Τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο. – Ε.Σ.Υ. με την Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Ασημίνα Γκάγκα, στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου διαλόγου για την επίλυση των διαχρονικών παθογενειών του νοσηλευτικού επαγγέλματος και την εξομάλυνση της ασφυκτικής εργασιακής πίεσης στις Υπηρεσίες Υγείας, εξαιτίας της υποστελέχωσης.
Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας ενημερώθηκε για το επισφαλές εργασιακό περιβάλλον και τις αντίξοες εργασιακές συνθήκες, στις οποίες καλούνται να υπηρετούν οι νοσηλευτές, γεγονός το οποίο έχει αυξήσει ακόμη περισσότερο την επαγγελματική εξουθένωση, με όλες τις αρνητικές συνέπειες σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο.
Η άμεση ανάγκη νέων προσλήψεων, το άνοιγμα της πολύ-αναμενόμενης προκήρυξης του Α.Σ.Ε.Π., η τροποποίηση των οργανισμών των νοσοκομείων, ειδικότερα στον υπολογισμό των οργανικών θέσεων, καθώς και η άμεση απορρόφηση όλων των ειδικευόμενων νοσηλευτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αποτελούν την αρχή για την αντιμετώπιση του διαχρονικού προβλήματος της υποστελέχωσης.
Για να μπορέσει το ίδιο το σύστημα να είναι βιώσιμο, λειτουργικό και ελκυστικό προς τους νοσηλευτές, θα πρέπει να υπάρχει ένα ευέλικτο στρατηγικό πλάνο ενίσχυσης, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις εκάστοτε ανάγκες.
Προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση προτάθηκε από την ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο. – Ε.Σ.Υ., να υπάρξουν ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν ειδικό σύστημα προσλήψεων, αμοιβών, αξιολόγησης, ασφαλιστικού καθεστώτος.
Επιπλέον αναδιαμόρφωση του πεπαλαιωμένου νομοθετικού πλαισίου σε ότι αφορά το καθηκοντολόγιο των νοσηλευτών, αλλά και επίσπευση των απαραίτητων αλλαγών σε ότι αφορά τις οργανικές θέσεις των νοσηλευτών στους οργανισμούς των νοσοκομείων, με παράλληλη εξεύρεση βιώσιμης λύσης για την αντιστοίχιση των Νοσηλευτών Τ.Ε. σε Π.Ε..
Ακόμη, τέθηκε στη συζήτηση το φλέγον ζήτημα της άμεσης επικαιροποίησης και έκδοσης των αναδιαμορφωμένων οργανισμών των νοσοκομείων, οι οποίοι όπως είναι σε ισχύ, παρακωλύουν την εύρυθμη λειτουργία τους, καθώς και ο παρωχημένος τρόπος υπολογισμού της στελέχωσης ανθρώπινου δυναμικού, ο οποίος ουδεμία σχέση έχει με τις υπάρχουσες ανάγκες και σαφώς δεν ανταποκρίνεται στις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες στελέχωσης.
Από την πλευρά της, η Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι όλα τα στελέχη του Υπουργείου Υγείας, αναγνωρίζουν το έργο των νοσηλευτών και εργάζονται εντατικά, ώστε να αντιμετωπιστούν ουσιαστικά και χωρίς ημίμετρα τα διαχρονικά προβλήματα του κλάδου των νοσηλευτών. Οι προσπάθειες για την ταχύτατη απορρόφηση των νοσηλευτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αποτελούν προτεραιότητα για το Υπουργείο Υγείας, όπως επίσης και η παροχή κινήτρων προς τους νέους νοσηλευτές για να παραμείνουν στη χώρα. Επιπλέον, ανέφερε ότι το Υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται νέο μοντέλο υπολογισμού στελέχωσης ανθρώπινου δυναμικού, βασιζόμενο σε διεθνείς αποδεκτούς δείκτες ανάλογα με τον αριθμό κλινών, τη βαρύτητα των περιστατικών και το είδος των μονάδων. Παράλληλα δε, ανέφερε ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα, θα ζητηθεί η συνεργασία της ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο. – Ε.Σ.Υ. για διάλογο, ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας, για την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας.
Διατηρώντας επιφυλάξεις για τη στάση του Υπουργείου Υγείας, στην επίλυση των διαχρονικών προβλημάτων που διατύπωσαν οι Νοσηλευτές, αναμένουμε την έμπρακτη ανταπόκρισή του.
Από δεσμεύσεις και υποσχέσεις έχουμε χορτάσει.
Η ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο. – Ε.Σ.Υ. συνεχίζει ακάθεκτη το έργο της, μέσα από τον υγιή συνδικαλισμό και το ρεαλιστικό διάλογο, χωρίς παρωπίδες και μικροπολιτικές ονειρώξεις.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Γεώργιος Αβραμίδης Τζαννής Πολυκανδριώτης