Παρεμβάσεις Τελευταίες Εξελίξεις

Καταγγελία της ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ. – Ε.Σ.Υ. για την απαράδεκτη εισήγηση της αποκλειστικής λήψης αίματος για εργαστηριακές εξετάσεις από τους Νοσηλευτές του Ψ.Ν.Α.

Η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ. – Ε.Σ.Υ. απέστειλε καταγγελία προς τη Διοίκηση του Ψ.Ν.Α. σχετικά με την απαράδεκτη εισήγηση της αποκλειστικής λήψης αίματος για εργαστηριακές εξετάσεις από τους Νοσηλευτές. Αναλυτικά η καταγγελία:

Αξιότιμοι,

Κατόπιν πληθώρας καταγγελιών, σχετικά με το υπ’ αρ. πρωτ. 6523/24-02-2023 του Διευθυντή Μικροβιολογικού Τμήματος του Ψ.Ν.Α., σχετικά με τη λήψη αίματος στους Ξενώνες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και στα Οικοτροφεία του Ψ.Ν.Α., βάσει του Καθηκοντολογίου των Νοσηλευτών (Φ.Ε.Κ. 4262/10-08-2022) και σε ότι αφορά την περίπτωση (β): Νοσηλευτικές πράξεις Νοσηλευτή/τριας σε εφαρμογή νοσηλευτικών πρωτοκόλλων κατόπιν ιατρικής οδηγίας, παρ. 16, επισημαίνουμε ότι αφενός η λήψη αίματος για εργαστηριακές εξετάσεις συμπεριλαμβάνεται στις νοσηλευτικές πράξεις, αφετέρου όμως δε δύναται να κατοχυρωθεί αποκλειστικά στους Νοσηλευτές ως «εντέλλεσθαι».

Στο πλαίσιο της εύρυθμης λειτουργίας των προαναφερόμενων Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, είναι ανεπίτρεπτο και αντιδεοντολογικό να επιχειρείται η αποκλειστική ανάθεση των αιμοληψιών στους Νοσηλευτές και οι λοιπές ειδικότητες να αποποιούνται τεχνηέντως τις νομοθετημένες υποχρεώσεις τους, στις πλάτες των Νοσηλευτών. Αντιθέτως θα διευκόλυνε το συνεργατικό πνεύμα, η διάθεση ενός αρμόδιου επαγγελματία υγείας για αιμοληψίες από το μικροβιολογικό εργαστήριο, ο οποίος θα επιβαίνει στο προτεινόμενο υπηρεσιακό όχημα και θα εκτελεί τις προγραμματισμένες αιμοληψίες στα Οικοτροφεία και στους Ξενώνες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης.

Η τραγική υποστελέχωση στις θέσεις των Νοσηλευτών στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας στο Ψ.Ν.Α. σε συνδυασμό με τη διαχρονική επιφόρτισή τους με τα πάσης φύσεως αλλότρια καθήκοντα, λόγω της ηθελημένης άρνησης των λοιπών ειδικοτήτων και της εθελοτυφλίας της Διοίκησης του Ψ.Ν.Α., καθιστά τέτοιου είδους εισηγήσεις – προτάσεις αντιεπιστημονικές, διαταράσσοντας επιπλέον το «δήθεν», όπως αποδεικνύεται  διεπιστημονικό κλίμα συνεργασίας.

Καθώς η συγκεκριμένη εισήγηση – πρόταση συγχέει το πλαίσιο της συναδελφικότητας μεταξύ των νομοθετημένων πράξεων ανά ειδικότητα και επιχειρεί σκοπίμως να επιβαρύνει το έργο των εξουθενωμένων Νοσηλευτών, απαιτούμε την άμεση απόσυρσή της και την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας ανά ειδικότητα.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                                                         Ο Γεν. Γραμματέας

Γεώργιος Αβραμίδης                                                         Τζαννής Πολυκανδριώτης

Διαβαστε επισης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy