Η περίοδος της πανδημίας, πέρα από τον εξαιρετικά αρνητικό αντίκτυπο που άφησε στους Νοσηλευτές, έδωσε μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία να διασφαλίσουμε τα εργασιακά μας δικαιώματα και να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο παρόν και μέλλον για τον κλάδο μας. Δυστυχώς, πέρα από κάποια χειροκροτήματα, η ευκαιρία δεν αξιοποιήθηκε για διάφορους λόγους και έτσι βρισκόμαστε αντιμέτωποι και πάλι με τα ίδια προβλήματα.
Οι Νοσηλευτές του Ε.Σ.Υ. αντιμετωπίζουμε διαχρονικά, βασικά προβλήματα τα οποία είναι χιλιοειπωμένα και γνωστά σε όλους. Υποστελέχωση, χαμηλές αποδοχές, μη ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, απαξίωση του ρόλου μας στην πράξη, μέσα στο Σύστημα Υγείας, τόσο από το ίδιο το σύστημα όσο και από την πλευρά των χρηστών Υπηρεσιών Υγείας.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ στην Ελλάδα η αντιστοιχία νοσηλευτών σε σχέση με τον πληθυσμό ανέρχεται στο 3,8 νοσηλευτές / 1000 κατοίκους, την στιγμή που ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ ανέρχεται στο 9,2 / 1000 κατοίκους. Οι επιπτώσεις αυτών των συνθηκών αφορούν στην επαγγελματική εξουθένωση, την σωματική κατάρρευση, την ψυχολογική καταρράκωση των Νοσηλευτών. Με αυτά τα δεδομένα πως είναι δυνατόν να μιλάμε για το νέο μεγάλο στόχο που έχει θέσει το Υπουργείο Υγείας και αφορά στην Διασφάλιση Ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, προσθέτοντας επιπλέον φόρτο εργασίας, χωρίς να εξασφαλίζεται το πρώτο και σημαντικότερο ζητούμενο, που αφορά στην επαρκή στελέχωση του Συστήματος Υγείας, με Νοσηλευτές.
Η αίσθηση που κυριαρχεί, είναι ότι οι Νοσηλευτές είναι παγιδευμένοι στο Σύστημα Υγείας και προσπαθούν, όχι άδικα, να βρουν διεξόδους καλύτερων συνθηκών εργασίας, καλύτερων αμοιβών και κατά συνέπεια καλύτερης ποιότητας ζωής. Οι διέξοδοι αυτές αποτυπώνονται ξεκάθαρα στο κύμα φυγής των ήδη εργαζόμενων νοσηλευτών στο Ε.Σ.Υ. είτε προς την Σχολική Νοσηλευτική, είτε προς άλλες χώρες της Ευρώπης.
Παρόλα αυτά, οι Νοσηλευτές γερασμένοι, εξουθενωμένοι και χωρίς όραμα για το μέλλον εξακολουθούν να στηρίζουν, με ότι απόθεμα δυνάμεων τους έχει απομείνει, το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τα πάγια αιτήματα του κλάδου παραμένουν ίδια: Μαζικές προσλήψεις μόνιμων νοσηλευτών, άμεση αντικατάσταση όσων αποχωρούν από το σύστημα λόγω συνταξιοδότησης ή παραίτησης, δημιουργία νοσηλευτικού κλάδου στο Υπουργείο Υγείας και ειδικό μισθολόγιο, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά για όλους τους Νοσηλευτές.
Αλέξανδρος Ραψομανίκης,
Αντιπρόεδρος ΣΥ.ΝΟ. – Ε.Σ.Υ. Ν. Κέρκυρας