Η ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο. – Ε.Σ.Υ., τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά, αναδεικνύει τον διαχρονικό της χαρακτήρα ως ημέρα μνήμης, αγώνα και διεκδίκησης για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, κοινωνική δικαιοσύνη και ουσιαστική αναγνώριση της προσφοράς των εργαζομένων. Για τους Νοσηλευτές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η ημέρα αυτή δεν αποτελεί απλώς έναν ιστορικό συμβολισμό, αλλά μια ζωντανή υπενθύμιση των καθημερινών προκλήσεων, των ανισοτήτων και της ανάγκης για άμεσες πολιτικές παρεμβάσεις.
Σε μια περίοδο όπου το Εθνικό Σύστημα Υγείας συνεχίζει να δοκιμάζεται από χρόνιες ελλείψεις, υποστελέχωση και αυξανόμενες ανάγκες, οι Νοσηλευτές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, διασφαλίζοντας με αυταπάρνηση τη λειτουργία των δημόσιων δομών υγείας. Ωστόσο, η Πολιτεία εξακολουθεί να καθυστερεί στην υλοποίηση ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν το νοσηλευτικό επάγγελμα και θα θωρακίσουν το σύστημα υγείας.
Ενόψει των επικείμενων εξαγγελιών του Πρωθυπουργού, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσηλευτών, η ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο. – Ε.Σ.Υ. επισημαίνει ότι οι Νοσηλευτές δεν χρειάζονται επικοινωνιακές διακηρύξεις, αλλά συγκεκριμένες πολιτικές δεσμεύσεις με σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Η αναγνώριση της προσφοράς τους οφείλει να αποτυπωθεί σε θεσμικές και οικονομικές παρεμβάσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ομοσπονδία διεκδικεί:
– Την άμεση διαμόρφωση και εφαρμογή εθνικής στρατηγικής για τη στελέχωση των υγειονομικών δομών, με επαρκές, μόνιμο και υψηλά καταρτισμένο νοσηλευτικό προσωπικό.
– Την καθιέρωση ασφαλών ελάχιστων αναλογιών νοσηλευτή/ασθενή, σύμφωνα με τα διεθνή επιστημονικά πρότυπα, ως προϋπόθεση ποιοτικής και ασφαλούς φροντίδας.
– Τη θεσμοθέτηση ειδικού μισθολογίου για τους Νοσηλευτές, που να αντανακλά τη βαρύτητα, την ευθύνη και τις συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος.
– Τη δημιουργία ενός σαφούς και δίκαιου πλαισίου επαγγελματικής εξέλιξης, που θα ενισχύει την επιστημονική ανάπτυξη και θα συγκρατεί το ανθρώπινο δυναμικό στη χώρα.
– Την ένταξη όλων των Νοσηλευτών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ).
Η ενίσχυση του νοσηλευτικού επαγγέλματος δεν αποτελεί συντεχνιακό αίτημα, αλλά στρατηγική επιλογή για τη δημόσια υγεία. Συνδέεται άμεσα με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, την κοινωνική συνοχή, την υγειονομική ασφάλεια του πληθυσμού και τη βιωσιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Η ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο. – Ε.Σ.Υ. δηλώνει με σαφήνεια ότι θα συνεχίσει δυναμικά και αταλάντευτα τον αγώνα της, διεκδικώντας ουσιαστικές αλλαγές και ασκώντας πίεση προς κάθε κατεύθυνση, μέχρι την πλήρη δικαίωση των Νοσηλευτών και την αναβάθμιση του ρόλου τους στο σύγχρονο σύστημα υγείας.
Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία – είναι αγώνας. Και ο αγώνας συνεχίζεται.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Γεώργιος Αβραμίδης Τζαννής Πολυκανδριώτης

