Πρωτοβάθμια Σωματεία ΣΥ.ΝΟ. Ευρυτανίας - Φθιώτιδας - Φωκίδας - ΕΣΥ

ΣΥ.ΝΟ. – Ε.Σ.Υ. Ν. Ευρυτανίας – Φθιώτιδας – Φωκίδας: «Καταδικαστέα και αποτρόπαιη η πράξη βίας απέναντι στο Νοσηλευτικό Προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας»

Ο Σύλλογος Νοσηλευτών Ε.Σ.Υ. Ν. Ευρυτανίας – Φθιώτιδας – Φωκίδας απέστειλε έγγραφη καταγγελία προς τους αρμόδιους φορείς, σχετικά με το περιστατικό βίας, το οποίο έλαβε χώρα στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, καταδικάζοντας την πράξη και θέτοντας τις αρχές προ των ευθυνών τους.

Αναλυτικά η καταγγελία:

Αξιότιμοι,

Με την παρούσα καταγγελία, σας εκφράζουμε τον αποτροπιασμό και την αγανάκτηση όλων των μελών του ΣΥ.ΝΟ. – Ε.Σ.Υ. Ν. Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, μέλους της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Νοσηλευτικής Ομοσπονδίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, σχετικά με το απερίγραπτο περιστατικό βίας, το οποίο έλαβε χώρα στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, στις 11 Αυγούστου 2022 και είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό των συναδέλφων μας, από συνοδό, νοσηλευόμενου ασθενή.

Το συγκεκριμένο περιστατικό, απλά έρχεται να επιβεβαιώσει τις διαχρονικές ελλείψεις, παροχής ενός ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος για τους Νοσηλευτές και τους επαγγελματίες υγείας, γεγονός το οποίο αποτελεί την απόρροια της τραγικής υποστελέχωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε όλα τα επίπεδα απασχόλησης του ανθρώπινου δυναμικού του. Το 90% της φροντίδας που λαμβάνουν οι ασθενείς κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους, παρέχεται από το νοσηλευτικό προσωπικό. Η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το νοσηλευτικό προσωπικό, και ειδικότερα από την αριθμητική και ποιοτική του στελέχωση. Εάν επιθυμούμε να δημιουργήσουμε ένα σύστημα υγείας, που παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας, ικανοποιεί τις ανάγκες φροντίδας των ασθενών και να συμβάλει στη διατήρηση και βελτίωση του επιπέδου της Δημόσιας Υγείας, θα πρέπει να βελτιώσουμε άμεσα τη νοσηλευτική στελέχωση όλων των επίπεδων φροντίδας υγείας.

Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες αντίστοιχων περιστατικών και είμαστε εκτεθειμένοι στο έλεος του εκάστοτε ψυχισμού των πολιτών, ο οποίος εκφράζεται με πολλών ειδών μορφών βίαιων συμπεριφορών, που περιλαμβάνει συχνά επεισόδια λεκτικής βίας και πλέον επεισόδια σωματικής βίας. Και όλα αυτά σε βάρος ενός διαχρονικά εξουθενωμένου και αποδεκατισμένου νοσηλευτικού προσωπικού, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του ΕΣΥ. Στη προκειμένη περίπτωση, σαφώς και δεν χωρούν λόγια… και «παρηγορητικά» τηλεφωνήματα, αλλά πράξεις! Είμαστε επιστήμονες υγείας και απαιτούμε την εξασφάλιση ενός ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος. Έχουν εδώ και χρόνια εκδοθεί οδηγίες από Διεθνείς Οργανισμούς (ΠΟΥ, Joint Commission) για τον τρόπο διασφάλισης ενός εργασιακού περιβάλλοντος, όπου προλαμβάνονται και αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά επεισόδια σωματικής και λεκτικής βίας. Εκτιμούμε ότι πρέπει και στην χώρα μας να ξεκινήσει μία τέτοια σοβαρή προσπάθεια.

Χρέος μας είναι να παρέχουμε νοσηλευτική φροντίδα προς τους ασθενείς μας κι όχι να γνωρίζουμε αυτοάμυνα και πολεμικές τέχνες, για να υπερασπιστούμε τη σωματική μας ακεραιότητα.

Όλοι οι αρμόδιοι φορείς είστε ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ να μας προστατεύετε από τα περιστατικά βίας κι όχι να παίζουμε τις ζωές μας κορώνα ή γράμματα, ανάλογα με τις ψυχικές διαθέσεις των πολιτών, αποτελώντας τα θύματα τους.

Καταδικάζουμε το απαράδεκτο αυτό περιστατικό και σας καλούμε να μας παρέχετε ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον! Οι Υπηρεσίες Υγείας δεν αποτελούν εμπόλεμες ζώνες και είναι απαράδεκτο το γεγονός να δεχόμαστε οποιαδήποτε μορφή βίας.

Αναμένοντας τις δικές σας ενέργειες για την παραδειγματική καταδίκη του συνοδού, με όλες τις προβλεπόμενες πειθαρχικές διαδικασίες, δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας, προς τις συναδέλφισες μας και επιφυλασσόμεθα για οποιεσδήποτε, σχετικές με το συμβάν, νομικές ενέργειες, μέσω της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Νοσηλευτικής Ομοσπονδίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας. 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΥ.ΝΟ. – Ε.Σ.Υ. Ν. Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας

Ο Πρόεδρος                                                                       Η Γεν. Γραμματέας

Γεώργιος Τριπόδης                                                          Αναστασία Σκύλαρη

Download PDF

Διαβαστε επισης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy