Δελτία Τύπου Τελευταίες Εξελίξεις

Δελτίο Τύπου

Ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Υγείας, το ΔΣ της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ τονίζει την ύπαρξη έντονης ανησυχίας των Νοσηλευτών του ΕΣΥ για τη συνεχιζόμενη και συνεχώς επιδεινούμενη συνολική απαξίωση των δομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Τα νοσοκομεία της χώρας έχουν προ πολλού σταματήσει να λειτουργούν όπως αρμόζει σε ένα σύστημα υγείας που σέβεται τους πολίτες, αλλά και τους εργαζόμενους στις μονάδες και τις υπηρεσίες του.

Οι ανθρώπινοι πόροι έχουν εξαντληθεί προ πολλού, με αποτέλεσμα οι ελάχιστοι νοσηλευτές που έχουν απομείνει να έχουν χάσει κάθε ίχνος αντοχής και αξιοπρέπειας.

Η χώρα μας βρίσκεται πλέον στην τελευταία θέση σε Νοσηλευτές από πλευράς στελέχωσης των υπηρεσιών υγείας μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, ενώ αντιθέτως η σχέση τους με τους γιατρούς είναι αντιστρόφως ανάλογη απ’ ότι στις υπόλοιπες χώρες του εν λόγω Οργανισμού. Παρά ταύτα και ενώ είχαμε διαβεβαιώσεις από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για προσλήψεις Νοσηλευτών, εσχάτως ακούμε και διαβάζουμε μόνον για προσλήψεις γιατρών. Προφανώς ο άκαμπτος ιατροκεντρικός προσανατολισμός του ΕΣΥ δεν αποτελεί αντικείμενο προς θεραπεία από την κυβέρνηση, αλλά φαίνεται πως παρακολουθούμε ένα ακόμη επεισόδιο από το σίριαλ της καταδυνάστευσης των δομών του συστήματος από τον πληθωριστικό ιατρικό κλάδο, πνίγοντας κάθε άλλη φωνή και διεκδίκηση των άλλων επιστημόνων και επαγγελματιών του χώρου της υγείας. Δείγμα του προαναφερθέντος, αποτελούν οι πρόσφατοι διορισμοί στις Υγειονομικές Περιφέρειες, τα νομικά πρόσωπα και τις δομές του ΕΣΥ και του ΠΕΔΥ, από όπου απουσιάζουν αισθητά οι Νοσηλευτές ή άλλοι σχετικοί με τη διοίκηση των υπηρεσιών υγείας επιστήμονες.

Επιπροσθέτως, πρέπει να τονίσουμε το ότι από το 2008 και ένθεν (από την προκήρυξη 7Κ του ΑΣΕΠ), δεν έχει γίνει ουδεμία πρόσληψη μόνιμου Νοσηλευτή στο ΕΣΥ, παρότι έχουν αποχωρήσει με συνταξιοδότηση πάνω από 5.000. Σχετικά με το μείζον ζήτημα των προσλήψεων, σημειώνουμε επίσης ότι δεν εφαρμόστηκε ούτε καν η μνημονιακή εξαίρεση για τις προσλήψεις 1:5, αφήνοντας το ΕΣΥ κυριολεκτικά στην τύχη του, αποψιλωμένο από προσωπικό, χωρίς υγειονομικό υλικό και το κυριότερο χωρίς προοπτική ανάκαμψης.

Με βάση τα παραπάνω, καλούμε τον κύριο Πρωθυπουργό αύριο κιόλας, να λύσει με αποφασιστικότητα το γόρδιο δεσμό της τραγικής έλλειψης των  Νοσηλευτών στα νοσοκομεία, θεωρώντας το παρόν αίτημα ως πρωταρχικό και βασικότατο, προκειμένου να συζητήσουμε για τα επόμενα χρόνια και φλέγοντα θέματα του ΕΣΥ.

Τέλος, τονίζουμε στον κ. Πρωθυπουργό ότι τα νοσοκομεία βρίσκονται ένα βήμα πριν την οριστική τους κατάρρευση, κάτι που καλείται να αντιμετωπίσει αξιοποιώντας άμεσα τους 8.000 άνεργους Νοσηλευτές της χώρας.

  

Για το Διοικητικό Συμβούλιο  

Ο Πρόεδρος                                                                              Ο Γ. Γραµµατέας 

Αριστείδης Δάγλας                                                                     Γεώργιος Αβραμίδης

Download PDF

Διαβαστε επισης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy