Δελτία Τύπου Τελευταίες Εξελίξεις

Συνάντηση αντιπροσωπίας μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο. – Ε.Σ.Υ. με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας

Στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης της ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο. – Ε.Σ.Υ. και της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου βρήκε «εν τέλει», το σθένος και προσκάλεσε σε διάλογο αντιπροσωπία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο. – Ε.Σ.Υ., αφού πρώτα εξάντλησε όλα τα μέτρα αποφυγής και κατάλαβε ότι οι εκατοντάδες Νοσηλευτές που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, ήρθαν για να αποδοκιμάσουν την αντι – νοσηλευτική πολιτική των στελεχών του Υπουργείου Υγείας και να απαιτήσουν την επίλυση των διαχρονικών αιτημάτων τους.

Στη συνάντηση συμμετείχε ο Υπουργός Υγείας κ. Αθανάσιος Πλεύρης και η αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Ασημίνα Γκάγκα. Ακολούθησε συζήτηση εφ’ όλης της ύλης και ζητήθηκαν εξηγήσεις για την απαράδεκτη συμπεριφορά του Υπουργείου Υγείας απέναντι στους Νοσηλευτές. Μέσα σε ένα ιδιαιτέρως «θερμό κλίμα», οι εκπρόσωποι του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο. – Ε.Σ.Υ. έθεσαν προ των ευθυνών τους την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και απαίτησαν τη συνολική αναθεώρηση της εφαρμοζόμενης ως τώρα πολιτικής απέναντι στους Νοσηλευτές, η οποία τους ωθεί να παραιτούνται από τις Υπηρεσίες Υγείας, να μεταναστεύουν στο εξωτερικό και να εγκαταλείπουν το επάγγελμά τους αναζητώντας εναλλακτικές μορφές εργασίας, μιας και δεν υπάρχει πλέον κανένα ουσιαστικό κίνητρο τόσο για να παραμείνουν οι Νοσηλευτές στο Ε.Σ.Υ., αλλά ούτε και να επιλέξουν οι νέοι άνθρωποι να σπουδάσουν Νοσηλευτική.

Παράλληλα επιλύθηκαν όλες οι «απορίες» της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, σχετικά με τον επαγγελματικό και επιστημονικό τίτλο του ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ, καθώς τα ανώτατα στελέχη με «ελαφρά τη καρδία» επιχειρούσαν να «χρυσώσουν το χάπι», προφασιζόμενα προσλήψεις 4.000 Νοσηλευτών, βαφτίζοντας ως Νοσηλευτές… διάφορες ειδικότητες, οι οποίες υπάγονται στις Διευθύνσεις Νοσηλευτικών Υπηρεσιών. Κατέστη σαφές από μεριάς μας πως μόνο οι Νοσηλευτές μπορούν να εκφράσουν τους Νοσηλευτές, χρησιμοποιώντας τη δική τους φωνή, ενώ πέραν των δυσκολιών που ήδη αντιμετωπίζουμε, μας αδικεί να έχουμε να αντιμαχόμαστε και να προσπαθούμε να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις, όσον αφορά το ρόλο μας στη νοσοκομειακή πραγματικότητα, που επιχειρούν άλλοι φορείς να δημιουργήσουν για μας.

Ακόμη, αναφορικά με την αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, τονίστηκε από την πλευρά μας πως αυτή η επιπλέον αύξηση του επιδόματος δε μπορεί να αντισταθμίσει τη μη ικανοποίηση ως τώρα των αιτημάτων μας, δεδομένου ότι χωρίς σημαντικά κίνητρα για το νοσηλευτικό επάγγελμα, οι νοσηλευτές οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε αδιέξοδο.

Επιπλέον, απαιτήθηκε η θεσμοθέτηση ευνοϊκών ρυθμίσεων για το εργασιακό καθεστώς των Νοσηλευτών, η ένταξη όλων των Νοσηλευτών στα Β.Α.Ε., η συμμετοχή των Διευθυντών Νοσηλευτικών Υπηρεσιών στα Διοικητικά Συμβούλια των Νοσοκομείων, η καταβολή του έκτακτου επιδόματος στους Νοσηλευτές των Κέντρων Ψυχικής Υγείας οι οποίοι δεν το έλαβαν την περασμένη χρονιά, η καταβολή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας και στους Νοσηλευτές – Εκπαιδευτικούς των Δ.Ι.Ε.Κ. των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., η πλήρης αναγνώριση της προϋπηρεσίας από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και η μη καταβολή αναδρομικών κρατήσεων στην περίπτωση αυτή, η ανάληψη θέσης ευθύνης στις Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αποκλειστικά από Νοσηλευτές.

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεσμεύτηκε για την εξέταση στο σύνολο των αιτημάτων αναλυτικά και γι’ αυτό το σκοπό συμφωνήθηκε κι από τις δύο πλευρές να υπάρχει στενή συνεργασία εφεξής, με προγραμματισμό αμέσως επόμενης συνάντησης, ώστε να δοθούν δίκαιες λύσεις ουσίας κι όχι απλά υποσχέσεις.

Δεν ευελπιστούμε, δεν ονειροπολούμε, δεν παραμυθιαζόμαστε, δεν ευχόμαστε, δεν εφησυχάζουμε και κυρίως δεν παρακαλούμε.

Είμαστε στις επάλξεις…ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ & ΘΑ ΔΙΚΑΙΩΘΟΥΜΕ! 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                                                         Ο Γεν. Γραμματέας

Γεώργιος Αβραμίδης                                                         Τζαννής Πολυκανδριώτης

Διαβαστε επισης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy