Ανακοινώσεις Τελευταίες Εξελίξεις

Παγκόσμια Ημέρα για την Ψυχική Υγεία

Η ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο. – Ε.Σ.Υ., στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την  Ψυχική Υγεία΄2020, επισημαίνει την αναγκαιότητα για καθολική μέριμνα από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις πολιτικές για την ψυχική υγεία, με γενικό στόχο την κοινωνική ευαισθητοποίηση για θέματα ψυχικής υγείας σε όλο τον κόσμο και την κινητοποίηση των προσπαθειών για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας.

Δυστυχώς η ψυχική υγεία εξακολουθεί να παραμένει στη σκιά των υγειονομικών εξελίξεων, όντας ένας από τους πιο παραμελημένους τομείς της δημόσιας υγείας. Καθώς δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν πληγεί από την πανδημία COVID-19, η μέριμνα για την ψυχική τους υγεία δεν είναι η αρμόζουσα και σε πολλές περιπτώσεις δεν υφίσταται.

Οι επαγγελματίες ψυχικές  υγείας και κυρίως οι Νοσηλευτές Ψυχικής Υγείας έχουν επωμιστεί μεγάλο βάρος των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 στην ψυχική υγεία των πολιτών, με αποτέλεσμα και οι ίδιοι να χρειάζονται υποστήριξη χωρίς αυτή να είναι διαθέσιμη από τις υπηρεσίες τους. Οι προκλήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν είναι συνεχώς αυξανόμενες και δυσανάλογες με τον αριθμό των υπηρετούντων Νοσηλευτών Ψυχικής Υγείας, με αποτέλεσμα την αύξηση των ψυχοπιεστικών παραγόντων στο εργασιακό τους περιβάλλον.

Οι Διεθνείς Φορείς αναφέρουν ότι η ανάγκη για ψυχική υγεία και ψυχοκοινωνική υποστήριξη θα αυξηθεί σημαντικά τους επόμενους μήνες και χρόνια και για το σκοπό αυτό η επένδυση σε προγράμματα ψυχικής υγείας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, είναι πλέον πιο σημαντικά από ποτέ. Γι’ αυτό ο στόχος της φετινής εκστρατείας της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας είναι η αύξηση των επενδύσεων στην ψυχική υγεία.

Στην Ελλάδα η ανάπτυξη και η αναδιοργάνωση όλου του πλαισίου των παρεχόμενων υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε όλα τα επίπεδα κρίνεται απολύτως αναγκαία, όπως επίσης και η άμεση ενίσχυση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας με Νοσηλευτές Ψυχικής Υγείας είναι πιο επιτακτική από ποτέ, ώστε να διασφαλιστεί στο έπακρο η αδιάλειπτη παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας προς όλους τους πολίτες.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                                           Ο Γ. Γραμματέας

Γεώργιος Αβραμίδης                                            Τζαννής Πολυκανδριώτης

Download PDF

Διαβαστε επισης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy