Δελτία Τύπου Τελευταίες Εξελίξεις

ΣΥ.ΝΟ. – Ε.Σ.Υ. Ν. Αιτωλοακαρνανίας: Συμπεράσματα 1ης Νοσηλευτικής Ημερίδας Γ.Ν. Αιτωλοακαρνανίας – Ν.Μ. Αγρινίου: “Η Νοσηλευτική Επιστήμη του χθες και του αύριο”

Ο ΣΥ.ΝΟ. – Ε.Σ.Υ. Ν. Αιτωλοακαρνανίας σε συνεργασία με τη Διοίκηση της Νοσηλευτικής Μονάδας Αγρινίου, τη Διεύθυνση Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, το 3ο Περιφερειακό Τμήμα Ηπείρου – Αιτωλοακαρνανίας – Ιόνιων Νήσων  – Πελοποννήσου και υπό την αιγίδα της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος και της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Νοσηλευτικής Ομοσπονδίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, διοργάνωσε στις 15 Μαρτίου 2024, στο αμφιθέατρο της Νοσηλευτικής Μονάδας Αγρινίου, την 1η Νοσηλευτική Ημερίδα, με τίτλο: «Η Νοσηλευτική Επιστήμη του χθες και του αύριο».

Την επιστημονική εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό: ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνός, οι βουλευτές του Νομού Αιτωλοακαρνανίας κ. Αθανάσιος Παπαθανάσης και η κ. Χριστίνα Σταρακά, ο Δήμαρχος της πόλης του Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, ο Διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Ιωάννης Καρβέλης, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Αιτωλοακαρνανίας κ. Μιχαήλ Σερασκέρης, ο Γενικός Γραμματέας της Ε.Ν.Ε. κ. Τζαννής Πολυκανδριώτης, ο Πρόεδρος του 3ου Περιφερειακού Τμήματος Ηπείρου – Αιτωλοακαρνανίας – Ιόνιων Νήσων – Πελοποννήσου της Ε.Ν.Ε. κ. Γεώργιος Αρβανίτης, ο Πρόεδρος της ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο. – Ε.Σ.Υ. κ. Γεώργιος Αβραμίδης, ο Γενικός Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου, Ιατρός Ορθοπεδικός κ. Χαράλαμπος Ρώσσας, η εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο του Γενικού Νοσοκομείου Αιτωλοακαρνανίας κ. Ειρήνη Ντάσκαρη-Γερασιμίδη, η Εκπαιδεύτρια-Νοσηλεύτρια Τμήματος Υγείας του Περιφερειακού Τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αγρινίου κ. Τσούτσικου Αρετή, η Πρόεδρος του Συλλόγου Νοσηλευτών Ε.Σ.Υ. Νομού Αιτωλοακαρνανίας κ. Κωνσταντίνα Αργυρίου και ο Διευθυντής της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας της Νοσηλευτικής Μονάδας Αγρινίου κ. Παναγιώτης Μπουρνάζος.

Χαιρετισμό επίσης απηύθυναν στην Ημερίδα οι Βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας κ. Μάριος Σαλμάς και κ. Μίλτος Ζαμπάρας, ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αγρινίου κ. Ιωάννης Τσιτσέλης και η Διευθύντρια της Νοσηλευτική Υπηρεσίας της Νοσηλευτικής Μονάδας Μεσολογγίου κ. Αγγελική Ακριβοπούλου.

Η επιστημονική εκδήλωση περιλάμβανε τέσσερις Στρογγυλές Τράπεζες, ένα Κλινικό Φροντιστήριο και μια Ειδική Θεματική Τράπεζα.

Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη Στρογγυλή Τράπεζα με τίτλο: «Παθολογική & Επείγουσα / Εντατική Νοσηλευτική», περιλάμβανε τις κάτωθι εργασίες με εισηγητές τους:

 1. «Αποτίµηση του βαθµού ικανοποίησης των ασθενών από τις παρεχόµενες υπηρεσίες υγείας στο Τµήµα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκοµείου Αγρινίου, εν καιρώ πανδηµίας COVID-19», Παπαροϊδάµη Κωνσταντίνα.
 2. «Οξεία και Χρόνια Νεφρική ανεπάρκεια και σύγχρονες Νοσηλευτικές παρεµβάσεις», Σάλτη Μαρία.
 3. «Η εξέλιξη της επιστήµης αρωγός στην αντιµετώπιση του Σακχαρώδους ∆ιαβήτη τύπου 1», Λούβαρη Βασιλική.
 4. «∆ιαλογή & Συντονισµός στο Τµήµα Επειγόντων Περιστατικών», Νίκου Ευθύµιος.

Το επιστημονικό πρόγραμμα συνεχίστηκε με τη δεύτερη Στρογγυλή Τράπεζα με τίτλο: «Χειρουργική Νοσηλευτική», περιλάμβανε τις κάτωθι εργασίες με εισηγητές τους:

 1. «Θεραπεία και Πρόληψη Οστεοπόρωσης», Μπεκιάρη Μαρία.
 2. «Συγγενείς Ανωµαλίες στο µυοσκελετικόσύστηµα παιδιών. Ο ρόλος του Νοσηλευτή», Αυγέρη Γεωργία.

Ακολούθησε το Κλινικό Φροντιστήριο με τίτλο: «Αύριο µε το ∆ικηγόρο σου», που πραγματοποιήθηκε από τη Νομική Σύμβουλο της Ε.Ν.Ε. κ. Ελένη Παπαγεωργίου, η οποία παρουσίασε πληθώρα νομικών περιπτώσεων επαγγελματικής φύσεως σχετικά με το νοσηλευτικό επάγγελμα.

Κατόπιν έλαβε χώρα η Στρογγυλή Τράπεζα της ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο. – Ε.Σ.Υ. και του ΣΥ.ΝΟ. – Ε.Σ.Υ. Ν. Αιτωλοακαρνανίας, μέσω της οποίας πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το νοσηλευτικό επάγγελμα, καθώς και για το έργο της Ομοσπονδίας.

Η συνέχεια δόθηκε με την τρίτη Στρογγυλή Τράπεζα, η οποία αφορούσε την Νοσηλευτική Ψυχικής Υγείας και περιλάμβανε τις κάτωθι εργασίες με εισηγητές τους:

 1. «∆ιερεύνηση των Ψυχοκοινωνικών Παραγόντων που επιδρούν στη ∆ωρεά Αίµατος στους Επαγγελµατίες Υγείας,µέσω της εφαρµογής της Θεωρίας της Προσχεδιασµένης Συµπεριφοράς. Η περίπτωση του Νοµού Αιτωλοακαρνανίας», Κόκκιος Θεοδόσιος.
 2. «∆ιερεύνηση του επιπέδου Ενδυνάµωσης των Επαγγελµατιών Υγείας και η επίδρασή της στην απόδοση τους σε Νοσοκοµείο του ΕΣΥ», Νάστα Αριστέα.
 3. «Το εργασιακό άγχος και η επίδραση του στην επαγγελµατική και προσωπική ζωή των επαγγελµατιών υγείας», Κουρέτση Παναγιώτα.

Το επιστημονικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την τέταρτη Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα: «Κοινοτική Νοσηλευτική & Νοσηλευτική Δημόσιας Υγείας», περιλάμβανε τις κάτωθι εργασίες με εισηγητές τους:

 1. «Νέες προκλήσεις στη δηµόσια υγεία µε έµφαση στην καρδιαγγειακή νόσο και ο ρόλος των επαγγελµατιών υγείας στη κοινότητα», Μάλλιου Βιργινία.
 2. «Ψυχοκοινωνική ∆ιαχείριση στην Αποκατάσταση Ασθενούς µετά από νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας», Νταλακούρα Ουρανία.
 3. «Η Κοινοτική Νοσηλευτική σε κρίσεις και καταστροφές», Ζαρκαδούλας Νικόλαος.

Οι Νοσηλευτές μέσα από τις άκρως ενδιαφέρουσες ομιλίες τους ανέδειξαν τις προκλήσεις, το έργο τους μέσα από την καθημερινή κλινική πράξη,αλλά και τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα. Επίσης συζητήθηκαν ενδελεχώς όλα τα διαχρονικά προβλήτα τα οποία ταλανίζουν το νοσηλευτικό επάγγελμα και προτάθηκαν ρεαλιστικές λύσεις, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε επαρκώς την τραγική υποστελέχωση και όλες τις δυσχέρειες τις οποίες προκαλεί στην καθημερινή μας κλινική άσκηση.

Οι συμμετοχές των Νοσηλευτών και των Επαγγελματιών Υγείας ήταν 650 σε αριθμό, γεγονός το οποίο χαρακτήρισε άκρως επιτυχημένη την επιστημονική μας εκδήλωση. Η αθρόα συμμετοχή των συναδέλφων ανεβάζει ακόμη υψηλότερα τον πήχη για τη διεξαγωγή της επόμενης επιστημονικής μας εκδήλωσης.

Ως ΣΥ.ΝΟ. – Ε.Σ.Υ. Ν. Αιτωλοακαρνανίας εκφράζουμε τις θερμές ευχαριστίες μας προς τους επίσημους προσκεκλημένους, τη Διοίκηση της Νοσηλευτικής Μονάδας Αγρινίου, την Διεύθυνση Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, την ΠΑ.Σ.Υ.Ν.Ο. – Ε.Σ.Υ., την Ε.Ν.Ε., το 3οΠεριφερειακό Τμήμα Ηπείρου – Αιτωλοακαρνανίας – Ιόνιων Νήσων  – Πελοποννήσου της Ε.Ν.Ε., τα μέλη της Οργανωτικής & Επιστημονικής Επιτροπής, καθώς και προς όλους τους συμμετέχοντες για τη συνεργασία και την ενεργή συμμετοχής τους στις εργασίες της 1ης Νοσηλευτικής Ημερίδα, η οποία εκπλήρωσε τους σκοπούς της στο ακέραιο.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος                                                           Ο Γεν. Γραμματέας

Κωνσταντίνα Αργυρίου                                       Νικόλαος Ζαρκαδούλας

Διαβαστε επισης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy