ΣΥ.ΝΟ.ΨΥ.ΝΟ. Ε.Σ.Υ. - Ν. Αττικής Τελευταίες Εξελίξεις

Επίσκεψη μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΥ.ΝΟ.ΨΥ.ΝΟ. – Ε.Σ.Υ. Ν. Αττικής στο Γ.Ν.Α. «ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ – ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ»

Στις 16 Φεβρουαρίου 2024, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΥ.ΝΟ.ΨΥ.ΝΟ. – Ε.Σ.Υ. Ν. Αττικής πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Γ.Ν.Α. «ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ – ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ», κατά τη διάρκεια της οποίας συναντήθηκαν με το Διευθυντή Νοσηλευτικής Υπηρεσίας κ. Ευάγγελο Γιαβασόπουλο και τους Νοσηλευτές από τον Τομέα Ψυχικής Υγείας.

Κύριο θέμα της συζήτησης ήταν το αναμενόμενο προς διαβούλευση Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο: «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», το οποίο έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανασφάλεια και προβληματισμούς στους Νοσηλευτές Ψυχικής Υγείας σχετικά με τις προοπτικές εφαρμογής του στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας πανελλαδικά. Σαφέστατα η εφαρμογή του είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς έχουν ήδη εντοπιστεί αρκετές ανακρίβειες και παραλείψεις, οι οποίες  αφορούν τις ιδιαιτερότητες που θα προκύψουν σε θέματα στελέχωσης, παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας, μεταφοράς οργανικών θέσεων, τροποποιήσεις οργανισμών και μεταφορά δομών σε διαφορετικές Υγειονομικές Περιφέρειες και λοιπά κρίσιμα ζητήματα για την εύρυθμη λειτουργία του Συστήματος Παροχής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας προς τους πολίτες.

Επιπλέον συζητήθηκε εκτενώς η υπ’ αριθ, αρ. πρωτ.: Γ3α/Γ.Π.οικ.6388/1-2-2024 εγκύκλιο του Υφυπουργού Υγείας σχετικά με την διαδικασία εξέτασης και εισαγωγής ατόμων κατόπιν εισαγγελικών εντολών, η οποία αποδεσμεύει τα αστυνομικά όργανα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας, χωρίς καμία πρόβλεψη σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας που απαιτούνται, αναθέτοντας στους επαγγελματίες ψυχικής υγείας (κυρίως ιατρούς και νοσηλευτές) την ευθύνη.

Ακόμη η συζήτηση επικεντρώθηκε στην τραγική υποστελέχωση η οποία μαστίζει ιδιαιτέρως τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας λόγω των εξαιρετικά επισφαλών  συνθηκών εργασίας και των ελλείψεων παροχής κινήτρων από την Πολιτεία. Χαρακτηριστικές ήταν οι αναφορές των συναδέλφων στη διαχείριση επιθετικών συμπεριφορών, όπου αφενός, δε δύναται να ενισχυθεί η παρουσία επιπλέον νοσηλευτικού προσωπικού από άλλες κλινικές λόγω της υποστελέχωσης  κι αφετέρου, οι εργαζόμενοι στην εταιρεία φύλαξης, αδυνατούν να παρέμβουν, διότι δεν εντάσσεται στα καθήκοντά τους. Ακανθώδες πρόβλημα δε, εξακολουθεί να αποτελεί η απαράδεκτη αντι – διεπιστημονική στάση των υπόλοιπων ειδικοτήτων Επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, εργοθεραπευτές κ.λπ.), οι οποίοι δεν συμμετέχουν – δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες του θεραπευτικού πλαισίου, ούτε κατά τις απογευματινές ώρες, με αποτέλεσμα οι Νοσηλευτές Ψυχικής Υγείας να επιβαρύνονται ψυχοσωματικά, ακόμα περισσότερο.

Ακολούθησε γόνιμος διάλογος και η συνάντηση ολοκληρώθηκε μέσα σε κλίμα σύμπνοιας απόψεων και κοινού προσανατολισμού, για τη διασφάλιση της λειτουργίας, ενός βιώσιμου Συστήματος παροχής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΥ.ΝΟ.ΨΥ.ΝΟ. – Ε.Σ.Υ. Ν. Αττικής εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του, προς τη Διεύθυνση Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Γ.Ν.Α. «ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ» και τους συναδέλφους Νοσηλευτές Ψυχικής Υγείας για την υποδειγματική φιλοξενία. Ιδιαιτέρως δε, συγχαίρει τους συναδέλφους για το έργο το οποίο επιτελούν, παρά τις προαναφερόμενες αντιξοότητες, παρέχοντας άριστη φροντίδα, γεγονός το οποίο οφείλεται στην άρτια επιστημονική κατάρτιση και στον επαγγελματισμό τους.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΥ.ΝΟ.ΨΥ.ΝΟ. – Ε.Σ.Υ. Ν. Αττικής

Ο Πρόεδρος                                                                        Η Γεν. Γραμματέας

Αθανάσιος Τζιάτζιος                                                         Αφροδίτη Βλαχάκου

Διαβαστε επισης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy