Παρεμβάσεις

Ιατροκεντρική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για όλους… και οι Νοσηλευτές στα αρχεία της διαβούλευσης του Ν. 4931/2022

Η ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο. – Ε.Σ.Υ. απέστειλε καταγγελία προς το Υπουργείο Υγείας, σχετικά με τη μη συμπερίληψη των προτάσεών της, κατά τη δημόσια διαβούλευση του Ν. 4931/2022, «Γιατρός Για Όλους, Ισότιμη και Ποιοτική Πρόσβαση στις Υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες διατάξεις».

Αξιότιμοι,

Με αφορμή την ψήφιση του Ν. 4931/2022, «Γιατρός Για Όλους, Ισότιμη και Ποιοτική Πρόσβαση στις Υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες διατάξεις», στις 13 Μαΐου 2022, σας εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκεια όλων των Νοσηλευτών, για την αρνητική στάση σας, απέναντι στις παρατηρήσεις της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Νοσηλευτικής Ομοσπονδίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και του Πρωτοβάθμιου Συλλόγου Νοσηλευτών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σχετικά με το Γ’ Μέρος: «ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’ ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ» και τα αρχικά άρθρα 24, 31, 32, 34, 35, για τα οποία πέραν των τοποθετήσεων μας στη δημόσια διαβούλευση, σας τα είχαμε αποστείλει και εγγράφως στο Υπουργείο Υγείας.

Επιπλέον δε, μείναμε έκπληκτοι από την προσθήκη του άρθρου 59, το οποίο προστέθηκε χωρίς να έχει τεθεί προς διαβούλευση, με αποτέλεσμα να είναι προχειρογραμμένο και επί της ουσίας μη εφαρμόσιμο.

Η συνολική στάση σας, αποδεικνύει περίτρανα, ότι η δημόσια διαβούλευση, αποτελεί μια τυπική διαδικασία ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης για την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και η συγκεκριμένη κίνησή σας, έχει εξοργίσει όλους τους νοσηλευτές, καθώς απαξιώνετε το έργο μας.

Πιο συγκεκριμένα, οι νοσηλευτές σύμφωνα με τον «ενισχυμένο σε άρθρα» Ν.4931/13-05-2022, είναι αποκλεισμένοι και έρμαια ενός ιατροκεντρικού συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στο οποίο θα συνεχίσουν να παριστάνουν τους είλωτες, χωρίς να έχουν λόγο και επιρροή στη λειτουργία του. Χωρίς να τηρείτε ούτε τα προσχήματα, αγνοείτε επιδεικτικά τις εξειδικευμένες γνώσεις, την πολυετή εμπειρία και το έργο των Νοσηλευτών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και επικροτείτε όλες τις υπόλοιπες ειδικότητες.

Η εμμονική αδιαφορία σας, σε ότι αφορά τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας, χωρίς να υφίσταται αυτόνομο Τμήμα Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, ξεπερνάει κάθε επιχειρησιακό σχεδιασμό για την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Επιπροσθέτως δε, η παροχή της δυνατότητας σε όλες τις ειδικότητες των υπαλλήλων Π.Ε., να ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου στο «ευφάνταστο» Τμήμα Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και Λοιπών Επαγγελματιών Υγείας, (κλάδοι Νοσηλευτικής, Επισκεπτών/τριών Υγείας, Μαιευτικής, Κοινωνικών Λειτουργών/Κοινωνικής Εργασίας, Διαιτολόγων, Ψυχολόγων, Λογοθεραπείας, Φυσικοθεραπείας, Ραδιολογίας – Ακτινολογίας ή, αν δεν υπάρχουν, κατηγορίας Τ.Ε. των ως άνω κλάδων), αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Το Τμήμα Νοσηλευτικής Υπηρεσίας πρέπει να είναι ΑΥΤΟΝΟΜΟ, να προΐστανται ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ Π.Ε. ή Τ.Ε. και να στελεχώνεται από Νοσηλευτές και βοηθούς Νοσηλευτών.

Το ίδιο συμβαίνει βεβαίως και με τον αποκλεισμό των Νοσηλευτών από την επιτήρηση και τον έλεγχο των λοιμώξεων στις Δημόσιες Μονάδες Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι οποίοι ενώ δύναται να συμμετέχουν στις Επιτροπές Νοσοκομειακών Λοιμώξεων των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων, βάσει της Υ.Α. Αριθμ. Υ1.Γ.Π.114971/ 18-02-2014 και του Φ.Ε.Κ. 388/18-02-2014, ενώ κράτησαν όρθια τα Νοσοκομεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID – 19, στο συγκεκριμένο νόμο βρίσκονται αρχειοθετημένοι…

Σας καλούμε άμεσα, όπως προβείτε στις προτεινόμενες τροποποιήσεις του Ν.4931/13-05-2022, όπως αυτές σας έχουμε αποστείλει και κοινοποιήσει στη δημόσια διαβούλευση, ευελπιστώντας ότι δεν θα παραμείνουν στα αρχεία του Υπουργείου Υγείας. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ξεκινάει από τους Νοσηλευτές και σύσσωμη η Νοσηλευτική Κοινότητα περιμένει τη δικαίωση του διαχρονικού έργου της, μέσα από τις προτεινόμενες τροποποιήσεις μας.

Αναμένοντας τις δικές σας ενέργειες, παραμένουμε στη διάθεσή σας, έτοιμοι να συνδράμουμε με ρεαλιστικές λύσεις, μέσω του υγιούς συνδικαλισμού και της διαφάνειας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                                     Ο Γεν. Γραμματέας

Γεώργιος Αβραμίδης                                     Τζαννής Πολυκανδριώτης

Download PDF

Διαβαστε επισης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy