Δελτία Τύπου Τελευταίες Εξελίξεις

Εξώδικη διαμαρτυρία της ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ προς τον Καθηγητή του ΕΚΠΑ για τις απαράδεκτες και προσβλητικές του δηλώσεις για τους Νοσηλευτές

Αφορμή για την σύνταξη και αποστολή της παρούσας διαμαρτυρίας μας αποτέλεσαν οι τουλάχιστον ατυχείς έως άστοχες δηλώσεις σας κατά την από μέρους σας παραχώρηση συνέντευξης στις 20-03-2021 στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «MEGA».

Ειδικότερα, τοποθετούμενος επί του ζητήματος της διενέργειας εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού αναφέρατε αυτολεξεί τα εξής επαίσχυντα : «…Το ποσοστό αποδοχής στους ιατρούς είναι πολύ πολύ μεγαλύτερο απ’ότι στους νοσηλευτές που σημαίνει ότι όσο μεγαλύτερη είναι η μόρφωση τόσο λιγότερη είναι η αμφισβήτηση, η δεισιδαιμονία και οι θεωρίες συνωμοσίας και πρέπει να σοβαρευτούμε κάποτε…».

Με το ως άνω περιεχόμενο οι επίμαχες δηλώσεις σας είναι τουλάχιστον προσβλητικές για τον κλάδο των νοσηλευτών. Επί της ουσίας αμφισβητείτε την μόρφωση και το επίπεδο σπουδών των νοσηλευτών, καταλογίζοντας εις αυτούς ένα σημαντικό έλλειμμα γνώσης και μόρφωσης, που δήθεν τους οδηγεί στην αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας ή της ασφάλειας των εμβολίων, στη δεισιδαιμονία και στις θεωρίες συνωμοσίας.

Οι απόψεις σας αυτές ουδέν έρεισμα ευρίσκουν επί της πραγματικότητας, ούτε, βέβαια, τεκμηριώνονται με ικανά στοιχεία, που να αποδεικνύουν έστω και σε μικρό βαθμό την όποια βασιμότητά τους. Αντιστρόφως η τοποθέτησή σας στηρίζεται στην εσφαλμένη προϋπόθεση, ότι η μόρφωση των ιατρών είναι «μεγαλύτερη» εν σχέσει με την αντίστοιχη μόρφωση των νοσηλευτών.

Χωρίς, ομολογουμένως, να αντιλαμβανόμεθα πλήρως την έννοια του όρου «μεγαλύτερη» μόρφωση, καθώς και την από μέρους σας χρησιμοποιούμενη μονάδα μέτρησης της μόρφωσης, που την κατατάσσει σε μικρή, μεγάλη, μικρότερη ή μεγαλύτερη, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε για τα κάτωθι.

Η παρεχόμενη νοσηλευτική εκπαίδευση στην χώρα μας είναι ανωτάτου επιπέδου και ήδη πανεπιστημιακή, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την ιατρική εκπαίδευση. Εξάλλου, ως καθηγητής του ΕΚΠΑ θα έπρεπε να γνωρίζετε, ότι στο συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο και δη εντός της Σχολής Επιστημών Υγείας, όπου ανήκει και το Τμήμα Ιατρικής, λειτουργεί ήδη από το 1980, δηλαδή εδώ και σαράντα (40) και πλέον έτη το Τμήμα Νοσηλευτικής, με αποστολή την ολοκληρωμένη μόρφωση επιστημόνων νοσηλευτών σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο.

Εξάλλου, όπως ενδεχομένως θα έχετε πληροφορηθεί, ήδη από το έτος 2001, ήτοι εδώ και είκοσι (20) χρόνια, τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, που περιλάμβαναν και Τμήματα Νοσηλευτικής, αποτελούν παράλληλο με τον πανεπιστημιακό τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης, κατά την χαρακτηριστική διατύπωση του άρθρου 1 του Νόμου 2916/2001.

Πέραν, βέβαια, των ανωτέρω, που καταμαρτυρούν την προχειρότητα της σκέψης σας και την παραγνώριση (ή ενδεχομένως την πλήρη άγνοια) του εν Ελλάδι ισχύοντος θεσμικού – εκπαιδευτικού πλαισίου, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα ακόλουθα.

Είναι μάλλον αισχρό, κατά την δική μας εκτίμηση, εν μέσω μιας πανδημίας, κατά την διάρκεια της οποίας οι Νοσηλευτές πρώτοι στηρίζουν με την ψυχή και το σώμα τους (και φυσικά τις επιστημονικές τους γνώσεις) το ΕΣΥ, παρέχοντας εξαιρετικά υψηλού επιπέδου υπηρεσίες φροντίδας και υγείας στους νοσηλευομένους με  Covid-19 ασθενείς, να δέχονται τέτοιου είδους αήθη και απρόκλητη επίθεση, που φτάνει μέχρι του σημείου να τους χαρακτηρίζει αμόρφωτους.

Το πλέον θλιβερό της ιστορίας είναι ότι η επίθεση και οι χαρακτηρισμοί προέρχονται από πρόσωπο, που φέρει την ιδιότητα του μέλους της ακαδημαϊκής κοινότητας. Φρονώντας, λοιπόν, ότι αντίστοιχου είδους, φύσεως και περιεχομένου δηλώσεις, πέραν του ότι δεν συνάδουν με την ιδιότητα καθηγητή πανεπιστημίου, προσβάλλουν με βάναυσο τρόπο την προσωπικότητα, την επαγγελματική φήμη και την ηθική υπόσταση των Νοσηλευτών της χώρας μας, σας καλούμε να προβείτε άμεσα στην ανεπιφύλακτη ανάκλησή τους.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

και με την ρητή επιφύλαξη παντός εννόμου συμφέροντός μας

-Διαμαρτυρόμεθα εντόνως για το περιεχόμενο των από 20-03-2021 δηλώσεών σας, όπως ανωτέρω εκτίθενται

-Σας καλούμε να τις ανακαλέσετε άμεσα και δη εντός τριών (3) ημερών από την λήψη της παρούσας με αντίστοιχη δημόσια δήλωσή σας

-Σε διαφορετική περίπτωση επιφυλασσόμεθα ρητώς για την προάσπιση παντός εννόμου συμφέροντός μας, ενώπιον πάσης αρμόδιας διοικητικής ή δικαστικής αρχής

Αρμόδιος Δικαστικός Επιμελητής εντέλλεται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα στον αποδέκτη, για να λάβει γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες, αφού την αντιγράψει ολόκληρη στην έκθεση επίδοσής του.

Αθήνα, 5 Απριλίου 2021

Για την ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ

Ο Πρόεδρος

Γεώργιος Αβραμίδης

Διαβαστε επισης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy