Ανακοινώσεις ΣΥ.ΝΟ. Λασιθίου – ΕΣΥ

Δραστηριοποίηση Συλλόγου Νοσηλευτών Λασιθίου (Μέλους ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ)

Στο νομό Λασιθίου ξεκίνησε πρόσφατα προσπάθεια μεγαλύτερης δραστηριοποίησης του συλλόγου νοσηλευτών ΕΣΥ ν. Λασιθίου, μετά και την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου. Στα πλαίσια αυτά οργανώθηκε γενική συνέλευση των μελών, ενώ σχεδιάζονται περισσότερες παρεμβάσεις προς τα Νοσοκομεία του νομού για τα θέματα που αφορούν στα εργασιακά θέματα των νοσηλευτών. Η Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 19 Ιουλίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου και παραβρέθηκαν και τα μέλη του ΔΣ της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Νοσηλευτών ΕΣΥ κ.κ. Γ. Αβραμίδης και Γ. Μεραμβελιωτάκης. Επίσης παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Λασιθίου Α. Γερμανάκης και ο αιρετός εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ του Νοσοκομείου ΑΓ. Νικολάου Μ. Σουσαμπλής.

Τη συνέλευση άνοιξε η πρόεδρος του ΔΣ του ΣΥ.ΝΟ.Λασιθίου Ελπίδα Τζημούλη που καλωσόρισε τα μέλη του συλλόγου και τους εκπροσώπους της ΠΑΣΥΝΟ και  αναφέρθηκε στους στόχους που θέτει το νέο ΔΣ. Στη συνέχεια ο Γ. Αβραμίδης τοποθετήθηκε ευχόμενος καλή επιτυχία στο νέο ΔΣ και ανέλυσε τους βασικός στόχους και δράσεις της ΠΑΣΥΝΟ, ενώ κλείνοντας δεσμεύτηκε ότι το ΔΣ της ΠΑΣΥΝΟ θα σταθεί στο πλευρό του συλλόγου στη νέα του προσπάθεια.

Στη συνέχεια ξεκίνησε η συζήτηση που συζήτηση και έλαβε αποφάσεις στα παρακάτω θέματα:

  • Έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού στα Νοσοκομεία του νομού. Έγινε εκτενής συζήτηση σχετικά με την έλλειψη προσωπικού στα Νοσοκομεία του νομού και σε κρίσιμες μονάδες, όπως η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου. Αποφασίστηκε να αναλάβει το ΔΣ του συλλόγου να συντάξει χαρτογράφηση του νοσηλευτικού προσωπικού που υπηρετεί στα Νοσοκομεία του νομού, ώστε να τεκμηριωθούν με στοιχεία οι ελλείψεις, τόσο σε σχέση με τις οργανικές θέσεις, όσο και σε σχέση με τον απαραίτητη αναλογία που καταγράφεται στις διεθνής μελέτες και σε πρόσφατη μελέτη της ΕΝΕ.  Ακόμη αποφασίστηκε ότι ο σύλλογος θα πρέπει να ζητήσει άμεσα την κατάργηση του περιορισμού 1/10 στις προσλήψεις νέων νοσηλευτών.
  • Ασφάλεια εργασίας. Έγινε συζήτηση σχετικά με τις συνθήκες εργασίας των νοσηλευτών στα Νοσοκομεία του νομού και αποφασίστηκε ο σύλλογος να ζητήσει από τις διοικήσεις των νοσοκομείων του νομού να τοποθετήσουν ιατρούς και τεχνικούς ασφαλείας (όπως προβλέπει η νομοθεσία) και να προχωρήσει η συγκρότηση επιτροπών ασφαλείας στα Νοσοκομεία.
  • Ανάθεση αλλότριων καθηκόντων σε νοσηλευτές. Συζητήθηκε ότι σε Νοσοκομεία του νομού οι νοσηλευτές υποχρεώνονται  (άτυπα και τυπικά) να εκτελούν εργασίες που ανήκουν σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους (συνταγογράφηση παραπεμπτικών για παρακλινικές εξετάσεις, διαλογή περιστατικών στα Ε.Ι. αιμοληψίες) κάτι που πρέπει άμεσα να σταματήσει, αφού ήδη ο φόρτος εργασίας των νοσηλευτών είναι ιδιαίτερα μεγάλος με την εκτέλεση των δικών τους καθηκόντων. Έτσι, αποφασίστηκε να αποσταλούν από το Σύλλογο Νοσηλευτών ΕΣΥ ν. Λασιθίου επιστολές με τις διοικήσεις των νοσοκομείων με τις οποίες να διευκρινίζεται τι ισχύει νομικά μετα συγκεκριμένα καθήκοντα και να ζητείται να σταματήσει άμεσα η εκτέλεση τους από τους νοσηλευτές.
  • Εκτέλεση εφημεριών νοσηλευτών. Συζητήθηκε  ότι η εκτέλεση νοσηλευτικών εφημεριών στηρίζεται σε νομοθεσία παρελθόντων ετών πριν τη δημιουργία του ΕΣΥ και στους οργανισμούς των Νοσοκομείων δεν προβλέπεται αυτός ο θεσμός. Παρ’ όλα αυτά δεν είναι δυνατόν να εκτελεί εφημερία νοσηλευτής-τρια που έχει ταυτόχρονα βάρδια σε τμήμα.  Αυτό είναι παράνομο και επικίνδυνο. Γι΄ αυτό αποφασίστηκε από τη συνέλευση ότι αυτό πρέπει να σταματήσει άμεσα. Σε περίπτωση που σε κάποια νοσοκομεία δεν είναι δυνατόν να βγει πρόγραμμα εφημεριών νοσηλευτών χωρίς να είναι ταυτόχρονα υπηρεσία στο τμήμα τους, τότε να σταματήσει η ούτως ή άλλως ημιεφαρμογή αυτού του μέτρου, με δεδομένο ότι πλέον οι διευθύντριες και τομεάρχες νοσηλευτικής υπηρεσίας λαμβάνουν υψηλό επίδομα που καλύπτει την ευθύνη από το σπίτι. Επίσης αποφασίστηκε να ζητηθεί να σταματήσει άμεσα η απαράδεκτη τακτική της διεύθυνσης νοσηλευτικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου, που απαιτεί από την εφημερεύουσα νοσηλεύτρια να ανοίγει τα ψυγεία του νεκροθαλάμου Νοσοκομείου ΑΓ. Νικολάου για να ελέγχει αν υπάρχουν μέσα νεκροί.
  • Παρακολούθηση αποκλειστικών νοσοκόμων. Συζητήθηκε ότι οι νοσηλευτές δεν είναι σε καμιά περίπτωση  υπεύθυνοι για τον έλεγχο των αποκλειστικών που βρίσκονται κοντά σε ασθενείς (αν είναι από τη λίστα ή όχι), όπως αναφέρεται και σε πρόσφατη διευκρίνιση της ΠΑΣΥΝΟ. Από εκεί και πέρα υπάρχει θεσμικό πλαίσιο σχετικά με την ασφάλεια των κλινικών και των ασθενών το οποίο πρέπει να τηρείται και υπάρχει η δυνατότητα να ορίζονται συνοδοί των ασθενών σε συνεννόηση των συγγενών με το διευθυντή και την προϊσταμένη κάθε κλινικής.
  • Εκτέλεση υπηρεσίας σε δύο τμήματα ταυτόχρονα. Συζητήθηκε ότι είναι απαράδεκτο να ζητείται από το νοσηλευτικό προσωπικό να εκτελείται υπηρεσία σε δύο ξεχωριστά τμήματα ταυτόχρονα (π.χ. Ε.Ι. – Χειρουργείο). Από εκεί και πέρα η διεύθυνση νοσηλευτικής υπηρεσίας θα πρέπει να διευκρινίσει τι ακριβώς ζητά από το νοσηλευτικό προσωπικό με σχετικές αναγραφές στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα υπηρεσίας.
  • Διοργάνωση ημερίδας. Αποφασίστηκε από τη συνέλευση το ΔΣ του συλλόγου να προχωρήσει το επόμενο διάστημα στη διερεύνηση δυνατότητας διοργάνωσης ημερίδας με νοσηλευτικά θέματα σε συνεργασία με το ΔΣ της ΠΑΣΥΝΟ.

Το ΔΣ του συλλόγου ανέλαβε να υλοποιήσει τις αποφάσεις της συνέλευσης και ήδη έχει υπάρξει παρέμβαση στο θέμα της εκτέλεσης αλλότριων καθηκόντων με αποστολή σχετικού εγγράφου προς τις νοσηλευτικές διευθύνσεις. Αναμένεται να υπάρξουν παρεμβάσεις και για τα υπόλοιπα θέματα που  συζητήθηκαν στη συνέλευση.

Διαβαστε επισης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy