Δελτία Τύπου Τελευταίες Εξελίξεις

«Συνάντηση αντιπροσωπίας μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο. – Ε.Σ.Υ. με τον Υπουργό Υγείας»

Σε συνέχεια της δέσμευσης του Υπουργού Υγείας προς την ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ. – Ε.Σ.Υ. για την άμεση επικοινωνία και συνεργασία, σχετικά με την επίλυση των διαχρονικών παθογενειών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, απέναντι στους Νοσηλευτές, πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπίας μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο. – Ε.Σ.Υ., την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023, στο Υπουργείο Υγείας.

Ο Υπουργός Υγείας ενημέρωσε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ. – Ε.Σ.Υ. σχετικά με την εξέλιξη όλων των θεμάτων τα οποία είχαν συζητηθεί στη συνάντηση στις 17 Φεβρουαρίου 2023, τονίζοντας ιδιαιτέρως ότι η θεσμοθέτηση ευνοϊκών ρυθμίσεων για το εργασιακό καθεστώς των Νοσηλευτών, αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Υγείας, η οποία απαιτεί λήψη κεντρικών αποφάσεων και θα υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, μετά τις εθνικές εκλογές, γεγονός το οποίο αναμένεται να επιβεβαιώσει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, μέσα από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του για τους Νοσηλευτές.

Κυρίαρχο θέμα της συνάντησης αποτέλεσε η τραγική υποστελέχωση και η παροχή κινήτρων προς τους Νοσηλευτές, ώστε να παραμείνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και να περιοριστεί η μαζική φυγή τους από τις Υπηρεσίες Υγείας. Η παροχή της μηδαμινής εν τέλει αύξησης του επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας, για την οποία απομένουν ορισμένες τελικές προσθήκες, ώστε να συμπεριληφθούν όλοι οι Νοσηλευτές, αφενός και δε χρυσώνει κανένα «χάπι», ωστόσο όμως ανοίγει ένα δίαυλο, ώστε να ακολουθήσουν μαζικότερες ρυθμίσεις για το νοσηλευτικό επάγγελμα στο άμεσο μέλλον.

Τονίστηκε επίσης η άμεση αναγκαιότητα της αποκατάστασης της κατάφορης αδικίας σχετικά με την αναγνώριση της προϋπηρεσίας από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και η μη καταβολή αναδρομικών κρατήσεων.

Επίσης ο Υπουργός Υγείας ενημερώθηκε και για την έκδοση σχετικής εγκυκλίου για τη μη επιστροφή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των Νοσηλευτών των Κέντρων Ψυχικής Υγείας.

Ακόμη τέθηκε το ζήτημα της δημιουργίας αυτοτελούς Τμήματος Νοσηλευτικής σε όλες τις Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται αποκλειστικά και μόνο όσες ειδικότητες έχουν συνάφεια με τη Νοσηλευτική και στο συγκεκριμένο Τμήμα θα προΐσταται μόνο Νοσηλευτής ΠΕ ή ΤΕ, με τον αναπληρωτή του.

Επιπλέον, σε ότι αφορά τις Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τέθηκε και το ζήτημα του ορισμού των Νοσηλευτών Λοιμώξεων των κλάδων ΠΕ ή ΤΕ από την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του διασυνδεόμενου Νοσοκομείου, ως Υπεύθυνων  Επιτήρησης Λοιμώξεων στις δημόσιες μονάδες παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως ορίζονται οι αντίστοιχοι ιατροί, που συμμετέχουν στις ίδιες Επιτροπές Λοιμώξεων στα Νοσοκομεία.

Παράλληλα ο Υπουργός Υγείας ενημερώθηκε για τον αποκλεισμό του κλάδου των Νοσηλευτών, σε ότι αφορά τη συμμετοχή των Διευθυντών Νοσηλευτικών Υπηρεσιών και των Αναπληρωτών τους, όπως και για τη συμμετοχή αντιπροσώπων των Νοσηλευτών στα Διοικητικά Συμβούλια των Νοσοκομείων, σύμφωνα με τις τελευταίες «νομοθετικές αστοχίες» του Υπουργείου Υγείας (Ν. 5027/2023 & Ν. 5034/2023).

Ακόμη, τέθηκε το φλέγον θέμα της «επικίνδυνης» εγκυκλίου, η οποία δημιουργεί ένα επισφαλές περιβάλλον για τη λειτουργία Τμημάτων Εντατικής Θεραπείας Ενηλίκων – Παίδων, καθώς μειώνει τον αριθμό των Νοσηλευτών και δίνει το πρωτοφανές δικαίωμα στους Διευθυντές Ιατρούς να ορίζουν τις «τύχες» στις μετακινήσεις των Νοσηλευτών, παρακάμπτοντας τις Διευθύνσεις των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών, αλλά και τους ίδιους τους Διοικητές των Νοσοκομείων.

Τέλος τονίστηκε ιδιαιτέρως, ότι είναι απαράδεκτο το ίδιο το Υπουργείο Υγείας να «αεροβαφτίζει» ως Νοσηλευτές, όλους τους λοιπούς επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται στις Διευθύνσεις Νοσηλευτικών Υπηρεσιών, ως βοηθητικό προσωπικό, καθώς με αυτόν τον τρόπο δεν προστατεύεται ούτε ο κλάδος των Νοσηλευτών, αλλά ούτε κι ο επαγγελματικός όρος του Νοσηλευτή, ο οποίος, αντιθέτως, παραποιείται και αντιποιείται από το ίδιο το Υπουργείο Υγείας.

Ο Υπουργός Υγείας τηρώντας τη δέσμευσή του για την εξεύρεση δίκαιων λύσεων, απέναντι στις νομοθετικές παθογένειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας προς τον κλάδο των Νοσηλευτών, ανέφερε ότι θα αποκαταστήσει στα εναπομείναντα νομοσχέδια τις πιο άμεσες νομοθετικές διαστρεβλώσεις, ώστε μετά το πέρας των εθνικών εκλογών, να έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες για τις περαιτέρω σημαντικές νομοθετικές ρυθμίσεις του Νοσηλευτικού Επαγγέλματος.

Μέσα από τον ειλικρινή διάλογο που αναπτύχθηκε, τέθηκαν οι ουσιαστικές βάσεις κι όχι «οι προεκλογικές βάσεις», για τη νομοθετική αποκατάσταση και την εξέλιξη του νοσηλευτικού επαγγέλματος. Η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ. – Ε.Σ.Υ. απέδειξε για πολλοστή φορά ότι εκπροσωπεί τον υγιή συνδικαλισμό και στοχεύει στην ανάπτυξη του Νοσηλευτικού Επαγγέλματος, χωρίς μικροπολιτικές.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                                                         Ο Γεν. Γραμματέας

Γεώργιος Αβραμίδης                                                         Τζαννής Πολυκανδριώτης

Διαβαστε επισης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy