτούς τους ανθρώπους, τίτλος ο οποίος, από ό,τι έχω καταλάβει, ως βαριά σκιά συνέχει το μέλλον τους.

Διαβαστε επισης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy