Δελτία Τύπου Τελευταίες Εξελίξεις

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2023

Η 10η Οκτωβρίου επέστρεψε για ακόμη μια χρονιά και βρίσκει τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας στη χώρα μας στον απόηχο των γεγονότων από τις τριτοκοσμικές συνθήκες νοσηλείας, οι οποίες διαπιστώθηκαν στην Ψυχιατρική Κλινική του Γ.Ν.Ν.Ι. «ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΕΙΟ – ΠΑΤΗΣΙΩΝ». Άραγε συνάδει το φετινό μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας: «Our minds, our rights»;

Αδιαμφισβήτητα η ψυχική υγεία αποτελεί τον κύριο ρυθμιστικό παράγοντα για την πνευματική και σωματική ευεξία των ανθρώπων. Ο κάθε άνθρωπος έχει το απόλυτο δικαίωμα στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας, οι οποίες θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις εξατομικευμένες ανάγκες του.

Ωστόσο όμως, η τραγική υποστελέχωση των Υπηρεσιών Υγείας από Νοσηλευτές Ψυχικής Υγείας και γενικότερα από επαγγελματίες ψυχικής υγείας, έχει επιφέρει πολλές δυσχέρειες στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Η επαγγελματική εξουθένωση επιβαρύνει επίσης σημαντικά το καθημερινό έργο των επαγγελματιών ψυχικής υγείας, με αποτέλεσμα να υπερβάλλουν εαυτούς, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις ανάγκες περίθαλψης των ψυχικά πασχόντων. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι βέβαιο ότι αν δεν ενισχυθούν οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας με Νοσηλευτές Ψυχικής Υγείας και επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας, τα επόμενα χρόνια το σύνθημα για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, θα είναι: «losing our rights».

Ως ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο. – Ε.Σ.Υ. δηλώνουμε τη διαθεσιμότητα μας προς το Υπουργείο Υγείας και προς όλους τους Φορείς, ώστε να συνεργαστούμε και να διασφαλίσουμε το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας.

Απαιτούμε τις άμεσες προσλήψεις Νοσηλευτών Ψυχικής Υγείας και Επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας, την αναπροσαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για την Ψυχική Υγεία, την ανάπτυξη Δικτύου και Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στην Κοινότητα, την ανάπτυξη εξειδικευμένων Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                                           Ο Γ. Γραμματέας

Γεώργιος Αβραμίδης                                             Τζαννής Πολυκανδριώτης

Διαβαστε επισης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy