Δελτία Τύπου Τελευταίες Εξελίξεις

«Οι Νοσηλευτές κατέκλυσαν το Βόλο για τις εργασίες του 23ου Πανελλήνιου Νοσηλευτικού Συνεδρίου της ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο. – Ε.Σ.Υ.»

Το πιο πολυπληθές Νοσηλευτικό Συνέδριο της ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο. – Ε.Σ.Υ. διεξήχθη από τις 07 έως τις 10 Δεκεμβρίου 2023, στην πόλη του Βόλου. Περισσότεροι από 2.200 Νοσηλευτές,  Φοιτητές Νοσηλευτικής και Επαγγελματίες Υγείας, συμμετείχαν στις εργασίες του συνεδρίου, επιβεβαιώνοντας για πολλοστή φορά ότι το συνέδριο της ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο. – Ε.Σ.Υ. είναι θεσμός για τα Νοσηλευτικά και Υγειονομικά Δρώμενα.

Το συνέδριο τελούσε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος και η παρακολούθηση του επιστημονικού προγράμματος μοριοδοτήθηκε με Μονάδες Συνεχιζόμενης Νοσηλευτικής Εκπαίδευσης από την Ε.Ν.Ε., σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Η καθολική συμμετοχή όλων των Πρωτοβάθμιων Συλλόγων Νοσηλευτών της Ομοσπονδίας, όπως και οι συμμετοχές των Διευθύνσεων Νοσηλευτικών Υπηρεσιών απ’ όλη την επικράτεια και την Κύπρο συνέθεσαν ένα μοναδικό τετραήμερο επιστημονικής γνώσης, αλλά και εποικοδομητικών διαλόγων σχετικά με τις νεότερες εξελίξεις στα νοσηλευτικά δρώμενα, σε επιστημονικό και συνδικαλιστικό επίπεδο.

Ιδιαίτερη τιμή στις εργασίες του συνεδρίου αποτέλεσε η παρουσία του Δρ. Πάνου Κατσαμπάνη, Διευθυντή Προγραμμάτων Ελλάδος του Διεθνή Οργανισμού Ορθοδόξων Χριστιανών, ο οποίος παρακολούθησε το επιστημονικό έργο των Νοσηλευτών και συνομίλησε με δεκάδες συνέδρους, λαμβάνοντας γνώση για τις καθημερινές δυσκολίες, αλλά και την πρόοδο της Νοσηλευτικής Επιστήμης στη χώρα μας. Παράλληλα ο Δρ. Πάνος Κατσαμπάνης παρουσίασε το αξιοθαύμαστο έργο του Διεθνή Οργανισμού Ορθοδόξων Χριστιανών, ο οποίος μέσω των καθοριστικών δωρεών του, συνέβαλε ουσιαστικά στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών στις πληγείσες από τις πρόσφατες πλημμύρες περιοχές της Θεσσαλίας με πολύ σημαντικές δωρεές σε σχολεία, αλλά και στην υποστήριξη των Υπηρεσιών Υγείας με τις μεγαλύτερες δωρεές στην ιστορία των Γενικών Νοσοκομείων του Βόλου και της Λάρισας συνολικής αξίας 2 εκατομμυρίων δολαρίων περίπου σε υγειονομικό υλικό τα οποία θα και θα παραδοθούν το μήνα Μάρτιο/Απρίλιο του 2024.

 Στην τελετή έναρξης τίμησαν τους Νοσηλευτές με την υβριδική παρουσία τους ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Απόστολος Θάνος ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνάτιου, ο Υφυπουργός Υγείας κ. Δημήτριος Βαρτζόπουλος, η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Ζέττα Μακρή, οι Βουλευτές του Νομού Μαγνησίας κ. Χρήστος Μπουκώρος και κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο Διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Φώτιος Σερέτης, ο Υποδιοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Σταύρος Παπαγεωργίου, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Νοσηλευτικής του Υπουργείου Υγείας κ. Σοφία Χατζηδήμου, η Προϊσταμένη του Τμήματος  Νοσηλευτικού Προσωπικού της Διεύθυνσης Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του Υπουργείου Υγείας κ. Χρυσάνθη Μπαρώ, η Προϊσταμένη του Τμήματος  Μαιών και Επισκεπτών/τριών Υγείας της Διεύθυνσης Νοσηλευτικής του Υπουργείου Υγείας κ. Μαλαματένια Νικολάου, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δήμου Βόλου  κ. Θέμης Τζούνης ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Βόλου κ. Αχιλλέα Μπέου, ο Οικονομικός Επόπτης Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Νικόλαος Αγγελέτος ως εκπρόσωπος του Προέδρου κ. Αριστοτέλη Μπασδάνη, ο Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Μάξιμος Ζάντζος ως εκπρόσωπος του Προέδρου κ. Απόστολου Οντόπουλου, ο Διοικητής του Π.Γ.Ν. Λάρισας κ. Δημήτριος Κατσικονούρης, ο Διοικητής Γ.Ν. Βόλου «ΑΧΙΛΛΟΠΟΥΛΕΙΟ” κ. Ιωάννης Ντόκος, ο Διοικητής του Γ.Ν. Λάρισας κ. Γρηγόριος Βλαχάκης, ως εκπρόσωπος του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Χρήστου Βενέτη παρέστη ο κ. Παύλος Μαλινδρέτος, η Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Γ.Ν. Βόλου κ. Αικατερίνη Χαρανά, ο κ. Ευγένιος Πεγειώτης ως εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα της Παγκύπριας Συντεχνίας  Νοσηλευτών κ. Γεωργίου Παναγιώτη, ο Πρόεδρος της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος κ. Σκουτέλης Δημήτριος, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου κ. Αποστόλος Κωτσής, η Πρόεδρος ΣΥ.ΝΟ. – Ε.Σ.Υ. Ν.  Μαγνησίας & Πρόεδρος της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής κ. Μαγδαληνή Σελαμανίδου, Υποδιευθύντρια Παθολογικού Τομέα Γ.Ν. Βόλου, ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου κ. Άρης Υφαντής και τους χαιρετισμούς ολοκλήρωσε ο Πρόεδρος της ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο. – Ε.Σ.Υ. κ. Γεώργιος Αβραμίδης.

Ακολούθησαν οι Τιμητικές Βραβεύσεις της ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο. – Ε.Σ.Υ., οι οποίες είχαν ιδιαίτερη ψυχοσυναισθηματική φόρτιση για όλους τους Νοσηλευτές. Αρχικά μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης βραβεύτηκαν η Υποναυάρχος (ΥΝ) Γλυκερίας Μεμεκίδου και η Υποπτέραρχος (ΥΝ) Ευαγγελία Ανδρεαδάκη, για το ήθος, τον αλτρουϊσμό και τον ηρωισμό τους κατά τη διάρκεια της ελληνιστικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη, όπου έπεσαν εν ώρα καθήκοντος υπέρ Πατρίδος, εκπροσωπώντας επάξια τα ιδανικά της Ελλάδας και της Νοσηλευτικής Επιστήμης. Τα δύο βραβεία παρέλαβαν συγγενείς των αείμνηστων συναδέλφων μας, μέσα σε παρατεταμένο χειροκρότημα για την υπέρτατη θυσία τους απέναντι σε όλους μας.

Στη συνέχεια βραβεύτηκαν κατά σειρά η Διεύθυνση Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Γ.Ν. Βόλου «ΑΧΙΛΛΟΠΟΥΛΕΙΟ», η Διεύθυνση Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, η Διεύθυνση Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Γ.Ν. Ξάνθης, η Διεύθυνση Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Γ.Ν. «ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ», η Διεύθυνση Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Γ.Ν. Καβάλας και η Διεύθυνση Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Π.Γ.Ν.Θ. «ΑΧΕΠΑ», για την άρτια οργάνωση και την αποτελεσματική διαχείριση των έκτακτων κρίσεων, οι οποίες ανέδειξαν τον επαγγελματισμό, το ήθος και τον αλτρουισμό που επέδειξε το Νοσηλευτικό τους Προσωπικό στη διασφάλιση της υγείας των ασθενών.

Η κήρυξη των εργασιών του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε από τη Φιλόλογο κ. Ελπίδα Πανάγου, με την Εναρκτήρια Διάλεξη: «Η πορεία της Μαγνησίας στον χρόνο: μία σύντομη αναφορά στη συνάντηση του τόπου και των ανθρώπων με την Ιστορία».

Σε ότι αφορά το επιστημονικό πρόγραμμα, περιλάμβανε 10 Κλινικά Φροντιστήρια – Σεμινάρια, 13 Διεπιστημονικές Διαλέξεις, 16 Στρογγυλές Τράπεζες, 115 Αναρτημένες & Προφορικές Ανακοινώσεις, καθηλώνοντας τους συμμετέχοντες, οι οποίοι παρακολουθούσαν με αμείωτο ενδιαφέρον τα νεότερα δεδομένα στο χώρο της υγείας, συνδυάζοντας τις νεότερες επιστημονικές εξελίξεις και την εφαρμογή αυτών στην καθημερινή κλινική άσκηση. Οι παρουσίες διακεκριμένων Επιστημόνων Υγείας και υψηλόβαθμων στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης και των Υπηρεσιών Υγείας προκάλεσαν ιδιαιτέρως γόνιμες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις μεταξύ των συνέδρων, αναδεικνύοντας τον κοινό στόχο όλων των επαγγελματιών και επιστημόνων της υγείας, ο οποίος είναι η δημιουργία ενός βιώσιμου Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο θα ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες των πολιτών και θα εξασφαλίζει την επαγγελματική ευημερία των στελεχών του.

Κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης του Συνεδρίου απονεμήθηκαν οι βραβεύσεις για τις κάτωθι πρωτότυπες ερευνητικές και ανασκοπικές εργασίες:

  1. Βραβείο Πρωτότυπης Ερευνητικής Εργασίας «Νικόλαος Παπανδρέου» για την εργασία με τίτλο: «Διερεύνηση της σχετιζόμενης με την υγεία ποιότητας ζωής σε ηλικιωμένα παντρεμένα ζευγάρια άνω των 65 ετών σε δείγμα πληθυσμού του Δήμου Χανίων», με συγγραφική ομάδα τους κ. Βασιλική Μπούνταλη, κ. Βαΐτση Τελεμένη.
  2. Βραβείο Πρωτότυπης Βιβλιογραφικής Ανασκόπησης για την εργασία με τίτλο: «Αξιολόγηση της απόδοσης του ανθρώπινου δυναμικού στους Δημόσιους Οργανισμούς Υπηρεσιών Υγείας, μια … αρεστή διαδικασία», με συγγραφική ομάδα τον κ. Αναστάσιο Δαρδόγιαννο.
  3. Βραβείο Πρωτότυπης Βιβλιογραφικής Ανασκόπησης για την εργασία με τίτλο: «Υποστηρικτικές επιφάνειες – Νεότερα δεδομένα σε ασθενείς High Risk», με συγγραφική ομάδα τους κ. Ελένη Μοσχονά, κ. Απόστολο Πεχλεβάνη, κ. Ελισσάβετ Αθανασιάδου.
  4. Βραβείο Πρωτότυπης Βιβλιογραφικής Ανασκόπησης για την εργασία με τίτλο: «Ασθενής που προσέρχεται για πνευμονεκτομή και η νοσηλευτική αναισθησιολογική φροντίδα αυτού», με συγγραφική ομάδα τους κ. Μαρία Βούλγαρη, κ. Ραφαήλ Ιωαννίδη.
  5. ΒραβείοΠρωτότυπης Ηλεκτρονικά Αναρτημένης ανακοίνωσης (e-Poster) για την εργασία με τίτλο: «Αλφαβητισμός στην υγεία και κατάσταση υγείας παιδιών κι εφήβων», με συγγραφική ομάδα τους κ. Δήμητρα Βασιλακοπούλου, κ. Ευστρατία Σίμου.
  6. Βραβείο Πρωτότυπης Βιβλιογραφικής Ανασκόπησης για την εργασία με τίτλο: «Αξιολόγηση του εκπαιδευτικού προγράμματος Πρώτων βοηθειών της Διεύθυνσης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Γ.Ν. Βόλου», με συγγραφική ομάδα τους κ. Αικατερίνη Χαρανά, κ. Χρυσάνθη-Βασιλική Κορώνη, κ. Ευγενία Μουστάκα, κ. Αποστολία Πουρνάρα, κ. Κωνσταντίνο Τράγαλο, κ. Αφροδίτη Ζαφειροπούλου, κ. Γεώργιο Βλιώρα.

Μετά το πέρας των βραβεύσεων ο Πρόεδρος της ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο. – Ε.Σ.Υ. κ. Γεώργιος Αβραμίδης αναφέρθηκε στην επιτυχημένη έκβαση των εργασιών του συνεδρίου και ευχαρίστησε όλα τα μέλη των επιτροπών για το εξαιρετικό έργο τους, καθώς και όλους τους συνέδρους για την καθολική συμμετοχή τους. Ιδιαιτέρως δε, αναφέρθηκε στην παρουσία του Δρ. Πάνου Κατσαμπάνη, ο οποίος παρά το βεβαρυμμένο πρόγραμμα του, τίμησε με την παρουσία του όλους τους Νοσηλευτές και στην τελετή λήξης του Συνεδρίου. Χαρακτηριστική στιγμή αποτέλεσε η πρόσκληση του Δρ. Πάνου Κατσαμπάνη προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο. – Ε.Σ.Υ. στην παράδοση ενός ασθενοφόρου, αλλά και στην παράδοση υγειονομικού υλικού στην Εύβοια και στο Βόλο αντίστοιχα μέσα στο επόμενο διάστημα, γεγονός το οποίο καταδεικνύει την ουσιαστική αναγνώριση του έργου των Νοσηλευτών και την περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ του Διεθνή Οργανισμού Ορθοδόξων Χριστιανών και της Ομοσπονδίας σε πολλαπλά επίπεδα.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο. –  Ε.Σ.Υ., συγχαίρουμε όλα τα μέλη της ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο. – Ε.Σ.Υ., τα μέλη των επιτροπών, όλους τους συντελεστές και τους συμμετέχοντες για την παρουσία τους. Για ακόμη μια φορά θέσαμε υψηλότερα τον πήχη για το 24ο Πανελλήνιο Νοσηλευτικό Συνέδριο μας, το Δεκέμβριο του 2024, με στόχο να τον ξεπεράσουμε εκ νέου.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                                          Ο Γεν. Γραμματέας

Γεώργιος Αβραμίδης                                         Τζαννής Πολυκανδριώτης

Διαβαστε επισης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy