Δελτία Τύπου Τελευταίες Εξελίξεις

Δελτίο Τύπου 20-09-2016

Με αφορμή το εξαιρετικά δυσάρεστο περιστατικό της επίθεσης νεαρού ασθενή που εισήχθη το βράδυ του Σαββάτου εκουσίως στην ψυχιατρική κλινική του Γ.Ν.Α. “Σισμανόγλειο”, αλλά παρουσίασε αιφνίδια διεγερτική και ανεξέλεγκτη συμπεριφορά, προς το προσωπικό της κλινικής που εκτελούσε βάρδια, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή τους,  η Πανελλήνια  Νοσηλευτική Ομοσπονδία Νοσηλευτών ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ- ΕΣΥ) εκφράζει τη συμπαράσταση της προς τους συναδέλφους Νοσηλευτές και την ιατρό που τραυματίστηκαν και επισημαίνει τα ακόλουθα:

Στην ψυχιατρική κλινική του Σισμανογλείου, νοσηλεύονται 24 ασθενείς, 18 εκ των οποίων με ακούσια νοσηλεία (εισαγγελικές παραγγελίες) και σε αρκετές βάρδιες, στο τμήμα υπάρχουν μόνο δύο νοσηλευτές (συνήθως ένας νοσηλευτής και μία νοσηλεύτρια) για να διαχειριστούν ιδιαίτερα δύσκολα περιστατικά τέτοιας φύσης. Την κατάσταση αυτή έχουμε επανειλημμένα τονίσει προς τη Διοίκηση με σκοπό την ανεύρεση βιώσιμης λύσης, χωρίς δυστυχώς αποτέλεσμα και οι συνάδελφοι είναι αναγκασμένοι να εκτελούν τα καθήκοντα τους εκτεθειμένοι σε επικίνδυνες για την υγεία και την ασφάλειά τους συνθήκες. (Θυμίζουμε πρόσφατη καταγγελία μας με αφορμή την απόπειρα βιασμού νοσηλεύτριας από νοσηλευόμενο ασθενή στην ίδια κλινική που μετά λύπης μας διαπιστώνουμε ότι δεν ήταν αρκετή να κινητοποιήσει τον κρατικό μηχανισμό).

Αν και είναι αυτονόητο, σημειώνουμε ότι οι αρμοδιότητες των Νοσηλευτών αφορούν αποκλειστικά και μόνο στην παροχή νοσηλευτικής φροντίδας σύμφωνα με τα διδάγματα της νοσηλευτικής επιστήμης και είναι παράνομο και επικίνδυνο, όπως αποδεικνύεται, να τους ανατίθεται ο ρόλος του φύλακα, σε κλινικές όπου πραγματοποιούνται πολυάριθμες εισαγωγές ψυχιατρικών περιστατικών, κατά παράβαση των υπ’ αριθμ. Υ4δ/12861/ 16.10.2000 & & Υ4δ/16009/14.12.2000 Υπουργικών αποφάσεων, όπως τροποποιήθηκαν από την υπ’ αριθ. Υ4δ/4962/9.4.2001 και την  Υ4δ/9989 ΦΕΚ Β 924 2001Υπουργική απόφαση και ισχύουν σήμερα.

Η αντιμετώπιση του ζητήματος σε θεωρητικό επίπεδο και η σύσταση επιτροπών και ομάδων εργασίας δεν επαρκεί για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, οι οποίοι πέραν όλων των άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν εκ της ελλείψεως προσωπικού, απαξιώνονται ως επιστήμονες αλλά και ως άνθρωποι, μιας και θεωρείται ασήμαντο γεγονός ακόμη και να απωλέσουν τη ζωή τους.

Είναι σήμερα επιτακτική όσο ποτέ η λήψη κάθε πρόσφορου μέτρου  για την εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών εργασίας και την πρόληψη κάθε κίνδυνου που δύναται να απειλήσει την υγεία ή τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων.

Η ανθρώπινη ζωή είναι το υπέρτατο αγαθό, πράγμα το οποίο φαίνεται να αγνοούν επιδεικτικά οι ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας διαχρονικά.

Διαμαρτυρόμαστε για την υφιστάμενη κατάσταση και καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, να αναλάβει τις ευθύνες της για τις τραγικές καταστάσεις  που βιώνουν οι εργαζόμενοι στις ψυχιατρικές δομές και να παράγει έργο κατ’ εφαρμογή των νομοθετικών επιταγών, προτού θρηνήσουμε θύματα, διασφαλίζοντας παράλληλα τη συνέχιση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης που το τελευταίο χρονικό διάστημα ολοένα και περισσότερο ξεχνιέται.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                                                                          Ο Γ. Γραμματέας

Αριστείδης Δάγλας                                                                                   Γεώργιος Αβραμίδης

Download PDF

Διαβαστε επισης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy