ΣΥ.ΝΟ.ΨΥ.ΝΟ. Ε.Σ.Υ. - Ν. Αττικής Τελευταίες Εξελίξεις

ΣΥ.ΝΟ.ΨΥ.ΝΟ. – Ε.Σ.Υ. Ν. Αττικής: “Σχέδιο νόμου για την ψυχική υγεία και τις μονάδες απεξάρτησης-ανοιχτή επιστολή προς τον Υφυπουργό Υγείας, αρμόδιο για θέματα ψυχικής υγείας

Ο ΣΥ.ΝΟ.ΨΥ.ΝΟ. – Ε.Σ.Υ. Ν. Αττικής απέστειλε ανοιχτή επιστολή προς τον Υφυπουργό Υγείας κ. Δημήτριο Βαρτζοπουλο, σχετικά με το σχέδιο νόμου για την Ψυχική Υγεία και τις Μονάδες Απεξάρτησης, τονίζοντας την άμεση αναγκαιότητα διαλόγου, με σκοπό τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου σχεδίου λειτουργίας του δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, το οποίο θα εξελίσσεται και θα προσαρμόζεται στις ανάγκες των πολιτών, εξασφαλίζοντας παράλληλα την εργασιακή ευημερία των επαγγελματιών ψυχικής υγείας.
Αναλυτικά η επιστολή:

Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ,

Σε μια περίοδο όπου οι Μονάδες Ψυχικής Υγείας, οι Ψυχιατρικές Κλινικές των Γενικών Νοσοκομείων, καθώς και τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία μαστίζονται από την έλλειψη Νοσηλευτών και επαγγελματιών ψυχικής υγείας, με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν μονίμως με προσωπικό ασφαλείας, καθιστώντας επισφαλείς τις συνθήκες νοσηλείας για την υγεία των ασθενών και τις συνθήκες εργασίας των Νοσηλευτών και των επαγγελματιών υγείας, ανακοινώνετε ένα σχέδιο νόμου από την Ψυχική Υγεία, το οποίο επιφέρει ριζικές αλλαγές στο διοικητικό μοντέλο διαχείρισης των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας της χώρας, έχοντας ως μέλημα την υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων στις Υγειονομικές Περιφέρειες, γεγονός το οποίο θα επιφέρει χαοτικές αρνητικές επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας των Μονάδων Ψυχικής Υγείας.

Κι ενώ τα προβλήματα της τραγικής υποστελέχωσης και των εκατοντάδων τεχνικών προβλημάτων των κτιριακών υποδομών, έχουν υποβαθμίσει σε σημαντικό βαθμό τις παρεχόμενες υπηρεσίες ψυχικής υγείας και συγχρόνως έχουν δημιουργήσει ένα επισφαλές εργασιακό περιβάλλον, αναμένεται με το προτεινόμενο μοντέλο διοίκησης να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο η λειτουργία των μονάδων ψυχικής υγείας, όπως συμβαίνει αντίστοιχα με τις μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι οποίες ομοίως έχουν ενταχθεί διοικητικά στις Υγειονομικές Περιφέρειες, δημιουργώντας συνεχώς προβλήματα στη λειτουργία των Μονάδων.

Οι Νοσηλευτές και οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας διαχρονικά και ειδικότερα τα τελευταία χρόνια υπερβάλουμε εαυτούς για να κρατήσουμε σε λειτουργία τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και τις Δομές Ψυχικής Υγείας, προσφέροντας συγχρόνως ποιοτικές παροχές υγείας στους ασθενείς, παρά την τραγική υποστελέχωση, κι αντί να μας ενισχύσετε σε πολλαπλά επίπεδα, επιχειρείτε να μας φέρετε αντιμέτωπους μ’ ένα σχέδιο νόμου, το οποίο χωλαίνει και υπονομεύει τη λειτουργία και την εξέλιξη των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας.

Ως Σύλλογος Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. Ν. Αττικής, σας καλούμε να αναθεωρήσετε το προτεινόμενο σχέδιο νόμου και να προχωρήσουμε στον από κοινού σχεδιασμό του, ώστε να αποφύγουμε τις ολέθριες ζημίες τις οποίες θα επιφέρει στο ιδιαιτέρως απαιτητικό δίκτυο παροχής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας.

Για αυτό το σκοπό αιτούμαστε μια επείγουσα συνάντηση, ώστε να σας καταθέσουμε τις προτάσεις μας, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ενός εναρμονισμένου σχεδίου λειτουργίας του δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, το οποίο θα είναι βιώσιμο, θα εξελίσσεται και θα προσαρμόζεται στις ανάγκες των πολιτών, εξασφαλίζοντας της εργασιακή ευημερία των επαγγελματιών ψυχικής υγείας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΥ.ΝΟ.ΨΥ.ΝΟ. – Ε.Σ.Υ. Ν. Αττικής 

Ο Πρόεδρος                                                                        Η Γεν. Γραμματέας

Αθανάσιος Τζιάτζιος                                                         Αφροδίτη Βλαχάκου

Διαβαστε επισης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy