Δελτία Τύπου Τελευταίες Εξελίξεις

Κλάδος Νοσηλευτών Π.Ε. – Τ.Ε. του Ε.Σ.Υ.

Στο πλαίσιο των πρόσφατων κινητοποιήσεων αναφορικά με τη δημιουργία κλάδου Νοσηλευτών Π.Ε. – Τ.Ε. και κλάδου βοηθών των Νοσηλευτών του Ε.Σ.Υ., καθώς και του εμπαιγμού του Υπουργείου Υγείας και της στοχευμένης παραπληροφόρησης των συνδικαλιστικών φορέων των ΣΥ.Ν.Δ.Ε και ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π, προς τα μέλη τους, η ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο. – Ε.Σ.Υ. αναφέρει τα γεγονότα, όπως ακριβώς διαδραματίστηκαν, ξεκάθαρα και με απόλυτη διαφάνεια:

Αρχικά επισημαίνουμε ότι οι προαναφερόμενοι φορείς είχαν ήδη ενημερωθεί σε προηγούμενη συνάντηση από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για την πρόθεση σύστασης δύο ανεξάρτητων κλάδων. Σε ότι αφορά τη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαΐου 2020 στην αίθουσα τύπου του Υπουργείου Υγείας, συμμετείχαν η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ο πρόεδρος της Ε.Ν.Ε., ο Πρόεδρος της ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο. – Ε.Σ.Υ., ο Πρόεδρος της ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π. και αντιπρόσωπος όλων των ΣΥ.Ν.Δ.Ε. Κατά την έναρξη της συζήτησης ξεκαθαρίστηκε από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας προς τους αντιπροσώπους της ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π. και ΣΥ.Ν.Δ.Ε. ότι στον υπό σύσταση κλάδο Νοσηλευτών Π.Ε. – Τ.Ε δεν θα συμμετείχαν οι βοηθοί νοσηλευτών.  Στη συνέχεια, προτάθηκε επίσης από τη μεριά του Υπουργείου Υγείας, με τη σύμφωνη γνώμη της ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο. – Ε.Σ.Υ., η δημιουργία δύο ανεξάρτητων κλάδων σε ότι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό στο Ε.Σ.Υ., ήτοι ο κλάδος Π.Ε. – Τ.Ε. Νοσηλευτών του Ε.Σ.Υ. και ο κλάδος βοηθών Νοσηλευτών του Ε.Σ.Υ. Πραγματοποιήθηκε εκτενής αναφορά στις θετικές εξελίξεις τις οποίες θα είχε η συγκεκριμένη πρόταση και για τις δύο πλευρές, ώστε να εξελιχθούν αυτόνομα και με διαφάνεια μέσα στο Ε.Σ.Υ., αποκομίζοντας πολλαπλά οφέλη, όπως ειδικούς όρους απασχόλησης, ειδικές ευνοϊκές ρυθμίσεις σε θέματα υπηρεσιακών μεταβολών, ειδικό μισθολόγιο, άμεσες προσλήψεις με αυτόματη προκήρυξη θέσεων κ.λ.π. Ωστόσο, ο Πρόεδρος της ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π. ήταν εξ΄ αρχής αντίθετος, αρνούμενος να δεχτεί την πρόταση, επικαλούμενος ουτοπικούς συνειρμούς και σκέψεις, που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα και τα οφέλη που θα αποκομίσουν τα μέλη της από τη δημιουργία ξεχωριστού κλάδου. Σε παρόμοιο μήκος κύματος ήταν και η θέση του αντιπροσώπου των ΣΥ.Ν.Δ.Ε., ο οποίος ομοίως αρνούνταν αναιτιολόγητα να παραδεχτεί τα οφέλη της δημιουργίας ανεξάρτητου κλάδου. Η συνάντηση έληξε με την προϋπόθεση ότι το ίδιο βράδυ οι αντιπρόσωποι των ΣΥ.Ν.Δ.Ε., θα επέλεγαν αν θα δεχόντουσαν τη δημιουργία ξεχωριστού κλάδου βοηθών νοσηλευτών του Ε.Σ.Υ. ή θα έμεναν εκτός κλάδου και το Υπουργείο Υγείας θα προχωρούσε στη δημιουργία κλάδου Νοσηλευτών Π.Ε. – Τ.Ε. Νοσηλευτών του Ε.Σ.Υ. (de facto). Την επόμενη ημέρα και αφού αμφότεροι οι εκπρόσωποι των ΣΥ.Ν.Δ.Ε. προσήλθαν στο Υπουργείο Υγείας για περαιτέρω ενημέρωση και συζήτηση επί του ανεξάρτητου κλάδου των βοηθών Νοσηλευτών Ε.Σ.Υ., απέρριψαν την πρόταση, αρνήθηκαν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις, προτίμησαν να μην έχουν κλάδο, παραπληροφόρησαν τα μέλη τους και εξέφρασαν τις απόψεις τους με τις μεγαλειώδεις πανελλαδικές κινητοποιήσεις τους, των 30 ατόμων μέσω της Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν., στις 15 Μαΐου 2020 και στις 21 Μαΐου 2020.

Επειδή ο συνδικαλιστικός δρόμος, ο οποίος ακολουθεί η ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο. είναι συνυφασμένος με την αλληλεγγύη και τη διαφάνεια, χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες και χωρίς υπεκφυγές, καλούμε:

Το Υπουργείο Υγείας να τηρήσει τη δέσμευση του Πρωθυπουργού της χώρας, αλλά και των ιδίων και να ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΕΙ τον κλάδο των Νοσηλευτών Π.Ε. – Τ.Ε. του Ε.Σ.Υ., «ΤΩΡΑ», όπως είχαν δεσμευτεί και όπως διαλαλούσαν στις επισκέψεις στα νοσοκομεία της χώρας. Μετά τα χειροκροτήματα, ήρθε η ώρα της πολιτικής ευθύνης απέναντι στους Νοσηλευτές της χώρας και όχι του πολιτικού στρουθοκαμηλισμού και της ψηφοθηρίας. Οποιαδήποτε διαφορετική χρονική μετάθεση της σύστασης του κλάδου Νοσηλευτών Π.Ε. – Τ.Ε. ή οποιαδήποτε άλλη νομοθετική αλχημεία επιχειρηθεί από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας, εκλαμβάνεται ως «casus belli» από το σώμα των νοσηλευτών. Η πολιτική εκδούλευση και η διαχρονική παραπλάνηση των Νοσηλευτών Π.Ε. – Τ.Ε. τελειώνει εδώ.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                                            Ο Γ. Γραμματέας

Γεώργιος Αβραμίδης                                                 Τζαννής Πολυκανδριώτης

Download PDF

Διαβαστε επισης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy