Δελτία Τύπου Τελευταίες Εξελίξεις

Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών 2020

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας των Νοσηλευτών, η ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο. – Ε.Σ.Υ., τιμά όλους τους Νοσηλευτές και όλο το Νοσηλευτικό Προσωπικό για τη διαχρονική συνεισφορά τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο στηρίζουν και εξελίσσουν διαρκώς, μέσα από την καθημερινή εργασία τους σε όλες τις υπηρεσίες υγείας.

Σε μια χρονιά ορόσημο για τους Νοσηλευτές, τόσο από την πλευρά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όσο και της σημερινής ημέρας από την πλευρά του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτών, η πανδημία COVID – 19, αποτέλεσε την απόλυτη πρόκληση για τη νοσηλευτική κοινότητα. Όλοι οι νοσηλευτές ένωσαν τις δυνάμεις τους και ανταποκρίθηκαν αστραπιαία σε όλες τις υγειονομικές ανάγκες, υποστηρίζοντας με σθένος το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τη Δημόσια Υγεία. Μέσα από την καθημερινή κλινική τους πράξη, ανέπτυξαν τα ηγετικά τους προσόντα και τις αρετές, θωρακίζοντας ακόμη περισσότερο τις υπηρεσίες υγείας, αποπνέοντας ασφάλεια και αισιοδοξία για την αντιμετώπιση του COVID – 19.

Σαφώς και οι Νοσηλευτές δεν ήταν μόνοι στον αγώνα κατά της πανδημίας, είχαν στο πλευρό τους όλους τους επαγγελματίες υγείας, το κοινωνικό σύνολο και την πολιτεία και όλοι μαζί ξεπεράσαμε την πιο δύσκολη φάση της πανδημίας.

Η υγειονομική κρίση, όσο αρνητικά κι αν λειτούργησε, έδειξε σε όλους το δρόμο για περαιτέρω βελτίωση. Έτσι και το Ε.Σ.Υ., μέσα από την πρωτόγνωρη αυτήν κατάσταση, κατάφερε να διορθώσει πάγιες παθολογικές καταστάσεις και να υπερκεράσει τις προκλήσεις. Θεσμοθετήθηκαν άμεσα τα Νοσοκομεία Αναφοράς, αναπτύχθηκαν σε όλες τις υπηρεσίες υγείας κλινικές και τμήματα βραχείας νοσηλείας ύποπτων κρουσμάτων COVID – 19, διασυνδέθηκαν όλες οι υπηρεσίας υγείας μεταξύ τους, πραγματοποιήθηκαν 2.000 προσλήψεις υγειονομικών, έγινε ορθολογική χρήση του υγειονομικού υλικού και των μέτρων ατομικής προστασίας, δημιουργήθηκε απόθεμα υλικού, αναπτύχθηκαν οι Κινητές Ομάδες Υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Επιπλέον, μέσα από την κρίση αναδείχτηκαν και οι διαχρονικές αδικίες εις βάρος των Νοσηλευτών, οι οποίες αναγνωρίστηκαν από το σύνολο της κοινωνίας αλλά και της πολιτείας. Η θεσμοθέτηση του Κλάδου Νοσηλευτών Π.Ε. – Τ.Ε. στο Ε.Σ.Υ., καθώς και η ολική αναθεώρηση της λειτουργίας του θεσμού των Νοσηλευτικών Ειδικοτήτων, θα επιφέρουν την ολιστική αναβάθμιση στο σύνολο των υπηρεσιών υγείας, η οποία θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του συστήματος και θα εξελίξει ακόμη περισσότερο τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας. Επιπλέον, το ενδεχόμενο δημιουργίας του Κλάδου των Βοηθών Νοσηλευτών του Ε.Σ.Υ., θα λειτουργούσε ακόμη πιο εποικοδομητικά για το Ε.Σ.Υ.

Όλα τα μέλη της ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο. – Ε.Σ.Υ., δεν εφησυχάζουν, ούτε επαναπαύονται, καθώς, ούτε η πανδημία εξαφανίστηκε, αλλά ούτε και τα προβλήματα στο επαγγελματικό πεδίο των Νοσηλευτών. Έτσι τιμώντας όλους τους Νοσηλευτές και το Νοσηλευτικό Προσωπικό, συνεχίζουμε ενωμένοι τον υγιή συνδικαλιστικό αγώνα μας, με ήθος και διαφάνεια και διεκδικούμε:

α) Κλάδο Νοσηλευτών Π.Ε. – Τ.Ε. του Ε.Σ.Υ.

β) Προσλήψεις μόνιμων Νοσηλευτών.

γ) Μονιμοποίηση επικουρικού νοσηλευτικού προσωπικού.

δ) Ένταξη στο ασφαλιστικό καθεστώς των Β.Α.Ε.

ε)  Ειδικό μισθολόγιο.

στ)  Ενισχυμένη χρηματοδότηση για τις υπηρεσίες υγείας.

η)  Εξασφάλιση επάρκειας υγειονομικού υλικού και μέτρων ατομικής     προστασίας.

θ)   Εξασφάλιση ασφάλειας του εργασιακού περιβάλλοντος.

Καλούμε όλα τα Πρωτοβάθμια Σωματεία μας ανά την Επικράτεια, να συνεχίσουν τις δράσεις τους, υποστηρίζοντας διαρκώς, το έργο των Νοσηλευτών και διεκδικώντας τα δικαιώματά τους.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                                         Ο Γ. Γραμματέας

Γεώργιος Αβραμίδης                                              Τζαννής Πολυκανδριώτης

Download PDF

Διαβαστε επισης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy