Πρωτοβάθμια Σωματεία ΣΥ.ΝΟ.ΨΥ.ΝΟ. Ε.Σ.Υ. - Ν. Αττικής

ΣΥ.ΝΟ.ΨΥ.ΝΟ. Ν. Αττικής – Ε.Σ.Υ.: Το Ψ.Ν.Α. «ΔΑΦΝΙ», ψυχορραγεί και εκθέτει τους Νοσηλευτές σε επισφαλές εργασιακό περιβάλλον, λόγω της υποστελέχωσης

Ο Σύλλογος Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων Νομού Αττικής του Εθνικού Συστήματος Υγείας απέστειλε καταγγελία προς το Υπουργείο Υγείας και τη Διοίκηση του Ψ.Ν.Α., σχετικά με το επισφαλές εργασιακό περιβάλλον εργασίας στο Ψ.Ν.Α.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Επανερχόμαστε στο θέμα της τραγικής υποστελέχωσης του μεγαλύτερου Ψυχιατρικού Νοσοκομείου της χώρας αφού πολλάκις σας έχουμε προειδοποιήσει εδώ και καιρό, ότι η λειτουργία του είναι επισφαλής τόσο για την παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους λήπτες, όσο και για την εργασιακή ασφάλεια των εργαζομένων του και κυρίως των Νοσηλευτών. Η υποστελέχωση δεν δίνει τη δυνατότητα στους Νοσηλευτές να ασκήσουν Νοσηλευτική Ψυχική Υγείας, αλλά να περιορίζονται στην υποτυπώδη άσκηση του έργου τους και να αναλώνονται περισσότερο να καλύπτουν κενά άλλων ειδικοτήτων, ασκώντας αλλότρια καθήκοντα. Επιπρόσθετο βάρος, ήρθε να προστεθεί με το μέτρο της αναστολής εργασίας, για το οποίο είμαστε εκ διαμέτρου αντίθετοι και το καταδικάζουμε ως απαράδεκτο, αλλά και οι αναμενόμενες συνταξιοδοτήσεις, παράγοντες οι οποίοι αποδεκάτισαν τη Διεύθυνση Νοσηλευτικής Υπηρεσίας. Ως αποτέλεσμα της αδιαφορίας σας για την επαρκή στελέχωση με ανθρώπινο δυναμικό, βιώνουμε μια ανελέητη ψυχοπιεστική περίοδο προοδευτικής εργασιακής επιβάρυνσης και διευρυμένης εξουθένωσης.

Με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθούμε σε ακραίες καταστάσεις επικινδυνότητας και θα είναι αδύνατη ακόμη και η βασική παροχή Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας προς τους συμπολίτες μας τόσο στην ενδονοσοκομειακή νοσηλεία, τόσο και στην εξωνοσοκομειακή – ψυχοκοινωνική αποκατάσταση.

Επιβάλλεται, επιτέλους να αναλάβετε τις ευθύνες σας και να ληφθούν επειγόντως μέτρα ενίσχυσης του ανθρωπίνου δυναμικού του νοσοκομείου. Η άμεση επαναφορά των συναδέλφων οι οποίοι βρίσκονται στο κωμικοτραγικό και πρωτοφανές απάνθρωπο μέτρο της αναστολής εργασίας θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ωστόσο δεν επαρκεί. Η άμεση πρόσληψη Νοσηλευτών Ψυχικής Υγείας με ειδική προκήρυξη Α.Σ.Ε.Π., η άμεση έναρξη της Ειδικότητας Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας και η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων (ώστε να μην αναλώνονται σε ανανεώσεις συμβάσεων), αποτελούν τους βασικούς πυλώνες για να διασωθεί η βασική λειτουργία του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής. Σαφώς και θα πρέπει να ληφθούν παρόμοια μέτρα και για τις υπόλοιπες ειδικότητες, ώστε οι Νοσηλευτές Ψυχικής Υγείας να είναι σε θέση να ασκούν με ασφάλεια το έργο τους κι όχι να παριστάνουν το προσωπικό εστίασης, το τεχνικό προσωπικό, το προσωπικό ασφαλείας και εν γένει οποιαδήποτε μορφή ειδικότητας «παρέχει» Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας στο μεγαλύτερο επαναλαμβάνουμε Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της χώρας.

Σας επισημαίνουμε ότι η κατάρρευση της λειτουργίας του νοσοκομείου βρίσκεται προ των πυλών του και το αποτέλεσμα αυτής ισοδυναμεί με τραγικές συνέπειες για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, η οποία εξακολουθεί να μαστίζεται ανελέητα από τις συνέπειες της πρωτόγνωρης πανδημίας COVID – 19.

Αναμένουμε τόσο από τη Διοίκηση του Ψ.Ν.Α., όσο και από το Υπουργείο Υγείας να μας ενημερώσουν για τις ενέργειες τους και για το σκοπό αυτό δηλώνουμε τη διαθεσιμότητά μας, ανά πάσα στιγμή, ώστε από κοινού να σχεδιάσουμε και να καταλήξουμε σε ρεαλιστικές λύσεις, πάντα στο πλαίσιο του υγιούς συνδικαλισμού, ώστε να αντιμετωπίσουμε ολιστικά κι όχι με ημίμετρα την υποστελέχωση, η οποία απειλεί τη βιωσιμότητα του Ψ.Ν.Α., των Νοσηλευτών Ψυχικής Υγείας, αλλά κυρίως των ευάλωτων συμπολιτών μας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΥ.ΝΟ.ΨΥ.ΝΟ. – Ε.Σ.Υ. του Νομού Αττικής 

Ο Πρόεδρος                                                                           Ο Γεν. Γραμματέας 

Αθανάσιος Τζιάτζιος                                                          Παναγιώτης Ζαρκαδούλας

Download PDF

Διαβαστε επισης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy