Ανακοινώσεις

Οι Νοσηλευτές άλλαξαν την ιστορία του κλάδου στις 16 του Μάρτη

Με μια πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα κινητοποίηση υπό την καθοδήγηση της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ, οι νοσηλευτές διατράνωσαν την έντονη αντίθεσή τους, τόσο στη δρομολογημένη περιστολή των δικαιωμάτων τους, όσο και στην επιχειρούμενη αλλοίωση της αντιπροσώπευσής τους από τα κάθε είδους αποδεκατισμένα συνδικαλιστικά παράσιτα.

Η 16η του Μάρτη, αποτέλεσε το ορόσημο της ενιαίας νοσηλευτικής έκφρασης και του συγκερασμού πολλών δημιουργικών απόψεων και φωνών, με γνώμονα την ανατροπή του αποπνικτικού σκηνικού που επικρατεί επί δεκαετίες σε κάθε πτυχή του νοσηλευτικού επαγγέλματος.

Η ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ, διερχόμενη από πολλά δύσβατα μονοπάτια και κρατώντας στάση συνεπή και ακλόνητη όλα αυτά τα χρόνια, κατόρθωσε πλέον να εδραιωθεί στη συνείδηση των νοσηλευτών, ως η μόνη αξιόπιστη και αντιπροσωπευτική συνδικαλιστική οργάνωση.
Ο πρωτοφανής όγκος της  κινητοποίησης της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ, πέρα από το ότι ανάγκασε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να αποδεχθεί αμέσως και να προσέλθει σύσσωμη σε διάλογο, άφησε σε μας ένα ακόμη μεγαλύτερο κέδρος: Εξύψωσε το αγωνιστικό φρόνημα των συναδέλφων που βρισκόταν επί σειρά ετών στο ναδίρ και έδωσε την αίσθηση της δύναμης στους συμμετέχοντες, μιας δύναμης που πηγάζει αβίαστα από τη συμμετοχή, την ενότητα και την αλληλεγγύη.
Από νωρίς στον παράπλευρο δρόμο του Πολυτεχνείου άρχισαν να συγκεντρώνονται οι διαδηλωτές, μέσα σε ένα ήρεμο κλίμα σιγουριάς για την επιτυχημένη έκβαση του σχεδιαζόμενου επιχειρήματος.
Τα πρώτα πηγαδάκια δεν άργησαν να σχηματιστούν από πολύ νωρίς, δείγμα της ανυπομονησίας των συναδέλφων για τη μεγάλη στιγμή της διαδήλωσης. Νοσηλευτές από κάθε μέρος, βρήκαν την ευκαιρία να συζητήσουν μεταξύ τους πολλά θέματα επαγγελματικά, αλλά και να μεταφέρουν τις εμπειρίες τους από την ιδιαιτερότητα του δικού τους εργασιακού χώρου.
Γενικά, παρότι τα αιτήματα της απεργίας ήταν πολύ σοβαρά και επεσήμαιναν επακριβώς τη ζοφερή επερχόμενη πραγματικότητα, στα πρόσωπα των διαδηλωτών διέκρινες μια ανεξήγητη για τους άλλους- ευφορία: Ήταν η συνειδητοποίηση της ισχύος τους, που ξαφνικά τους είχε κυριεύσει βλέποντας και νιώθοντας όλη αυτή την περίσσεια της ψυχής που μέχρι τότε αγνοούσαν ότι διαθέτουν ακόμα…

Καθώς το ανθρώπινο μελίσσι μεγάλωνε λεπτό με το λεπτό, η διάθεση όλων ανέβαινε κατακόρυφα και το κέφι για πορεία και συνθήματα ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενο. Η μουσική ανέβαζε τον πυρετό της επερχόμενης νίκης και η φωνές από το μικρόφωνο του Θανάση, του Δημοσθένη και του Μιχάλη δημιουργούσαν μια πανηγυρική και συνάμα επική ατμόσφαιρα.
Οι νοσηλευτές μετά την παρότρυνση των διοργανωτών, άρχισαν σιγά σιγά να παίρνουν τα πανό, τα πλακάτ και τις σημαίες ετοιμάζοντάς τα για ανάρτηση. Οι περαστικοί και οι οδηγοί, σαστισμένοι ευχάριστα από την όλη κινητοποίηση και ενημερωμένοι από τα φυλλάδια που μοίραζαν οι συνάδελφοι, κατανοούσαν πλήρως τα δίκαια αιτήματα της κινητοποίησης και δήλωναν αβίαστα τη συμπαράστασή τους στον κλάδο μας.
Η πορεία ξεκίνησε ακριβώς στην ώρα της, μιας και ο όγκος της διαδήλωσης ήταν τόσος, που ασφυκτιούσε στο χώρο της προσυγκέντρωσης. Υπολογίζουμε ότι περίπου 2.000 νοσηλευτές απ’ όλη τη χώρα συμμετείχαν στην πορεία, ο κύριος όγκος των οποίων ήταν από τα νοσοκομεία της Αττικής. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η κεφαλή της πυκνής ανθρώπινης αλυσίδας  ήταν στο Πεδίο του Άρεως και η ουρά ακόμα βρισκόταν στο Πολυτεχνείο.
Με παλμό αξιοζήλευτο παρότι ήταν η πρώτη φορά που οι Νοσηλευτές διαδήλωναν αυτόνομα, χωρίς την καθοδήγηση «επαγγελματιών συνδικαλιστών», η πορεία εισήλθε στην οδό Ιουλιανού δημιουργώντας στους παρακείμενους δρόμους πανδαιμόνιο. Ο Αποστόλης με το ταμπούρλο στην πρώτη γραμμή, κρατούσε το ρυθμό, ξεσηκώνοντας το ενθουσιώδες πλήθος. Ο αέρας γέμισε με εκατοντάδες σημαίες της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ και με πάμπολλα πλακάτ και πανό με εύστοχα και ευρηματικά συνθήματα.
Η διαδήλωσή μας, ήταν καθόλα ξεχωριστή: Είχε ήθος, κέφι, πολιτισμό, ενθουσιασμό και αποφασιστικότητα. Έθεσε τον πήχη πολύ ψηλά, χωρίς να δώσει το δικαίωμα σε κανέναν να αμφισβητήσει το σφρίγος και την πυκνή δομή της. Ήταν  μια διαδήλωση και συγχρόνως μια εκδήλωση, ένα δρώμενο με θέμα τη συμπύκνωση της κοιμισμένης δύναμης τόσων ετών μέσα σε τρεις ώρες. Για να γίνει αυτό όμως μεσολάβησαν πολλά. Η αγανάκτηση της χρόνιας προδοσίας των νοσηλευτών από τους εκπροσώπους της συντήρησης και της θεοκρατίας που εκφράστηκε στο ρικνό πρόσωπο του μισοπεθαμένου ΕΣΝΕ και η αηδία τόσων ετών από τη δηλητηρίαση του εργασιακού τους βίου από τους βολεμένους και αργοκίνητους λακέδες της ανύπαρκτης ΠΟΕΔΗΝ, έγιναν η θρυαλλίδα της έκρηξης και η απαρχή της αναγέννησης για τον κλάδο των νοσηλευτών.
Όταν η παλλόμενη φάλαγγα των διαδηλωτών έφτασε μπροστά στο Υπουργείο εντυπωσιάζοντας με το ρυθμό της τους δεκάδες εκπροσώπους του τύπου και κάνοντας κάποιους άλλους να κρυφτούν στις ποντικοφωλιές τους, ήταν απολύτως βέβαιο ότι σε λίγα λεπτά της ώρας η συνάντηση με την Υπουργό θα είχε κανονιστεί. Οι υπάλληλοι του πολυώροφου κτηρίου του Υπουργείου είχαν βγει στα παράθυρα, μη μπορώντας να θυμηθούν παρόμοια πορεία…
Η εξαμελής αντιπροσωπεία της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ συναντήθηκε στην αίθουσα τύπου του ισογείου με την Υπουργό κ. Ξενογιαννακοπούλου, την Υφυπουργό κ. Γεννηματά, τον Γ. Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Δημόπουλο και τον Ειδικό Γραμματέα κ. Κατριβάνο. Η συνάντηση διήρκεσε 40 λεπτά και μετά την τοποθέτηση των μελών του ΔΣ της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ και την απάντηση της Υπουργού και της Υφυπουργού, αποφασίστηκε από κοινού, αναφορικά με τα θεσμικά αιτήματά μας, να προχωρήσει άμεσα η εξέταση της δημιουργίας κλάδου νοσηλευτών του ΕΣΥ. Επιπλέον θα δρομολογηθεί η έκδοση Π.Δ σχετικά με την περιγραφή των νοσηλευτικών κλινικών αρμοδιοτήτων (καθηκοντολόγιο) και η ίδρυση νοσηλευτικής διεύθυνσης στο Υπουργείο.
Αναφορικά με το αίτημα για άμεση πρόσληψη νοσηλευτών και με δεδομένη την τραγική κατάσταση των νοσοκομείων, η Υπουργός δεσμεύτηκε ότι μέσα στην Άνοιξη θα προκηρυχθούν πρώτα οι θέσεις των νοσηλευτών και κατόπιν του υπόλοιπου βοηθητικού νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού.
Όταν ετέθη το θέμα των μειώσεων των αποδοχών μας, η Υπουργός δήλωσε ότι θα αποσυρθεί η αρχική πρόταση για μείωση κατά 10% του κονδυλίου για τις υπερωρίες μας και ότι θα αποστείλει υπόμνημα υπέρ του χαρακτηρισμού του νοσηλευτικού επαγγέλματος ως βαρύ και ανθυγιεινό στα συναρμόδια υπουργεία.
Πολύ μεγάλη σημασία δόθηκε στη φημολογούμενη ενασχόληση της Υπουργού με την πλήξη του κύρους της ΕΝΕ σε συνέργεια με διάφορους ιδιοτελείς συνδικαλιστικούς παράγοντες, κάτι που η τελευταία αρνήθηκε κατηγορηματικά, διαβεβαιώνοντας τους παρισταμένους ότι σέβεται απολύτως το ρόλο και το έργο της Ένωσης, τονίζοντας μάλιστα ότι δε σκοπεύει να θίξει σε τίποτα κανένα απολύτως συμβουλευτικό όργανο, πολλώ δε μάλλον την ΕΝΕ που διαθέτει αιρετή διοίκηση.
Συμφωνήθηκε να μελετηθούν τα υπομνήματα της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ και να ακολουθήσει συνάντηση αμέσως μετά το Πάσχα.
Το συμπέρασμα είναι ότι αποκομίσαμε μια πολύ μετριασμένη και αυστηρή αισιοδοξία, αλλά το μέγιστο κέρδος αυτής της κινητοποίησης ήταν άλλο: Η συσπείρωση των νοσηλευτών γύρω από την ομοσπονδία που πλέον τους εκφράζει συνολικά και οσονούπω θα αποτελέσει και μέλος της ΑΔΕΔΥ, αλλά και η συνειδητοποίηση της τεράστιας δύναμης που διαθέτουν όταν είναι αλληλέγγυοι μεταξύ τους και όταν εστιάζουν τη μαχητικότητά τους σε κοινά αιτήματα χωρίς προσωπικές βλέψεις και συμφέροντα.
Οι νοσηλευτές στις 16 του Μάρτη έδειξαν το δρόμο της ενότητας προς κάθε κατεύθυνση. Κατέστησαν την ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥεπίσημο συνομιλητή της Πολιτείας και σκόρπισαν στους πέντε ανέμους μεμιάς τις στάχτες των φαντασμάτων και των κηφήνων του παρελθόντος.

Τέλος, κατανόησαν βαθύτατα ότι ο καθένας ξεχωριστά θα ανέλθει κοινωνικά, ηθικά και υλικά, μόνο αν το σύνολο αναβαθμιστεί πολύπλευρα. Και αυτό γίνεται μόνο με αγώνα.
Καλή μας αρχή…

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε την απεργία της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ σε εικόνες

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε το βίντεο της απεργίας.

Διαβαστε επισης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy