Παρεμβάσεις Τελευταίες Εξελίξεις

Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στις πλάτες των Νοσηλευτών

Η ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο. – Ε.Σ.Υ. στο πλαίσιο του πρωθυπουργικού διαγγέλματος σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών, τάσσεται σύσσωμη υπέρ των εμβολιασμών. Οι Νοσηλευτές είναι οι πρώτοι που βίωσαν και βιώνουν καθημερινά τις οδυνηρές εμπειρίες της πανδημίας μέσα από το κλινικό τους έργο και οι πρώτοι, οι οποίοι υποστήριζαν ανέκαθεν τους εμβολιασμούς. Από την έναρξη των εμβολιασμών, προσήλθαν πρώτοι να εμβολιστούν, ώστε να είναι σε θέση να νοσηλεύουν τους συμπολίτες μας, αλλά και να προστατεύσουν τις οικογένειες τους από τη μετάδοση του COVID – 19.

Ωστόσο, το μέτρο της υποχρεωτικότητας θα πρέπει να εξεταστεί με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς προσκρούει σε πληθώρα εξειδικευμένων περιπτώσεων Νοσηλευτών, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να εμβολιαστούν λόγω χρόνιων νοσημάτων και λοιπών παθολογικών καταστάσεων κι επιπλέον,παραβιάζει συνταγματικές ελευθερίες και δικαιώματα των εργαζομένων.

Επιπλέον, θα πρέπει να διαχωριστεί η θέση των Νοσηλευτών από το Νοσηλευτικό προσωπικό το οποίο αποτελείται κι από διάφορες άλλες  ειδικότητες, όπως οι Βοηθοί Νοσηλευτών, οι Βοηθοί Θαλάμου, οι Τραυματιοφορείς,  κ.λπ., οι οποίες ανήκουν διοικητικά στις Διευθύνσεις Νοσηλευτικών Υπηρεσιών, αλλά δεν είναι Νοσηλευτές, όπως λανθασμένα προβάλλεται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και προκαλείται σύγχυση στους πολίτες, με αποτέλεσμα τη δημιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων.

Οι Νοσηλευτές δεν θα γίνουν τα εξιλαστήρια θύματα, ούτε θα επιτρέψουν να είναι έρμαια στην παραπληροφόρηση. Νοσούμε από COVID – 19, έχουμε χάσει συναδέλφους, δεχόμαστε κοινωνικό εκφοβισμό, αλλά ΩΣ ΕΔΩ. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει το έργο μας και την επιστήμη μας, αρχές τις οποίες πρεσβεύουμε και υπηρετούμε. Το «ατυχές;» παράδειγμα του Πρωθυπουργού: «…Είναι αδιανόητο, για παράδειγμα, ένας ανεμβολίαστος νοσηλευτής να φροντίζει έναν ανοσοκατεσταλμένο καρκινοπαθή ασθενή. Είμαι σίγουρος ότι με αυτήν την απόφαση συμφωνεί το μεγάλο μέρος της κοινωνίας», μας κάνει να αναρωτιόμαστε, αν είναι εξ’ ίσου αδιανόητο για τον ίδιο, αλλά και για την κοινωνική βούληση, το γεγονόςότι δεν έχει υλοποιήσει ακόμη τις κυβερνητικές δεσμεύσεις του για την ένταξη στα Β.Α.Ε., τις μόνιμες προσλήψεις, τις μονιμοποιήσεις όλων των συμβασιούχων, τη σύσταση κλάδου Νοσηλευτών στο Ε.Σ.Υ..

Στο πλαίσιο του υγιούς συνδικαλισμού και της πρόθεσής μας να συμβάλλουμε τα μέγιστα στην Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού, παραμένουμε στη διάθεση της πολιτικής ηγεσίας για διάλογο και συμμετοχή στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση της καθολικής εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού. Είμαστε υπέρ των εμβολιασμών ανεξαρτήτως επαγγελματικού προσανατολισμού. Η Δημόσια Υγεία μας αφορά όλους.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                      Ο Γ. Γραμματέας

Γεώργιος Αβραμίδης                    Τζαννής Πολυκανδριώτης

Download PDF

Διαβαστε επισης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy