Άρθρα

«Η δυναμική του νοσηλευτικού κλάδου, μπορεί και πρέπει, να αποτελέσει εφαλτήριο ανατροπών και αναδιατάξεων στο κοινωνικό και επαγγελματικό περίγραμμα»

Έχοντας  την  τιμή  να  εκπροσωπώ,  από  τη  θέση του Προέδρου,  τον  Πανελλήνιο  Σύλλογο  Εκπαιδευτικών  Νοσηλευτικής – ΠΑ.Σ.Ε.Ν., των 47 Δημόσιων Ι.Ε.Κ. του Υπουργείου  Υγείας, ο οποίος εντάχθηκε πολύ πρόσφατα στην ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο. – Ε.Σ.Υ., αισθάνομαι την  ανάγκη να ευχαριστήσω θερμά την Ομοσπονδία για το βήμα που μου προσφέρεται, ώστε να  επικοινωνήσω  σκέψεις και απόψεις αναφορικά  με τις υφιστάμενες συνθήκες στο νοσηλευτικό κλάδο, αλλά και στις δομές εκπαίδευσης   των  Δ.Ι.Ε.Κ. που  υπηρετώ  και  εκπροσωπώ.

Η συγκυρία της υγειονομικής κρίσης ήρθε να επιβεβαιώσει την αξία των  Νοσηλευτών και τον ηρωισμό τους, με  το σύνολο  αυτών να  υπηρετούν  τον  όρκο  προσφοράς στον συνάνθρωπο,  ως  σύγχρονοι ήρωες του έθνους, μέσα στις  αντιξοότητες που βιώσαμε ως ανθρωπότητα. Ιχνηλατώντας  την  πορεία  της  εκπαίδευσης  στο  νοσηλευτικό  κλάδο,  προκύπτει ότι οι Νοσηλευτές εκπαιδεύονται και εξειδικεύονται ενδελεχώς, βελτιώνοντας   διαρκώς  την ποιότητα  παροχής υπηρεσιών σε κάθε συνάνθρωπο.

Στις μέρες μας είναι αδιαμφισβήτητο ότι υφίσταται περισσότερο από ποτέ η επαγγελματική εξουθένωση στην πλειοψηφία των Νοσηλευτών, οι οποίοι  προσπαθούν μαχόμενοι με κάθε τρόπο να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, υπερβαίνοντας  τα προσωπικά όρια αντοχής τους, σε πολλές των περιπτώσεων, έχοντας να αντιμετωπίσουν πλειάδες διαχρονικών προβλημάτων. Ωστόσο, το νοσηλευτικό λειτούργημα επιβίωσε στα βάθη των ετών, από τη  σύστασή του μέχρι και σήμερα, καθώς λαμπαδηφόροι του ήταν και είναι ΟΛΟΙ οι  Νοσηλευτές.

Η δυναμική του νοσηλευτικού κλάδου, μπορεί και πρέπει, να αποτελέσει  εφαλτήριο ανατροπών και αναδιατάξεων στο κοινωνικό και επαγγελματικό  περίγραμμα. Για κάθε δυσκολία που αντιμετωπίζουμε ως κλάδος ανά περίσταση, ας   αναλογιστούμε όλοι μας ατομικά και συλλογικά, τι θα μπορούσαμε να  προσεγγίσουμε διαφορετικά, ποιους εναλλακτικούς τρόπους έχουμε να  προτείνουμε και διαλογικά ας συνεργαστούμε  να αντιμετωπίσουμε όλες τις διαχρονικές παθογένειες. Κάθε δύσκολη συγκυρία ας αποτελέσει πηγή έμπνευσης και αιτία δημιουργίας ενός οράματος, που θα υπηρετήσουμε ο καθένας από το δικό του βήμα, ώστε να  αναγνωρισθεί και να ανταμειφτεί ο κόπος και οι προσπάθειες κάθε Νοσηλευτή και  η Νοσηλευτική Επιστήμη να πάρει τη θέση που της αρμόζει και δικαιούται στον επαγγελματικό χάρτη της χώρας μας.

Επιτρέψτε μου, όμως, στο σημείο τούτο, να παραθέσω ορισμένα πολύτιμα στοιχεία  που πλαισιώνουν τις δομές των Δ.Ι.Ε.Κ. του Υπουργείου Υγείας και τις   επαγγελματικές ειδικότητες που παρέχονται από αυτές, καθώς και την κατάσταση   που επικρατεί στις δομές που υπηρετώ, τόσο προσωπικά όσο και σημαντικός  αριθμός  συναδέλφων  εκπαιδευτικών και εκπαιδευτών. Το 2015 οι 47 σχολές των  Δημόσιων Νοσοκομείων μετατράπηκαν σε Δημόσια Ι.Ε.Κ. του Υπουργείου  Υγείας, παρέχοντας ειδικότητες αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης του τομέα υγείας σε  χιλιάδες καταρτιζόμενους  ανά  την επικράτεια. Τούτη τη στιγμή, οι ειδικότητες που προσφέρονται από τα Δ.Ι.Ε.Κ. του Υπουργείου Υγείας είναι οι κάτωθι: ΒΟΗΘΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ/  ΒΟΗΘΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ/  ΔΙΑΣΩΣΤΗΣ – ΠΛΗΡΩΜΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ  / ΒΟΗΘΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ /  ΒΟΗΘΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ / ΒΟΗΘΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ / ΒΟΗΘΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ.

Δίνεται, λοιπόν, η ευκαιρία σε εν δυνάμει καταρτιζόμενους να παρακολουθούν τα  προγράμματα σπουδών δωρεάν, στο φυσικό χώρο των Νοσοκομείων, χωρίς καμία  επιβάρυνση  των προϋπολογισμών κάθε Νοσοκομείου. Σε πλήρως εξοπλισμένα  εργαστήρια, με το πλέον εξειδικευμένο προσωπικό Εκπαιδευτικών αλλά και εκπαιδευτών Νοσηλευτών, Ιατρών και λοιπών ειδικοτήτων ανά περίπτωση,  παρέχεται υψηλού επιπέδου κατάρτιση σε κάθε συμμετέχοντα.

Ως  νέο Δ.Σ. του ΠΑ.Σ.Ε.Ν., έχουμε ήδη διεξάγει σχετικές συναντήσεις με την  πολιτική ηγεσία αλλά και με τις συναρμόδιες Διευθύνσεις του Υπουργείου Υγείας, διεκδικώντας  την ενίσχυση των καταρτιζόμενών μας, των δομών μας καθώς και  του προσωπικού που υπηρετεί στα  Δ.Ι.Ε.Κ., έχοντας αποκομίσει το θετικό πρόσημο  του Υπουργείου, απέναντι στα αιτήματά μας.

Δράσεις εξωστρέφειας και διάχυσης της γνώσης και της εκπαίδευσης στον κοινωνικό ιστό των πόλεων που εδρεύουν, ήδη δρομολογούνται από το σύνολο  των  Δ.Ι.Ε.Κ. του Υπουργείου Υγείας, με καινοτομίες, αλληλεπιδράσεις, προγράμματα ERASMUS, εθελοντικά προγράμματα εκπαίδευσης και προσαρμογή  στις ανάγκες και στα δεδομένα της εποχής μας.

Οι καταρτιζόμενοί μας επιτυγχάνουν στις εξετάσεις πιστοποίησης του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., κατακτώντας  υψηλές  διακρίσεις, ακόμη και αριστεύοντας σε αυτές. Πολλοί εξ’  αυτών ήδη έχουν προσληφθεί ως μόνιμο και επικουρικό προσωπικό σε δομές  υγείας του Δημόσιου και  Ιδιωτικού τομέα αλλά και του Ε.Κ.Α.Β.

Η άμεση έναρξη της 6μηνης πρακτικής άσκησης των μαθητών μας, χωρίς  καθυστέρηση, κατά προτεραιότητα παντός άλλου Ι.Ε.Κ. στα Δημόσια Νοσοκομεία, αναμφίβολα αποτελεί ένα επιπλέον προτέρημα άμεσης πρακτικής εφαρμογής των  γνώσεων αλλά και ολοκλήρωσης της φοίτησης χωρίς χρονοτριβές, στον   ανταγωνιστικό στίβο της επαγγελματικής αποκατάστασης των ημερών μας.

Η εκπαίδευση, η γνώση και η εμπειρία που αποκτούν οι μαθητές μας, με την υλοποίηση του κύκλου σπουδών στους χώρους των Δ.Ι.Ε.Κ. του Υπουργείου Υγείας, αλλά και στους φυσικούς χώρους των Δημόσιων Νοσοκομείων και του Ε.Κ.Α.Β., αναμφίβολα τους προσδίδει υψηλό επίπεδο γνωστικού περιεχομένου. Αδιαμφισβήτητα, οι συνάδελφοι που υπηρετούν στις σχολές μας, καταβάλλουν   κάθε δυνατή προσπάθεια, αντιμετωπίζοντας με στωικότητα κάθε πρόβλημα που  ανακύπτει και με μοναδικό γνώμονα την καλύτερη δυνατή κατάρτιση των μαθητών μας.

Κλείνοντας, ως  αισιόδοξο άτομο εκ φύσεως, θέλω να διασαφηνίσω προς κάθε  κατεύθυνση ότι οι συνθήκες της  εποχής καθιστούν αναγκαίες τις συνεργασίες, τις νέες ιδέες, τις  καινοτομίες και κυρίως την προσήλωση σε στόχους και προς αυτή  την κατεύθυνση κινείται και το νέο Δ.Σ. του ΠΑ.Σ.Ε.Ν.

Σας ευχαριστώ που διαθέσατε το χρόνο σας να αναγνώσετε το κείμενο μου, σε μια προσπάθεια αποτύπωσης των δεδομένων που υφίστανται στα Δ.Ι.Ε.Κ. του Υπουργείου Υγείας, αλλά και στο νοσηλευτικό επάγγελμα.

Καλή δύναμη σε όλους!!!

Βασίλειος Κατσουγιάννης,
Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου ΠΑ.Σ.Ε.Ν. – ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ. – Ε.Σ.Υ.

Διαβαστε επισης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy