Άρθρα

Νικόλαος Ρίζος: «Η επένδυση στη Νοσηλευτική Επιστήμη είναι απαραίτητη για τη βιωσιμότητα των Συστημάτων Υγείας»

Η Διεθνής Ημέρα Νοσηλευτών γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο κάθε 12 Μαΐου, την επέτειο της γέννησης της Florence Nightingale. Για το 2022, το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών (ICN) όρισε σαν θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών: «Επενδύστε στη Νοσηλευτική και σεβαστείτε τα δικαιώματα για να διασφαλίσετε την παγκόσμια υγεία».

Αυτή η ξεχωριστή ημέρα παρέχει την ευκαιρία να αναλογιστούμε το ρόλο που έπαιξαν οι Νοσηλευτές αναγνωρίζοντας το πολύτιμο και καινοτόμο έργο κατά τη διάρκεια του COVID-19 και όχι μόνο. Οι Νοσηλευτές εργάζονται  για να παρέχουν φροντίδα κάτω από τις πιο ακραίες και δύσκολες συνθήκες δημιουργώντας νέα μονοπάτια ως απάντηση στις συνεχώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις, διατηρώντας σε υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών υγείας, προσφέροντας ολιστική φροντίδα. Είναι όμως ευθύνη όλων να αναγνωρίσουν την συνεισφορά των Νοσηλευτών στο σύστημα υγείας, γιατί οι αγώνες τους σπάνια εκτιμώνται παρόλο που έχουν γίνει οι  ήρωες στην προσπάθεια  για τη σωτηρία και τη θεραπεία ασθενών εν μέσω της θανατηφόρας πανδημίας.

Το ξέσπασμα του COVID – 19 έχει αφήσει όλα τα τμήματα της κοινωνίας με τεράστια «πανδημική κούραση» και οι Νοσηλευτές ήταν αυτοί που πρώτοι από όλους βιώσαν αυτή την «πανδημική κόπωση», έχοντας τον κεντρικό ρόλο στο συστήματα της υγειονομικής περίθαλψης, δείχνοντας  τεράστια αφοσίωσης, αποφασιστικότητα, ανιδιοτέλεια και θάρρος προσπαθώντας να διασφαλίσουν την παγκόσμια υγεία.

Είναι καιρός να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στην ψυχική ευημερία των Νοσηλευτών, εστιάζοντας στην ανάγκη προστασίας και  υποστήριξης στο νοσηλευτικό επάγγελμα έτσι ώστε για να γίνει αρωγός  επένδυσης για την ενίσχυση των Συστημάτων υγείας σε όλο τον κόσμο. Κοιτώντας μπροστά, πρέπει να υποστηρίξουμε τα δικαιωμάτων των Νοσηλευτών και να δείξουμε τον  σεβασμό που τους αρμόζει. Το νοσηλευτικό επάγγελμα είναι λειτούργημα, είναι ρόλος ζωής και παροχή φροντίδας που απαιτεί διανοητική, συναισθηματική και φυσική προσπάθεια και έχει ως στόχο την ικανοποίηση των αναγκών του αρρώστου, την φυσική του φροντίδα και την ψυχολογική του υποστήριξη.

Η επένδυση στη Νοσηλευτική Επιστήμη είναι απαραίτητη για τη βιωσιμότητα των Συστημάτων Υγείας, δημιουργώντας Επιστήμονες Υγείας που είναι εφοδιασμένοι με ακαδημαϊκή κατάρτιση και κατάλληλες δεξιότητες που μπορούν να προσαρμοστούν στις εξελισσόμενες και εκτεταμένες ανάγκες Υγείας της παγκόσμιας κοινότητας.

Η πανδημία του COVID – 19 ανέδειξε έντονα τον ζωτικό ρόλο των Νοσηλευτών και της Νοσηλευτικής Επιστήμης. Οι ακραίες συνθήκες εργασίας είναι επιζήμιες για την υγεία των Νοσηλευτών, το να αναγνωριστεί το έργο τους  είναι απίστευτα σημαντικό, δημιουργώντας μια μεγάλη ευκαιρία να διασφαλιστεί ότι τα δικαιώματα των Νοσηλευτών μπορούν να προστατευτούν  καλύτερα στο μέλλον. Λένε ότι ο γιατρός θεραπεύει, αλλά οι Νοσηλευτές είναι τα πιο κοντινά άτομα και φροντίζουν τον ασθενή, που υποφέρει σωματικά και ψυχικά από ασθένειες, από πόνο και από τον φόβο του θανάτου. Βιώνουν όλες τις ψυχικές διακυμάνσεις των ανθρώπων με κατανόηση, υπομονή και ανεκτικότητα.

Νοσηλευτική σημαίνει όλα ή τίποτα, ζεις με ένταση, με πάθος, με αυταπάρνηση και χωρίς συμβιβασμούς.  Δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη στη δουλειά του Νοσηλευτή, όλα είναι μια συνεχής πρόκληση και ένα καθημερινό στοίχημα με τη ζωή και τον θάνατο. Τα συναισθήματα είναι ασύγκριτα: «Τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με τον πόνο κάθε φορά που χάνεται ένας ασθενής. Τίποτα όμως δε συγκρίνεται και με τη δύναμη που παίρνει, όταν σώζει μία ζωή!».  Έτσι προχωρά και συνεχίζει και ορμά στη μάχη σαν ήρωας, γιατί οι Νοσηλευτές είναι οι μικροί, οι μεγάλοι καθημερινοί μας ήρωες. Είναι, λοιπόν, γεγονός ότι η Νοσηλευτική είναι η «ραχοκοκαλιά της περίθαλψης», που συμβάλλει αποφασιστικά στην υγεία του πλανήτη. Όλοι εμείς, αλλά κυρίως η πολιτεία πρέπει να αναγνωρίσει έμπρακτα τους αγώνες και τις αγωνίες αυτών των ανθρώπων και να ενισχύσει το σημαντικό τους έργο, αλλά πρωτίστως να ενισχύσει τη δύναμη και τη φωνή τους!

Σήμερα, 12 Μαΐου, υψώνουμε τη φωνή μας, ευελπιστώντας να εισακουστούμε γιορτάζοντας τη Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών 2022.

Νικόλαος Ρίζος, Πρόεδρος ΣΥ.ΝΟ. – Ε.Σ.Υ. Ν. Τρικάλων,
7ο Τεύχος, Απρίλιος – Μάιος – Ιούνιος 2022,
«Νοσηλευτικό Ιστορικό» 

Διαβαστε επισης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy