Δελτία Τύπου Τελευταίες Εξελίξεις

Δελτίο Τύπου της ΠΑΣΥΝΟ – ΕΣΥ μετά τη συνάντηση με τον Αν. Υπουργό

Σήμερα 18 Μαΐου 2015 συναντήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΣΥΝΟ – ΕΣΥ με τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Ξανθό και συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν τον κλάδο.

Ειδικότερα, η συζήτηση ξεκίνησε με το μείζον πρόβλημα που αφορά τα δημόσια νοσοκομεία σχετικά με την υποστελέχωσή τους από Νοσηλευτές. Επ’ αυτού,  δόθηκε σαφή δέσμευση από τον Υπουργό ότι τις αμέσως επόμενες μέρες θα εκδοθεί προκήρυξη για 1000 άτομα μόνιμο προσωπικό, από τους οποίους οι 700 θα είναι νοσηλευτές, ενώ παράλληλα γίνεται σχεδιασμός για την κάλυψη των αναγκών και με επικουρικό προσωπικό, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Αναφορικά, με τους Οργανισμούς των νοσοκομείων, συμφωνώντας απόλυτα με τις θέσεις μας, τόνισε ότι θα προχωρήσει σε μια άμεση αναμόρφωσή τους, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των Διοικήσεων των ιδρυμάτων και ακολούθως, μέσα από ένα νέο αξιοκρατικό και αντικειμενικό σύστημα, θα προβεί στη διενέργεια των κρίσεων για τις θέσεις ευθύνης των υπηρεσιών των νοσοκομείων.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα της ΠΑΣΥΝΟ – ΕΣΥ, για τη συμμετοχή Νοσηλευτών στις θεματικές επιτροπές του Υπουργείου, αναγνωρίζοντας και αξιοποιώντας, το σημαντικό ρόλο του Νοσηλευτή στον καθορισμό της πολιτικής Υγείας.

Στο αίτημα της ομοσπονδίας για την αναγκαιότητα αύξησης του αριθμού των νοσηλευτικών ειδικοτήτων και το σαφή καθορισμό των καθηκόντων του νοσηλευτικού προσωπικού σύμφωνα με την εκπαίδευση, ο κ. Ξανθός απάντησε πως η πρότασή μας κινείται στη σωστή κατεύθυνση και στο προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει ένας διάλογος που θα συμβάλλει στην οριστική διευθέτηση των επαγγελματικών θεμάτων του κλάδου.

Σχετικά με το επίκαιρο θέμα που προέκυψε με αφορμή το θάνατο ψυχικά ασθενή στο Δαφνί, μετά από επίθεση άλλου ασθενή, αναφέρθηκαν αναλυτικά οι απαράδεκτες συνθήκες νοσηλείας και εργασίας στις ψυχιατρικές δομές και η λοξοδρόμηση της μεταρρύθμισης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και συνεκόλουθα η αναγκαιότητα πρόσληψης σημαντικού αριθμού νοσηλευτικού προσωπικού για την κάλυψη αυτών των αναγκών.

Όσον αφορά τις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενημερωθήκαμε ότι έχει συσταθεί επιτροπή (απόντων των νοσηλευτών) για τη σύνταξη πρότασης που θα αφορά την ΠΦΥ και στη συνέχεια θα γίνει διαβούλευση με τους θεσμικούς φορείς, επιχειρώντας να υποσκελιστεί το ισχύον ιατροκεντρικό μοντέλο.

Σε ότι αφορά τον εξορθολογισμό του πλαισίου διαχείρισης των κυτταροστατικών φαρμάκων, ο Υπουργός ενημερώθηκε για τα οφέλη (οικονομικά – δημόσια υγεία – ασφάλεια) που προκύπτουν απο τη δημιουργία Κεντρικών Μονάδων Διάλυσης και έδειξε τη διάθεση για την υποστήριξη τους.

Τέλος, ο Υπουργός έδειξε να είναι ενημερωμένος για το παράδοξο καθεστώς του τρόπου λειτουργίας των νοσοκομείων που αποτελούν κληροδοτήματα, τη χρηματοδότηση και τη διαχείρισή τους και εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την άμεση θεραπεία αυτής της νοσηρής κατάστασης που επικρατεί στα συγκεκριμένα νοσοκομεία.

Γενικά, η συζήτηση που κράτησε μιάμιση ώρα, κινήθηκε σε κλίμα αμοιβαίου σεβασμού και συνεννόησης και συμφωνήθηκε σε τακτά χρονικά διαστήματα να υπάρχει επικοινωνία με την ομοσπονδία μας, στην κατεύθυνση της αποτελμάτωσης και της επιβίωσης του δημόσιου συστήματος υγείας. 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο   

Ο Πρόεδρος                                                                              Ο Γ. Γραµµατέας 

Αριστείδης Δάγλας                                                                     Γεώργιος Αβραμίδης

Download PDF

Διαβαστε επισης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy