Άρθρα

Καιρός να σταματήσει η χρηματοδότηση των σωματείων της ΠΟΕΔΗΝ από τους Νοσηλευτές

Το 1983 με βάση τα οριζόμενα από το Ν. 1264/82, ουσιαστικά άρχισαν να δημιουργούνται τα πρωτοβάθμια σωματεία των νοσοκομείων που αποτέλεσαν στη συνέχεια την ΠΟΕΔΗΝ. Τα δυό δομικά στοιχεία των σωματείων αυτών, δηλαδή ο κομματικός προσανατολισμός των παρατάξεων που τα αποτελούσαν και ο ετερόκλητος χαρακτήρας τους από πλευράς επαγγελματικών χαρακτηριστικών των μελών τους, τα κατέστησαν a posteriori, βραδυφλεγείς βόμβες στα θεμέλια της συναδελφικής αλληλεγγύης, της επαγγελματικής ιδιαιτερότητας και της αξιοκρατικής ανάδειξης των υπαλλήλων σε επιτελικές θέσεις της ιεραρχίας.

Διαχρονικά, πολλά πρωτοβάθμια σωματεία της ΠΟΕΔΗΝ, λειτούργησαν με τρόπο ομιχλώδη αναφορικά με τις εργασιακές διεκδικήσεις και διαδραμάτισαν το ρόλο του θαλάμου απορρόφησης των κραδασμών της όποιας κοινωνικής εκτόνωσης, με αντίτιμο την εξαργύρωση της συγκεκριμένης δράσης με θέσεις ραστώνης και αεργίας για τα προβεβλημένα στελέχη τους, κάτι αντίστοιχο με τα πάλαι ποτέ σοβιέτ…

Τα σωματεία αυτά λοιπόν, ετερόκλητα μορφώματα συγκεκριμένων κυβερνητικών επιδιώξεων, παντού και πάντοτε επιδίωξαν και πολλάκις κατόρθωσαν να συνδιοικήσουν με τις κομματικά διορισμένες διοικήσεις των ιδρυμάτων, κάνοντας σημεία και τέρατα, τόσο εις βάρος των εργαζομένων που υποτίθεται ότι εκπροσωπούσαν, όσο και εις βάρος της κοινής λογικής και κυρίως της συλλογικής μας αισθητικής.

Ο κλάδος των Νοσηλευτών, αποτελούμενος κατά συντριπτική πλειοψηφία από γυναίκες, φαντάζει διαχρονικά ως ο πλέον αδικημένος από αυτή τη μορφή του «λαϊκίστικου» συνδικαλισμού, αφήνοντας τα σκήπτρα της διοίκησης των σωματείων σε μάγειρες, τραπεζοκόμους, υδραυλικούς, παρασκευαστές και άλλες άσχετες με αυτόν ειδικότητες.

Το αποτέλεσμα, είναι γνωστό σε όλους μας: Οι νοσηλευτές, παρότι αποφοιτούν από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ανήκουν στο «λοιπό προσωπικό» των νοσοκομείων, ενώ οι βιολόγοι, οι βιοχημικοί κτλ, με τα ίδια έτη σπουδών, πέρασαν στους «επιστήμονες», τόσο μισθολογικά, όσο και από την άποψη του κοινωνικού status.

Στον αντίποδα, το 2006 ιδρύθηκε η πλέον αντιπροσωπευτική ομοσπονδία των Νοσηλευτών, η ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ, ξεκινώντας με 3 πρωτοβάθμια σωματεία, δεχόμενη βέλη από πολλές πλευρές. Αρκετοί μάλιστα έχασαν τον ύπνο τους, διαισθανόμενοι το επερχόμενο τέλος του κομματικού συνδικαλισμού στο χώρο των νοσηλευτών. Πράγματι, με βασικά στοιχεία το ενιαίο ψηφοδέλτιο και την ομοιοεπαγγελματική μας ιδιαιτερότητα, η ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ κέρδισε γρήγορα την εμπιστοσύνη των νοσηλευτών μας, με αποτέλεσμα σήμερα να αριθμεί 32 πρωτοβάθμια σωματεία και συνεχώς να τα αυξάνει με ρυθμό εντυπωσιακό.

Το προσεχές διάστημα θα κριθεί και η τύχη του αιτήματος της ομοσπονδίας μας για είσοδό της στην ΑΔΕΔΥ, γεγονός που θα διαλύσει κάθε κατευθυνόμενη τεθλασμένη άποψη περί  αντιπροσωπευτικότητας στον κλάδο των νοσηλευτών.

Με βάση τα παραπάνω, η παραμονή μας στα σωματεία της ΠΟΕΔΗΝ, όχι μόνο είναι περιττή, αλλά άκρως ζημιογόνος για το σύνολο των νοσηλευτών, μιας και με δικά μας χρήματα (36 € ετησίως) ενισχύουμε μια οργάνωση εχθρικά διακείμενη, τόσο απέναντι στην ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ, όσο κι απέναντι στην ΕΝΕ.

Προσωπικά, έχω προ πολλού διαγραφεί από το πρωτοβάθμιο σωματείο του νοσοκομείου που εργάζομαι, γιατί δεν ήθελα να έχω την ένοχη σκέψη ότι χρηματοδοτώ αυτούς που οργανωμένα σχεδιάζουν τη διάλυση των δικών μας αντιπροσωπευτικών φορέων, αυτούς που προσφάτως συνέργησαν με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προκειμένου να ποδηγετήσουν τις εκλογικές διαδικασίες της ΕΝΕ και να επιβάλλουν το δικό τους αρχέγονο σκοτάδι, στο δικό μας, νέο φως.

Επιπλέον, πρέπει να γνωρίζετε, ότι πάρα πολλοί εργαζόμενοι, υφίστανται οικονομική παρακράτηση από τα σωματεία της ΠΟΕΔΗΝ, χωρίς ποτέ να έχουν κάνει σχετική αίτηση ή δήλωση, όπως πολλές φορές έχουμε ακούσει και διαπιστώσει στις επισκέψεις μας στα νοσοκομεία. Επειδή λοιπόν το «συνδικαλίζεσθαι» είναι δικαίωμα και όχι υποχρέωση, θα σας παρότρυνα να αναζητήσετε τις δηλώσεις που έχετε κάνει (αν έχετε κάνει), βάσει των οποίων σας κρατούν τα γραφεία μισθοδοσίας την εισφορά υπέρ των εν λόγω σωματείων. Αν δε τις βρείτε, μπορείτε να προσφύγετε αρμοδίως…

Κλείνοντας λοιπόν, για τους παραπάνω λόγους, θεωρώ ότι κανένας νοσηλευτής δεν πρέπει να παραμένει και να αιμοδοτεί τα τοπικά σωματεία της ΠΟΕΔΗΝ, για τον απλούστατο λόγο ότι τα χρήματά του, γυρίζουν μπούμερανγκ εναντίον του. Όλοι οι Νοσηλευτές, μπορούν να καλύπτονται συνδικαλιστικά από τα σωματεία της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ που πλέον απλώνονται σε όλη τη χώρα.

Μη το αμελήσετε! Καταθέστε αιτήσεις διαγραφής στα γραφεία μισθοδοσίας, αύριο κιόλας.

Ξεδοντιάστε αυτούς που επιβουλεύονται το μέλλον μας.

Διαβαστε επισης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy