Άρθρα

Σκάνδαλο στο νοσοκομείο Κατερίνης! – Καταγγελίες για παράνομες 10ήμερες άδειες

Μέλη της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας μιλούν στο protothema.gr – Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΕΝΕ, τα τελευταία δύο χρόνια η διοίκηση του νοσοκομείου καθορίζει αυτοβούλως και αυθαίρετα τα Τμήματα των οποίων το προσωπικό λαμβάνει την ειδική 10ήμερη άδεια – Αντίθετη άποψη διατυπώνει για το θέμα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ)

«Βιομηχανία» παράτυπων αδειών καταγγέλλεται ότι έχει στηθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, με τους εργαζόμενους να τελούν σε ειδικό, «προνομιακό» καθεστώς αναφορικά με τις άδειές τους, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος αλλά και για τις πειθαρχικές ευθύνες όλων των εμπλεκομένων.

Όπως καταγγέλλει η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ), ο διοικητής του νοσοκομείου, κ. Αστέριος Φαρμάκης, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας χορηγεί την ειδική άδεια των 10 ημερών – δίδεται σε νοσηλευτές χειρουργείων, ανάνηψης, ΜΕΘ, ΜΑΦ, μονάδων στεφανιαίων νόσων, τεχνητού νεφρού, περιτοναϊκής κάθαρσης, ΑΙDS, προώρων, αίθουσες τοκετών και παραλαβής, υπηρεσίες αιμοδοσίας, μονάδων μεσογειακής αναιμίας και αιμορροφυλικών με βασική προϋπόθεση τη συνεχή υπηρεσία του εργαζόμενου σε ένα από αυτά επί ένα έτος- σε εργαζόμενους τμημάτων που δεν το δικαιούνται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΕΝΕ, τα τελευταία δύο χρόνια η διοίκηση του νοσοκομείου καθορίζει αυτοβούλως και αυθαίρετα τα Τμήματα των οποίων το προσωπικό λαμβάνει την ειδική 10ήμερη άδεια, πέραν της κανονικής. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις η διοίκηση φέρεται να έχει εγκρίνει και τη μεταφορά της άδειας τοκετού για εργαζόμενες σε άλλο χρονικό διάστημα.

Όπως επισημαίνουν στελέχη της ΕΝΕ μιλώντας στο protothema.gr, στο σκανδαλώδες θέμα των αδειών ο διοικητής που υπογράφει τα επίμαχα και παράνομα έγγραφα είναι ο τελευταίος «κρίκος» αυτής της αλυσίδας. «Ακέραια την ευθύνη φέρουν πρωτίστως όλοι οι προϊστάμενοι που εισηγούνται την ανάλογη άδεια αλλά και ολόκληρη η Νοσηλευτική Διεύθυνση η οποία υπογράφει τα σχετικά προγράμματα. Αντί δηλαδή η Νοσηλευτική Υπηρεσία να διαφυλάσσει τη νομιμότητα, με τις εισηγήσεις της κάνει τα πάντα έτσι ώστε το νοσοκομείο να αιμορραγεί και να χάνει προσωπικό και εργατοώρες» επισημαίνουν και ζητούν από την αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) να δώσει εξηγήσεις για τον τρόπο χορήγησης των αδειών στο νοσοκομείο Κατερίνης.

ΠΟΕΔΗΝ: Όλοι οι εργαζόμενοι δικαιούνται τη 10ήμερη άδεια

Αντίθετη άποψη διατυπώνει για το θέμα των ειδικών αδειών η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

«Οι δέκα ημέρες πρόσθετης ειδικής άδειας μετ’ αποδοχών του άρθρου 105 του Ν. 2071/1992 ρυθμίζεται με την υπ’ αριθμ. 2003075/204/0022 ΦΕΚ Β’ 33/1995 Κοινή Υπουργική Απόφαση. Τα Τμήματα όμως του Νοσοκομείου, στα οποία εργαζόμενοι Νοσηλευτές είναι δικαιούχοι, προσδιορίζονται με απόφαση της Διοίκησης» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ανάλογη εκτίμηση διατυπώνουν και σε ό,τι αφορά τη χορήγηση κανονικής άδειας σε συνδυασμό με την άδεια τοκετού ή μητρότητας άλλων αδειών οι οποίες όπως αναφέρουν μπορούν να δίδονται από τη διοίκηση κατά τρόπο ώστε να μπορούν να διευκολυνθούν οι υπάλληλοι.

Πηγή: http://www.protothema.gr/

Διαβαστε επισης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy