Δελτία Τύπου Τελευταίες Εξελίξεις

Δελτίο Τύπου απο τη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑΣΥΝΟ – ΕΣΥ με τον Υπουργό Υγείας

Σήμερα 1/6/2016, αντιπροσωπία της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ συναντήθηκε με τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, σε θετικό  κλίμα γόνιμου διαλόγου. Στη συνάντηση ήταν επίσης παρών και ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, κ. Παύλος Πολάκης.

Στη συνάντηση τέθηκαν ορισμένα θεμελιώδη ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο, με πρώτο αυτό της δραματικής υποστελέχωσης των δομών υγείας και της επιτακτικής ανάγκης για άμεση πρόσληψη νοσηλευτών. Ο Υπουργός, μας διαβεβαίωσε πως προχωρούν με ταχύ ρυθμό οι διαδικασίες των προσλήψεων, βάσει των αποτελεσμάτων των προκηρύξεων του ΑΣΕΠ 4Κ και 5Κ/2015, καθώς και των αποτελεσμάτων της προκήρυξης του ΚΕΕΛΠΝΟ για  νοσηλευτικό προσωπικό, τα οποία επίκεινται το αμέσως επόμενο διάστημα, εντός του παρόντος μηνός.

Σχετικά με το ζήτημα της ΠΦΥ, έγινε εκτενής συζήτηση για την ενίσχυσή της και συμφωνήθηκε να δρομολογηθεί μια καινούρια συνάντηση, ενόψει μάλιστα της εκπόνησης του σχετικού με αυτήν νομοσχεδίου που θα κατατεθεί το Φθινόπωρο. Επ’ αυτού αναφέρουμε ενδεικτικά τη συζήτηση για τη δημιουργία της ειδικότητας του κοινοτικού νοσηλευτή και τη θεσμοθέτηση ανεξάρτητης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας στις Μονάδες Υγείας και γενικά την ενίσχυση του ρόλου των νοσηλευτών στο φιλόδοξο σχέδιο για την ίδρυση ενός ισχυρού και εύρωστου συστήματος ΠΦΥ.

Στη συνέχεια, σχετικά με το ζήτημα της νομοθέτησης των νοσηλευτικών καθηκόντων και αρμοδιοτήτων, ο Υπουργός άκουσε τις προτάσεις της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ, καθώς και για το ζήτημα της θεσμοθέτησης νέων νοσηλευτικών ειδικοτήτων,  με ταυτόχρονη αναβάθμιση του θεσμού των ειδικοτήτων και λήψη μέριμνας για τη μοριοδότηση του εν λόγω τίτλου. Επιπλέον, κάτι που θεωρήθηκε εξαιρετικά σημαντικό από τον Υπουργό, ήταν η πρότασή μας για τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας λήψης νοσηλευτικής ειδικότητας από τους ανέργους συνεδέλφους, αμέσως μετά τη λήψη του πτυχίου τους, κάτι που είχε προτείνει και η ΕΝΕ από το 2006.

Βασικό σημείο των αιτημάτων μας ήταν η υπαγωγή των Νοσηλευτών στα ΒΑΕ αναφορικά με τα συντάξιμα έτη, κατά το πρότυπο των ΟΤΑ. Επίσης, η δυνατότητα εξαγοράς των χρόνων που διανύθηκαν με άδεια άνευ αποδοχών, ως πλασματικά χρόνια υπηρεσίας κατά το παράδειγμα των ετών των σπουδών, του στρατού και των τέκνων.

Ακολούθως, ετέθη το θέμα της δημιουργίας Κλάδου νοσηλευτών του ΕΣΥ και η θέσπιση και νομοθετική κατοχύρωση της εφημερίας του νοσηλευτή,  με τη συνακόλουθη ειδική μέριμνα για αξιοκρατική αξιολόγηση, μέσα σε ένα αδιάβλητο σύστημα που θα εμπνεύσει στους νοσηλευτές την πεποίθηση της αξιοκρατίας, μακριά από κάθε έννοια ευνοιοκρατίας και μεροληψίας στην ιεραρχική εξέλιξη.

Επίσης, όσον αφορά στη συμμετοχή των νοσηλευτών σε θεσμικά όργανα όπως είναι το ΚΕΣΥ, ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων κ.ά., ο Υπουργός επισήμανε τη δρομολόγηση της υλοποίησης του εν λόγω αιτήματος, αμέσως μετά τον επικείμενο ορισμό  του νέου Εθνικού Συμβουλίου Ανάπτυξης Νοσηλευτικής (ΕΣΑΝ), στο οποίο πλέον θα συμμετέχει και εκπρόσωπος της ΕΝΕ.

Στη σωστή κατεύθυνση θεωρήθηκε και η πρότασή μας για τη νομοθέτηση εξουσιοδοτικής διάταξης, ώστε να θεσμοθετηθεί η υιοθέτηση των νοσηλευτικών πρωτοκόλλων, ομογενοποιώντας έτσι το ισχύον άναρχο τοπίο της άσκησης των αδιευκρίνιστων κλινικών αρμοδιοτήτων.

Ιδιαιτέρως απασχόλησε τη συνάντησή μας και το ακανθώδες ζήτημα της πολυθρύλητης Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, παρόντος μάλιστα του υπευθύνου από την πλευρά του Υπουργείου κ. Υφαντή, με αιχμή του δόρατος το αίτημα για τη συμμετοχή των νοσηλευτών ψυχικής υγείας στις τομεακές επιστημονικές επιτροπές, στα περιφερειακά διατομεακά συμβούλια και στις επιτροπές ελέγχου προστασίας των δικαιωμάτων των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Επιπροσθέτως, συζητήθηκαν και άλλα θεσμικά ζητήματα όπως η διεύρυνση της συμμετοχής των νοσηλευτών στα επιστημονικά συμβούλια των νοσοκομείων με την ex officio συμμετοχή του διευθυντή της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και την εκλογή ενός Τομεάρχη και ενός Τμηματάρχη από τους νοσηλευτές του φορέα, η ουσιαστική και απαρέγκλιτη ενσωμάτωση των νοσοκομείων κληροδοτηματικού χαρακτήρα στο ΕΣΥ και η κατάργηση του άρθρου 50 του Ν. 4305/2014 σύμφωνα με το οποίο οι απόφοιτοι της σχολής του ΕΕΣ μπορούν να λαμβάνουν άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Τέλος, ετέθη το μείζον ζήτημα εξορθολογισμού του πλαισίου διαχείρισης των κυτταροστατικών φαρμάκων, τόσο από πλευράς δημόσιας υγείας και ασφάλειας, όσο και από πλευράς οικονομίας, μιας και ελλείψει κεντρικών μονάδων διάλυσης, εκατομμύρια ευρώ χάνονται στα δημόσια νοσοκομεία, ζήτημα για το οποίο ο Υπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Εν κατακλείδι, η ΠΑΣΥΝΟ- ΕΣΥ εκφράζει την ικανοποίησή της για την θετική ανταπόκριση που επέδειξε ο Υπουργός και εκτιμά πως τόσο η μακροχρόνια εμπειρία, όσο και η ευαισθησία του, θα συντελέσουν στην επίλυση πρώτα των θεσμικών και έπειτα των οικονομικών προβλημάτων των νοσηλευτών των δομών του ΕΣΥ.

Σε κάθε περίπτωση, είμαστε εν αναμονή των εξελίξεων για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και ενόψει μάλιστα της κατάθεσης στη Βουλή, του νομοσχεδίου για την Ψυχική Υγεία, ευελπιστώντας τα ζητήματα που τέθηκαν στη δίωρη τούτη συζήτηση να μετουσιωθούν σε άρθρα νόμου.  

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

      Ο Πρόεδρος                                                                                       Ο Γ. Γραμματέας

Αριστείδης Δάγλας                                                                                        Γεώργιος Αβραμίδης

Download PDF

Διαβαστε επισης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy