Ανακοινώσεις Τελευταίες Εξελίξεις

Η καρδιά της υγείας χτύπησε στα Καλάβρυτα από 2-4 Δεκέμβρη

Το 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΑΣΥΝΟ – ΕΣΥ πέρασε στην ιστορία, διενεργούμενο σε έναν προορισμό απαράμιλλου φυσικού κάλλους, με βαριά ιστορική κληρονομιά κι ένα όνομα ιδιαιτέρως σημαντικό και πασίγνωστο σε κάθε μέρος της χώρας, τα ιστορικά Καλάβρυτα.

Η θαυμάσια αυτή ιστορική και συνάμα μαρτυρική πόλη της Πελοποννήσου φιλοξένησε εκαντοντάδες  συνέδρους  απ’ όλη την Ελλάδα, μέλη της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ και όχι μόνο, οι οποίοι έδωσαν δυναμικό παρόν σ’ αυτή την ετήσια επαγγελματική και επιστημονική συνάντησή μας και τίμησαν με τη συμμετοχή τους την κορυφαία επιστημονική εκδήλωση της Ομοσπονδίας μας. Πιστή στο ραντεβού της «η  καρδιά»  της ελληνικής νοσηλευτικής κοινότητας χτύπησε με δυνατό παλμό για ακόμη μια χρονιά, από τις 2 ως τις 4 Δεκεμβρίου 2016, παρέχοντας στους συνέδρους τη δυνατότητα της παρακολούθησης ενός άρτιου επιστημονικού προγράμματος με επαγγελματικά και επιστημονικά θέματα υψηλής αξίας και εγκυρότητας.

Την πολυπληθή τελετή έναρξης στην κατάμεστη αίθουσα του συνεδριακού  κέντρου του ξενοδοχείου Καλάβρυτα Canyon, τίμησαν με την παρουσία τους διακεκριμένες προσωπικότητες του νοσηλευτικού, ιατρικού και πολιτικού κόσμου: Η κ. Φωτεινή Κουλούρη εκπρόσωπος του Υπουργείου  Υγείας, ο Δήμαρχος Καλαβρυτων  κ. Γεώργιος Λαζουράς, η Δημοτική σύμβουλος κ. Παπαναγιώτου Ευτυχία, ο βουλευτής ΝΔ Νομού Αρκαδίας κ. Κώστας Βλάσης, η κ. Ιωάννα Σφυρή Αναπληρώτρια Διοικήτρια Νοσοκομείου Καλαβρύτων, η ΔΝΥ του Γ.Ν. Καλαβρύτων κυρία Έφη Γκουβάτσου, η κ. Βασιλική Γεωργιοπούλου Διοικήτρια Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πατρών «Καραμανδάνειο», ο Διοικητής  του Γενικού Νοσοκομείου Ελευσίνας Θριάσιο κ. Κωνσταντίνος Παλαιορούτης, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαβρύτων, Αντιπύραρχος κ. Χαράλαμπος Γιαννάκης, ο καθηγητής  Οικονομικών της Υγείας, τ. Κοσμήτωρ ΕΣΔΥ, κ. Ιωάννης Κυριόπουλος, ο Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου, κ. Σωτήριος Κοιλιάς, ο Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης κ Θεόδωρος Ξάνθος, η  Αναπληρώτρια  Καθηγήτρια του Τμήματος Νοσηλευτικής ΑΤΕΙ Αθήνας, κ. Μάρθα Κελέση, οι καθηγήτριες Νοσηλευτικής ΑΤΕΙ Αθήνας κ.κ. Γεωργία Φασόη, Ευγενία Βλάχου και Άννα Καυγά, καθώς και Διευθύντριες Νοσηλευτικής Υπηρεσίας πολλών νοσοκομείων της χώρας. Χαιρετισμούς απέστειλαν και αρκετοί βουλευτές και πολιτικοί.

Χαιρετίζοντας την πολυπληθή τελετή έναρξης, την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο κ. Ερμείδης Χαρίλαος, Πρόεδρος Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Η εναρκτήρια ομιλία του είχε ως τίτλο «Βαρβαρότητα – Ολοκαύτωμα Καλαβρύτων 13/12/1943 και Ανθρωπισμός» και προκάλεσε έντονη συγκίνηση καθώς αναφέρθηκε στις βιαιότητες που βίωσαν οι κάτοικοι της πόλης από τα γερμανικά αντίποινα κατά τη διάρκεια της κατοχής.

Τους χαιρετισμούς διαδέχθηκε η συμβολική βράβευση του κ. Ερμείδη ως ελάχιστου φόρου τιμής στους εκτελεσθέντες.

Το επιστημονικό πρόγραμμα του Συνεδρίου περιελάμβανε μεγάλη ποικιλία θεμάτων που άπτονται της εργασιακής νοσηλευτικής μας καθημερινότητας, τόσο στις προφορικές ανακοινώσεις που έλαβαν χώρα, όσο και στις αναρτημένες.

Δόθηκαν εξέχουσες διαλέξεις, όπως:  «Η εποχή της αυτονομίας, τα δικαιώματα στη ψυχική υγεία, Τα δικαιώματα του ασθενούς με άνοια» απο την κ. Κουλούρη Τ. Φωτεινή, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Οικονομικής Διαχείρισης και Υπηρεσιών, Υπουργείο Υγείας, και «Κάθετη ή οριζόντια προσέγγιση στην υγεία: η αναζήτηση της ολοκλήρωσης» απο τον κ. Ιωάννη Κυριόπουλου Καθηγητή Οικονομικών της Υγείας, τ. Κοσμήτωρ ΕΣΔΥ.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι διαλέξεις από τους νομικούς της Ομοσπονδίας που αφορούσαν επαγγελματικά θέματα όπως: «Νομοθετικές εξελίξεις στο Νοσηλευτικό Επάγγελμα» απο την κ. Ελένη Παπαγεωργίου, «Τρέχοντα Ζητήματα του Νοσηλευτικού κλάδου: Ιεραρχία – Αξιολόγηση – Υγιεινή και Ασφάλεια – Υπηρεσιακές Μεταβολές» απο τον κ. Αλέξιο Παραρά και «Συνταξιοδοτικές και Ασφαλιστικές Εξελίξεις από 01/01/2016 έως και σήμερα» από τον κ. Διονύσιο Ρίζο.

Ακόμη, σημείο αναφοράς του συνεδρίου, όπως είθισται κάθε χρόνο, υπήρξε το στρογγυλό τραπέζι του Προεδρείου της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ όπου έγινε και η παρουσίαση του ημερολογίου απο τον κ. Γεώργιο Αβραμίδη με έργα ενοίκων των ξενώνων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής «Δαφνί».

Τις εντυπώσεις κέρδισε επίσης και η Στρογγυλή Τράπεζα  με θέμα: «Παρακίνηση Νοσηλευτικού προσωπικού και βελτίωση της ποιότητας φροντίδας υγείας» απο τις κυρίες Κανέλλα Αραποστάθη, Βασιλική Κουτελιάρη, Ελισάβετ Μπαστούνη, Αγγελική Δούλου, Ευδοκία Δημητροπούλου του Γεν. Νοσοκομείου Καλαμάτας.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν επτά  κλινικά φροντιστήρια με συμμετοχή παρακολούθησης πέραν της αναμενόμενης. Τα δυο πρώτα πραγματοποιήθηκαν την πρώτη μέρα έναρξης του συνεδρίου: « Βιωματικό εργαστήρι Διαχείρισης του συνδρόμου της Ηθικής Παρενόχλησης στο χώρο εργασίας «Mobbing» απο τον κ. Άρη Υφαντή και «Μόνιμος Καθετήρας Ουροδόχου Κύστεως – Εφαρμογή Ορθής Πρακτικής και Διαχείρισης Προβλημάτων Βασισμένης σε Ενδείξεις» από τις κυρίες Ειρήνη Θεολογίδου, και Μαρία Στάιου.

Ακολούθησαν την επόμενη μέρα τα υπόλοιπα πέντε κλινικά φροντιστήρια με εξίσου ενδιαφέρουσα θεματολογία:

Αυτό που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των συναδέλφων ήταν το κλινικό φροντιστήριο από την ομάδα της Ε.Κ.Α.Ν με θέμα: «Ανάγνωση βασικού Ηλεκτροκαρδιογραφήματος» από τους κυρίους : Χαράλαμπος Λεβέντης, Αναστασία Πατσάκη, Απόστολος Δεληγάκης, Αφροδίτη Αγγελινά, Δημήτριος Μπαρουξής, Χριστίνα Πασαλή, Λυδία Βαλλιανάτου.

Ακολούθησαν το «Εθισμός στο διαδίκτυο, Cyberbullying, Παρεμβάσεις και Προγράμματα Πρόληψης» με τις κ. Αγορίτσα Κουλούρη, Νοσηλεύτρια Ψυχικής Υγείας, MSc, PhD, Προϊσταμένη Ν/Υ, Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας  και Σταυρούλα Ζησοπούλου, Νοσηλεύτρια Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας, «Τα μυστικά μιας καλής παρουσίασης» απο τις κ. Λυδία Βαλλιανάτου, Νοσηλεύτρια. MS(c). Instructor ILS, ALS. Αιμοδυναμικό και Ηλεκτροφυσιολογικό Εργαστήριο. Γ.Ν.Α. “Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ε.Ε.Σ” , Χριστίνα Πασαλή, Νοσηλεύτρια, PGDip(ED), MSc, MSHCM(c), PhD(c). Director CPR/AED, ILS, ALS & ACLS. Αιμοδυναμικό και Ηλεκτροφυσιολογικό Εργαστήριο, Γ.Ν.Ε. “Θριάσιο”,  Αναστασία Πατσάκη, Νοσηλεύτρια, Msc, PhD, Μονάδα Εμφραγμάτων Γ.Ν.Α. “Κοργιαλένειο – Μπενάκειο Ε.Ε.Σ.”, Director CPR/AED, ILS, ALS & ACLS., καθώς και  το πολύ χρήσιμο για την επαγγελματική μας καθημερινότητα στο χώρο του νοσοκομείου «Τεχνικές Αποτελεσματικής Επικοινωνίας στις Υπηρεσίες Υγείας» με τις κυρίες : Μαρία Μπουραζάνη, Νοσηλεύτρια, MSc, A.O.Ν.Α. «Ο Άγιος Σάββας», Μάρθα Κελέση, Αν. Καθηγήτρια Νοσηλευτικής Τ.Ε.Ι. ΑΘΗΝΑΣ,  Γεωργία Φασόη, Νοσηλεύτρια, Γ.Ο.Ν.Α. «Ο Άγιος Σάββας» και τέλος το εξίσου ενδιαφέρον « Εθνικό Πιλοτικό Πρόγραμμα ΗΠΟΝΗ: Ο Αλγόριθμος FRAX ως Κλινικό Εργαλείο Εκτίμησης του Κινδύνου Κατάγματος στους Ηλικιωμένους» από τις κυρίες Ευγενία Βλάχου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής ΤΕΙ Αθήνας , Μαρία Μηλάκα, Νοσηλεύτρια M.Sc., ΠΕΔΥ ΜΥ Περιστερίου και Αγορίτσα Κουλούρη, Νοσηλεύτρια Ψυχικής Υγείας, MSc, PhD, Προϊσταμένη Ν/Υ, Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας.

Άπαντες οι νοσηλευτές της χώρας που τίμησαν με την παρουσία τους το Συνέδριό μας, κατέστησαν σαφή τη σύμπλευσή τους με το δρόμο που χαράζει η ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ: Το δρόμο της ενότητας, του ήθους και της δυναμικής κλαδικής καταξίωσης που μας αρμόζει ως επιστήμονες υγείας.

Η ανταλλαγή απόψεων, επαγγελματικών εμπειριών και τοποθετήσεων ήταν όπως πάντα εποικοδομητική, καθώς συζητήθηκαν όλα τα κρίσιμα σύγχρονα κλαδικά ζητήματα.

Επιπρόσθετα, οι νοσηλευτές απέδειξαν με την αθρόα συμμετοχή τους πως στηρίζουν και ενισχύουν την ομοιοεπαγγελματική κλαδική τους υποστήριξη, μέσω της οποίας βρίσκουν τον καλύτερο εκφραστή της συνδικαλιστικής τους φωνής. Με το πέρασμα του χρόνου οι συνάδελφοι συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότερο πως η απεμπλοκή από τα «παλαιάς κοπής» συνδικαλιστικά «γρανάζια» του παρελθόντος αποτελεί πλέον μονόδρομο και επιτακτική ανάγκη.

Η συνοχή της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ εξακολουθεί να παραμένει άρρηκτη, αποτελώντας εγγύηση επαγγελματικής συνειδητοποίησης, βούλησης κοινωνικών διεκδικήσεων και δυναμικής παρουσίας στην ελληνική κοινωνία. Οι θέσεις μας παραμένουν σταθερές ανεξάρτητα των κυβερνήσεων χώρας διαχρονικά και συσπειρώνουν τους νοσηλευτές στις πάγιες αρχές μας για τη διατήρηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της υγείας, την ενίσχυση του ΕΣΥ με προσλήψεις μόνιμων νοσηλευτών, την αξιοκρατία στην ιεραρχική εξέλιξη, την υλική και ηθική στήριξη του νοσηλευτικού επαγγέλματος και την εδραίωση της ακομμάτιστης κλαδικής αυτοεκπροσώπησης και αυτοοργάνωσης.

Και βέβαια, η αποτύπωση όλων των παραπάνω εξαιρετικών στιγμών θα ήταν φτωχότερη, αν δεν τις αποτύπωνε ο μάγος του είδους, εκλεκτός συνάδελφος και συνήθης ύποπτος, Γιώργος Τζιτζίκος.

 Επιμέλεια: Λένα Αλμπάνη

Διαβαστε επισης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy