Άρθρα

Ειρήνη Ανδρεαδάκη: «Η πορεία του αιτήματος για αντιστοίχιση των πτυχίων νοσηλευτικής ΤΕΙ και ΑΤΕΙ με τα πτυχία των αντίστοιχων Πανεπιστημιακών Τμημάτων, μετά τη μετατροπή τους σε Πανεπιστήμια»

Η κατάργηση των ΤΕΙ με τη μετατροπή τους σε Πανεπιστημιακά τμήματα με τη νομοθεσία που υιοθετήθηκε για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) μετά το 2018, οδήγησε στη δημιουργία Πανεπιστημιακών Τμημάτων που απορρόφησαν το επιστημονικό πεδίο των καταργηθέντων τμημάτων ΤΕΙ Όμως δεν ορίσθηκαν νομοθετικές προϋποθέσεις αναβάθμισης του πτυχίου των πτυχιούχων ΤΕΙ και ΑΕΙ και αντιστοίχισης τους  με τα πτυχία των  Πανεπιστημιακών Τμημάτων. Στις 21-06-19 (λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές) η απερχόμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο: «Πρόταση αντιστοίχισης – ισοτίμησης πτυχίων ΤΕ με πτυχία ΠΕ», στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρονται και τα παρακάτω:

Α. Το ΥΠΠΕΘ θα ορίσει  επιτροπές καθηγητών ΑΕΙ οι οποίες θα μελετήσουν τα προγράμματα σπουδών Τμημάτων ΤΕΙ ανά γνωστική περιοχή και θα τα συγκρίνουν με αντίστοιχα προγράμματα πανεπιστημιακών Τμημάτων. Η σύγκριση θα καταλήξει σε επιπλέον μαθήματα στα οποία θα πρέπει να εξεταστεί ένας απόφοιτος ΤΕ, ώστε να αντιστοιχίσει και να ισοτιμήσει το πτυχίο του με αυτό που παρέχεται από το πανεπιστημιακό αντίστοιχο Τμήμα.

Β. Το ΥΠΠΕΘ θα ορίσει τρία ή και παραπάνω εξεταστικά κέντρα που θα φιλοξενούνται από δομές υπαρχόντων Πανεπιστημίων, ώστε να καλύπτεται γεωγραφικά με ικανοποιητικό τρόπο η επικράτεια.

Γ. Οι απόφοιτοι ΤΕ, που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στη διαδικασία της αντιστοίχισης, θα μπορούν άμεσα, χωρίς διαδικασία κατατακτηρίων εξετάσεων, να δηλώνουν και θα τους δίνεται η δυνατότητα να ολοκληρώνουν την αντιστοίχιση σε διάστημα τεσσάρων ετών.

Δ. Τα θέματα στις εξετάσεις θα μπαίνουν από κεντρική επιτροπή εξετάσεων ανά πρόγραμμα σπουδών ή γνωστική περιοχή, η οποία θα απαρτίζεται από καθηγητές ελληνικών ΑΕΙ.

Η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν έχει προχωρήσει σε καμιά  ενέργεια που να οδηγεί σε νομοθετική πρωτοβουλία καθιέρωσης διαδικασίας αντιστοίχισης των  πτυχίων ΤΕΙ και ΑΤΕΙ με τα πτυχία των αντίστοιχων  Πανεπιστημιακών τμημάτων.

Το ΔΣ του Συλλόγου Νοσηλευτών ΕΣΥ Ν. Λασιθίου στις 13/2/2020 υπέβαλλε προς το Υπουργείο Παιδείας αίτημα για καθορισμό διαδικασίας αντιστοίχισης των πτυχίων των αποφοίτων του τμημάτων ΤΕΙ Νοσηλευτικής που μετατράπηκαν σε Πανεπιστημιακά τμήματα.

Ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Συρίγος μιλώντας στη Βουλή στις 16/4/021 ανέφερε: «Η προηγούμενη κυβέρνηση  κατήργησε εντελώς την τεχνολογική ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα. Είναι καθήκον μας να επαναφέρουμε αυτόν τον τομέα, ο οποίος λείπει από την ανώτατη εκπαίδευση, με τετραετείς σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου, με στόχο τις εφαρμοσμένες επιστήμες και τέχνες».

Το Σάββατο 15 Μαΐου 2021 πραγματοποιήθηκε συνάντηση μελών της ΕΝΕ με την Υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως. Στη σχετική  ανακοίνωση της ΕΝΕ  αναφέρεται μεταξύ  άλλων: «Η διευθέτηση του  θέματος  της αντιστοίχισης είναι πολύπλοκη διότι άπτεται της γενικής δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά υπήρξε ένθερμο ενδιαφέρον από την πλευρά της κ. Κεραμέως και του Υπουργείου, ώστε να υπάρξει μια άμεση σχετική ρύθμιση, κατόπιν διαβουλεύσεων με τους εμπλεκόμενους φορείς».

Στις  9 Ιουνίου 2021 έγινε τηλεδιάσκεψη μεταξύ των Ακαδημαϊκών Συλλόγων Αποφοίτων Α.Ε.Ι. Τ.Τ. (Αποφοίτων Τ.Ε.Ι. Αθήνας, Πειραιά και Κρήτης, καθώς και του Υφυπουργού Παιδείας κ. Ά. Συρίγου. Στο θέμα της διαδικασίας αντιστοίχισης πτυχίων  ο Υφυπουργός Παιδείας τοποθετήθηκε σε τρείς άξονες:

Ο πρώτος αφορά στην εισαγωγή των τμημάτων που δημιουργήθηκαν βάσει των ν.4521/2018 και ν.4610/2019 σε διαδικασία αξιολόγησης, ο δεύτερος αφορά σε αυτή καθαυτή τη διαδικασία της αξιολόγησης η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα σε διάστημα ενός χρόνου και ο τρίτος αφορά στην διαδικασία αντιστοίχισης πτυχίων των αποφοίτων κατά την οποία θα εξεταστούν, απ’ το αρμόδιο Υπουργείο, οι αντιστοιχίες των τμημάτων ανά περίπτωση.

Οι Επιστημονικές Ενώσεις και φορείς αποφοίτων προσπαθούν να βρουν τρόπους για τη υλοποίηση της αντιστοίχισης των πτυχίων με κατάθεση προτάσεων, με συσκέψεις και συναντήσεις, με επαφές με βουλευτές κόμματα και θεσμικούς παράγοντες. ‘Ενα από τα βασικά επιχειρήματα είναι ότι στο παρελθόν έχουν υπάρξει αντίστοιχες περιπτώσεις (πχ παιδαγωγικές και γυμναστικές Ακαδημίες). ‘Έχουν υπάρξει καταθέσεις ερωτήσεων και επίκαιρων ερωτήσεων στη Βουλή από βουλευτές διαφόρων κομμάτων. Δυστυχώς έχει υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στον ορισμό διαδικασίας αντιστοίχησης των πτυχίων ΑΤΕΙ με τα σχετικά Πανεπιστημιακά τμήματα.

Χρειάζεται άσκηση ακόμα μεγαλύτερης πίεσης προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας από όλους τους φορείς αποφοίτων, συνδικαλιστικούς φορείς και επιστημονικές οργανώσεις, ακόμα και με κινητοποιήσεις , αν αυτό είναι δυνατόν.

Ειρήνη Ανδρεαδάκη, Μέλος ΣΥ.ΝΟ. Λασιθίου,
6ο Τεύχος, Ιανουάριος – Φεβρουάριος – Μάρτιος 2022,
«Νοσηλευτικό Ιστορικό»

Διαβαστε επισης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy