Παρεμβάσεις Τελευταίες Εξελίξεις

Καταγγελία επιλεκτικής κάλυψης επιτακτικών αναγκών

Αξιότιμοι κύριοι, 

Η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Νοσηλευτική Ομοσπονδία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο. – Ε.Σ.Υ.),  με αφορμή μετακίνηση Νοσηλεύτριας του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ – νοσοκομείου αναφοράς για την αντιμετώπιση της νόσου του COVID-19- σε Κέντρο Υγείας της περιοχής της Θεσσαλονίκης, καταγγέλλει την «επιλεκτική» εφαρμογή της νομοθεσίας και της πολιτικής αντιμετώπισης της πανδημίας από το Διοικητή της 4ης ΥΠΕ κ. Δημήτριο Τσαλικάκη και σας επισημαίνει τα ακόλουθα:

Από την έναρξη εφαρμογής του κρατικού σχεδιασμού για την επάνδρωση των Νοσοκομείων αναφοράς, αποφασίστηκε από το Υπουργείο Υγείας η μετακίνηση προς τα Νοσοκομεία αναφοράς, η επιστροφή μετακινημένων και αποσπασθέντων υπαλλήλων από τα Κέντρα Υγείας και γενικότερα η ενδυνάμωση των Νοσοκομείων σε νοσηλευτικό προσωπικό.

Ενώ λοιπόν όχι μόνο δεν έχουμε ύφεση της νόσου αλλά ήδη έχουν αρχίσει να αυστηροποιούνται εκ νέου τα μέτρα προστασίας και έχουν καταμετρηθεί δεκάδες νέα κρούσματα, ενώ οι Νοσηλευτές που αντιμετώπισαν επάξια και με όλες τους τις δυνάμεις το πρώτο «κύμα» του ιού στη χώρα μας και μετρούν δεκάδες ημέρες οφειλόμενων ημερών ανάπαυσης και αδειών είναι επιβεβλημένο να αναπαυθούν επαρκώς, ενώ ουδεμία σχετική οδηγία ανάκλησης της προηγούμενης δεν υφίσταται, εξ όσων γνωρίζουμε, από το Υπουργείο Υγείας, πραγματοποιούνται μετακινήσεις από  Νοσοκομείο προς Κέντρα Υγείας, ακόμα και υπαλλήλων που είχαν επιστρέψει στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ με απόφαση της 4ης ΥΠΕ, με ανεπίτρεπτη υποχώρηση του γενικού συμφέροντος υπέρ του ατομικού.

Επειδή οι Νοσηλευτές των Νοσοκομείων αναφοράς covid, στυλοβάτες του ΕΣΥ βρέθηκαν και βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή προσφέροντας τα μέγιστα, πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα και η πολιτική στελέχωσης εν τω μέσω μιας τόσο δύσκολης συγκυρίας για τη χώρα μας δεν είναι δυνατόν να καταστρατηγείται με αυτόν τον τρόπο.

Επειδή η αρμοδιότητα του Διοικητή της ΥΠΕ κατά το άρθρο 50 παρ. 7 του Νόμου 4368/2016 δεν μπορεί να ασκείται αυθαίρετα, αντίθετα στην πολιτική του εποπτεύοντος Υπουργείου και κατά παράβαση της αρχής της ίσης της μεταχείρισης.

Συνεπεία των ανωτέρω, καταγγέλλουμε την ανωτέρω μετακίνηση και κάθε άλλη πράξη αποδυνάμωσης των Νοσοκομείων, πρεσβεύοντας ότι κάθε νοσηλευτική μονάδα μετρά και ουδείς περισσεύει για την κάλυψη των  αναγκών και ότι δεν είναι η ώρα για την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και ζητούμε την  άμεση ενδυνάμωση του Νοσοκομείου σε Νοσηλευτές και την ανάκληση κάθε πράξης μετακίνησης από το Νοσοκομείο προς άλλους φορείς παροχής υγείας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                                         Ο Γ. Γραμματέας

Γεώργιος Αβραμίδης                                         Τζαννής Πολυκανδριώτης

Download PDF

Διαβαστε επισης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy