Δελτία Τύπου Τελευταίες Εξελίξεις

«Καταχρηστική εφαρμογή του Ν. 5041/08-04-2023, άρθρο 84, σε βάρος των Νοσηλευτών»

Η ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο. – Ε.Σ.Υ. απέστειλε καταγγελία προς το Υπουργείο Υγείας και Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, σχετικά με την καταχρηστική εφαρμογή του Ν. 5041/08-04-2023, άρθρο 84, σε βάρος των Νοσηλευτών. Αναλυτικά η καταγγελία:

Σύμφωνα με το Ν. 5041/08-04-2023, άρθρο 84, παρ. 1,2,3 »Κλινικός Εκπαιδευτής», ορίζονται οι προϋποθέσεις κατά τις οποίες οι Νοσηλευτές Π.Ε. ή Τ.Ε. (ασχέτως ακαδημαϊκής διάκρισης), δύναται να εκτελούν χρέη Κλινικών Εκπαιδευτών, με τις ευλογίες του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων και των Πανεπιστημιακών Τμημάτων Νοσηλευτικής.

Για να ωραιοποιηθεί ακόμα περισσότερο η κατάσταση, πραγματοποιήθηκε και μια δωρεάν εκπαίδευση, υπό τη μορφή μνημονίου συνεργασίας κι έτσι οι Νοσηλευτές «απελευθερωμένοι» από τα δεσμά του γνώριμου διακριτικού «Π.Ε. και ελλείψει Π.Ε….Τ.Ε.», επωμίζονται κι επίσημα έναν ακόμη ρόλο, τον οποίον αφενός και είχαν διαχρονικά, αφετέρου όμως θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το υπάρχον κλινικό έργο τους.

Το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων παραμένει αδιάφορο, ενώ το Υπουργείο Υγείας, αντί να απαιτεί τη σύσταση θέσεων Κλινικών Εκπαιδευτών εδώ και δεκαετίες από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, έχουν ως συναρμόδιοι φορείς επαναπαυτεί στη διαχρονική επιβάρυνση των χιλιάδων Νοσηλευτών, χωρίς καμία αναγνώριση και χωρίς κανένα ειδικό εκπαιδευτικό επίδομα.

Όσο για τους ακαδημαϊκούς συναδέλφους; Προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντά τους, εκχωρούν το δικαίωμα στους ποταπούς Τ.Ε. Νοσηλευτές, να συμμετέχουν χωρίς διακρίσεις και «ελλείψεις» Π.Ε. Νοσηλευτών, ενώ κατά τα λοιπά στο αμέσως επόμενο άρθρο 87: «Συγκρότηση Κινητών Ομάδων Υγείας», επανέρχεται η κανονικότητα στις διακρίσεις. Κι ας μην λησμονούμε τις ευνοϊκές ρυθμίσεις σε ό,τι αφορά τη νομολογία για τις νοσηλευτικές ειδικότητες και την απονομή τίτλων νοσηλευτικών ειδικοτήτων σε ακαδημαϊκούς Νοσηλευτές ανεξαρτήτως διακρίσεων και χωρίς την παρακολούθηση προγράμματος ειδικότητας, καθώς επίσης και σε ό,τι αφορά τις νεότερες «ανωτατοποιήσεις», για τις οποίες δεν ισχύουν τα ίδια μέτρα και σταθμά για τους Κλινικούς Νοσηλευτές, οι οποίοι κατέχουν αφενός μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών, παιδαγωγική επάρκεια, διδακτορικές διατριβές, δεύτερα πτυχία και πλούσιο επιστημονικό έργο, αφετέρου όμως, επωμίζονται και το εκπαιδευτικό έργο των Κλινικών Εκπαιδευτών.

Τραγικές καταστάσεις με τις ευλογίες του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Υγείας, αλλά και συγκεκριμένης μειονότητας ακαδημαϊκών νοσηλευτών, οι οποίες αμαυρώνουν τους κόπους και τις ατελείωτες βάρδιες όλων των υπολοίπων Νοσηλευτών που στηρίζουν αγόγγυστα τον κλινικό χώρο, χωρίς ουδεμία αναγνώριση.

Μακριά από μικροσυμφέροντα και μικροπολιτικές, θα αγωνιζόμαστε για την υγιή ανάπτυξη του Νοσηλευτικού Επαγγέλματος και μόνο. Απαιτούμε τις προσλήψεις Κλινικών Εκπαιδευτών από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων κι όχι την επιπλέον επιβάρυνση των ήδη υπηρετούντων νοσηλευτών, μέσω της «δωρεάν εκπαίδευσης», με φόντο την ακαδημαϊκή εκδούλευση.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                                                    Ο Γεν. Γραμματέας

Γεώργιος Αβραμίδης                                                    Τζαννής Πολυκανδριώτης

Διαβαστε επισης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy