Παρεμβάσεις Τελευταίες Εξελίξεις

Κατεπείγουσες ενέργειες για μόνιμες προσλήψεις Νοσηλευτών – Αναγκαιότητα Σύστασης Κλάδου Νοσηλευτών Ε.Σ.Υ.

Όπως είναι ηλίου φαεινότερο, η διαχρονική υποστελέχωση των Υπηρεσιών Υγείας από Νοσηλευτές ταλανίζει διαχρονικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με πάρα πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα της παρεχόμενης νοσηλευτικής φροντίδας.

Η μέχρι πρότινος επιχειρούμενη προσπάθεια κάλυψης των οργανικών θέσεων των Νοσηλευτών μέσω του επικουρικού προσωπικού, σαφώς και είχε θετική επίδραση σε ότι αφορά τη στελέχωση των υπηρεσιών υγείας, ωστόσο όμως, δεν ωφέλησε ιδιαίτερα, διότι ήρθε να αντισταθμίσει επί της ουσίας, τις απώλειες των Νοσηλευτών οι οποίοι είχαν λάβει τις άδειες ειδικού σκοπού. Επιπλέον η τακτική των προσλήψεων μέσω του επικουρικού προσωπικού δεν διασφαλίζει το συνεχές της επάνδρωσης στις θέσεις των Νοσηλευτών στις Υπηρεσίες Υγείας, καθώς αφορούν οργανικές θέσεις περιορισμένης χρονικής διάρκειας (δύο έτη). Με τον τρόπο αυτόν, διαιωνίζεται η ανισορροπία σε ότι αφορά τις αντιστοιχίες Νοσηλευτών – Ασθενών σε όλα τα επίπεδα, προκαλώντας πάρα πολλές δυσχέρειες στο έργο των Νοσηλευτών.

Αναφερόμενοι στη ρεαλιστική προσέγγιση του προβλήματος της τραγικής υποστελέχωσης από Νοσηλευτές στις Υπηρεσίες Υγείας, επισημαίνουμε για ακόμη μία φορά, την άμεση και επιτακτική ανάγκη της Σύστασης του Κλάδου Νοσηλευτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς η ενεργοποίησή του, θα επιφέρει άμεσα, θετικά αποτελέσματα, καθώς θα υπάρχει κάλυψη των οργανικών θέσεων σε περιπτώσεις συνταξιοδοτήσεων ή λοιπών αποχωρήσεων και με την άμεση προκήρυξη θέσεων ανά Υπηρεσία Υγείας εξατομικευμένα.

Η διαδικασία αυτή, θα εξυπηρετήσει στο έπακρο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς θα παρακαμφθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες προσλήψεων μέσω Α.Σ.Ε.Π., οι οποίες αποτελούν και την «Αχίλλειο πτέρνα», ειδικά για τα νοσοκομεία και ειδικότερα, για τις προσλήψεις Νοσηλευτών.

Οι προσλήψεις επικουρικού προσωπικού από μόνες τους δεν επαρκούν για να λύσουν το «Γόρδιο δεσμό» της υποστελέχωσης και αποτελούν επί της ουσίας λύσεις ανάγκης, οι οποίες δυστυχώς αναδείχθηκαν μέσω της πανδημίας Covid – 19.

Επιπλέον, η έναρξη του θεσμού των Νοσηλευτικών Ειδικοτήτων, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ως κάλυψη οργανικών θέσεων, διότι ο θεσμός είναι καθαρά εκπαιδευτικός. Ωστόσο όμως, μπορεί να εξελιχθεί άκρως ωφέλιμα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, στην περίπτωση κατά την οποία θα τροφοδοτεί μέσω του Κλάδου Νοσηλευτών, όλες τις Υπηρεσίες Υγείας με εξειδικευμένους Νοσηλευτές, βάση των ετήσιων αναγκών τους, οι οποίες θα προκύπτουν από τις αποχωρήσεις των υπηρετούντων Νοσηλευτών.

Η θέσπιση του Κλάδου Νοσηλευτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αποτελεί μονόδρομο, ώστε να λυθεί επ’ αόριστο το διαχρονικό πρόβλημα της υποστελέχωσης των Νοσηλευτών στις Υπηρεσίες Υγείας και προς αυτήν την κατεύθυνση εμμένουμε, με γνώμονα την εξέλιξη του επαγγέλματος των Νοσηλευτών, κυρίως όμως, τη βελτίωση της παρεχόμενης, εξειδικευμένης και ποιοτικής νοσηλευτικής φροντίδας που έχουν ανάγκη οι ασθενείς μας,

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, έχει ανάγκη κυρίως από Νοσηλευτές και αποτελεί  μονόδρομο η επιλογή της Σύστασης Κλάδου Νοσηλευτών ΕΣΥ, ώστε οι Πολίτες να έχουν το Νοσηλευτή δίπλα τους, όταν τον έχουν ανάγκη.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο 

Ο Πρόεδρος                                           Ο Γεν. Γραμματέας         

Γεώργιος Αβραμίδης                              Τζαννής Πολυκανδριώτης

Download PDF

Διαβαστε επισης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy